1-7 Kasım Disleksi Farkındalık Haftası ve Belgesel Önerileri

06.11.2021
2.957
1-7 Kasım Disleksi Farkındalık Haftası ve Belgesel Önerileri

Özgül Öğrenme Güçlüğü; dinleme, konuşma, okuma, yazma akıl yürütme ile matematik becerilerinin kazanılması ve kullanılmasında önemli güçlükleri olan standart eğitime rağmen yaşına ve zekâsına uygun başarı gösteremeyen kişilerde karşılaşılan nörolojik kökenli gelişimsel bir bozukluktur. Özgül Öğrenme Güçlüğünün bir alt tipi olan Disleksi; okuma güçlüğü, sözcükleri okuma yanlışları, okuma hızının yavaş olması, okuduğunu anlamada zorlanma ile kendini göstermekte ve tanılama ilköğretim çağında olmaktadır. Erken tanı alan ve gerekli eğitim verilen çocuklarda yüksek oranda yaşıtlarına yakın öğrenme seviyelerine ulaşmaları sağlanmış olmaktadır. Disleksili bireylerin de normal ya da normalin üzerinde zekâya sahip oldukları unutulmamalıdır. Önemli olan çocukların yeteneğinin keşfedilmesi, özgüven aşılanması ve gerekli eğitim desteğini alarak bu durumdan başarı ile çıkmaları sağlanmalıdır.

Konu hakkında ayrıntılı ve daha detaylı bilgiler ilgili akademik araştırma sayfalarından erişilebilir. Ben size raporlar ve sayıların ötesinde disleksi ya da herhangi bir yetersizlik kaynaklı sorun yaşayan bireylerin hayatları boyunca yaşadıkları sıkıntıları ve çevresindeki bireylerin tutumlarını göstermek için bu noktaya dikkat çekmek istiyorum. Bu konu ile ilgili yapılmış yapımlar incelendiğinde hazırlanan belgesellerin neredeyse tamamında disleksi tanısı almış yapımcılar yer alıyor. Bu yapıtları sizde incelemek isterseniz listeliyorum. Şimdiden iyi seyirler:

  • The big Picture Rehinking Dyslexia: 2012 yılında hazırlanan bu belgesel 60 dakika uzunluğunda. Belgeselde ortaya konan ilginç bulgu şu şekilde: disleksi bireylerin ilginç fikir bulma ve büyük resmi görme konusunda oldukça yetenekli olmaları.
  • Journal into Dyslexia: 2011 yılında hazırlanan belgesel, öğrenme engeli yaşayan çocuklara ve bunları zamanla aşmış yetişkinlerin dünyasına ışık tutuyor. Bu belgeselde de hoşuma giden nokta insanların disleksi konusunu yanlış anlamaları bu sebeple okuldaki çocukları neredeyse uç noktalara sürüklemeleri.
  • Dyslexia the movie: 2011 yılında hazırlanan ve bir buçuk saat uzunluğunda olan film disleksi tanılı bir yönetmen ve ekibi tarafından çekilmiş.
  • Our Dyslexia Children: (Bizim Dislektik Çocuklarımız): 2020 yılında aynı isimli bir youtube kanalında yayınlanmış olan yine belgesel türünde bir farkındalık yapıtıdır.
  • İnside Dyslexia: (Disleksi İçinde): 2020 yılında belgesel türündeki bu yapıt üç öğrencinin hayatını, ailelerini, çevrelerine karşı sergilemek zorunda oldukları mücadeleleri anlatıyor. Ortalama bir saat süresi olan yapım yine disleksi tanısı olan yapımcılar tarafından hazırlanmış.
  • The Secret: 1992 yılında çekilen drama türünde olan yapıt bir dedenin kendisi gibi disleksi olan torununun hayatta karşılaşacağı sorunları torunun da yaşamaması amacıyla verdiği mücadeleyi anlatıyor.
  • Embracing Dyslexia: 2013 yılında 53 dakikalık bir belgesel olan yapım farkındalık kazandırmak amaçlı hazırlanmış yapıtlardan biri.
  • Road My Differently (Beni Farklı Oku): 2009 yılında ortaya koyulan bu yapım ilişkilerinde sorun yaşayan çocukların yaşadıkları güçlükleri anlatmaktadır.
  • Yeryüzündeki Yıldızlar: 2007 yılında Hintli yapımcılar tarafından çekilen ve neredeyse herkes tarafından bilinen film bir öğrencinin uçlara nasıl kayabileceğini (ki bu öğrencinin bazı güçlere sahip olmasına gerek olmaksızın da görebileceğimiz bir durum) gözler önüne seriyor. Benim için bu filmde en çarpıcı kısım yalnızlığı soyut olan disleksi öğrencinin ailesi tarafından yatılı okula gönderilmesi ile somutlaşan yalnızlığıdır.
  • A Mind of Her Own: Disleksi olan bir kızın akademik hedefler açısından daha düşük hedefler seçmesini isteyen ailesi ve çevresine karşın en yakın arkadaşının desteği ile birlikte tanınır bir doktor alma sürecini anlatan yapıt 2006 yılında gerçek bir hikâyeden uyarlanmış.

Not: Tamamını izlemedim bazı yapımları araştırmalar sonucu yazıya ekledim.

 

Kaynakça

04.11.2021 tarihinde https://konyaism.saglik.gov.tr/TR,159460/1-7-kasim-disleksi-farkindalik-haftasi.html Adresinden erişilmiştir.

YAZAR BİLGİSİ
PDR lisans eğitimimi Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde 2016 yılında tamamladım. PDR yüksek lisans eğitimimi Aksaray üniversitesinde 2020 yılında tamamladım. 2017 yılından beri MEB/PİKTES projesinden psikolojik danışman ve rehber öğretmen olarak çalışıyorum. 2017 yılında; aile danışmanlığı eğitimi, cinsel terapi eğitimi, şema terapi eğitimi ve işaret dili eğitici eğitimi sertifika programlarına katıldım.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.