8. Sınıf Öğrencilerimin Motivasyonu Çok Düşük Ne Yapmalıyım

28.03.2017
9.709
8. Sınıf Öğrencilerimin Motivasyonu Çok Düşük Ne Yapmalıyım


8.SINIF ÖĞRENCİLERİMİN MOTİVASYONU ÇOK DÜŞÜK NE YAPMALIYIM?

TEOG’a öğrenci hazırlayan her rehber öğretmenin aslında klasik sorusudur bu soru. 8. Sınıf öğrencilerimin deneme sınavı sonuçları kötü geliyor. Derslerine karşı kayıtsızlar. Motivasyonları çok düşük ne yaparsam, bu soruna çözüm bulabilirim. Bu yazımda bu soruya kendi okulumda gerçekleştirdiğim etkinliklerle cevap vermeye çalışacağım.

Toplum olarak; planlı hareket etme, düzenli ve organize çalışma gibi alışkanlıklara sahip olduğumuz çok söylenemez. Bu alışkanlık sınavlara hazırlanan öğrencilere de yansıyor. Alt sınıflarda yazılılardan birkaç önce yapılan çalışmaların sonucunda alınan yüksek ya da yeterli notlar başarıda önemli bir alışkanlığı ve sihirli cümleyi hayatlarına kazandırıyor öğrencilerde. Sınava yakın zamanlarda yapılan çalışmalar BAŞARIYI getirir.

Bu nedenle son bir ayda yapılacak rehberlik çalışmaları bu açıdan önem arz etmektedir. Motivasyondan ziyade bu döneme gaz verme olarak adlandırmak istiyorum. Peki neler yapabiliriz?

TEOG Grup Görüşmeleri Yapın. Buna bir örnek vermek gerekirse, okulumuzda başarıya doğru projesi çerçevesinde 1. TEOG’dan beri koç öğretmenlik sistemini yürütmekteyiz. Bu kapsamda 8. Sınıflarda deneme sınavlarında en yüksek net çıkaranlardan, en düşük net çıkaranlara doğru beşer gruplar halinde sınav terapileri adı altında odama çağırıp, grup görüşmeleri yapıyoruz. Deneme sınavlarında çıkardıkları yanlışların neyden kaynaklandığını, nasıl bir çalışma yürütmemiz gerektiğini konuşuyoruz. Öğrenciler koşulsuz kabulle kendisinin dinlendiğini görünce, başarısızlığını saklama gereksinimi duymuyor ve kendisiyle yüzleşebiliyor. Ya da başarılı öğrenci başarısı ile övünmek yerine kendisi gibi arkadaşları grubunda yer aldığı için kendisini nasıl geliştirebileceği konusunda kafa yoruyor. Bu açıdan önceden konusu belirlenmiş ve karşılıklı etkileşime dayalı grup görüşmeleri çok faydalı oluyor ve sınav motivasyonunu artırdığını düşünmekteyim.

Rehberlik ve Kariyer Planlama Dersini Aktif Kullanın. Örneğin, Rehberlik ve kariyer planlama dersinde bu hafta TEOG hakkında neler düşünüyorsunuz adlı bir soru sordum. Küçük not kâğıtlarına size ne hissettirdiğini bir kelime, cümle ya da cümleler grubu olarak yazabilirsiniz dedim. Ve sınıfın yanında yer alan panoya bunları kendilerinin asmalarını istedim. Gözlerinden okunan heyecanı görmeniz lazımdı. Kendi yazdıklarının yanı sıra arkadaşlarının da düşüncelerini okudular hatta alt sınıflardan bile olumlu dönüşler aldım. Bunun yanı sıra istasyon tekniği kullanılarak ’başarı’ konulu bir etkinlik gerçekleştirilebilir. Öğrencileri ikişer ikişer gruplara bölerek birbirlerine 2 dakika boyunca hayallerini anlatmaları istenebilir. Sonra dinleyen kişi hayallerini anlatan arkadaşına onun hayallerini ona anlatmasını isteyin. (ayna etkisi) Şimdi nasıl hissediyorsun diye sorulduğunda inanılmaz cevaplar geliyor emin olun.

Üniversite Öğrencileriyle İşbirliğine Gidin. Bu cumartesi İnönü Üniversitesi’nden gelen öğrencilerle birlikte moral ve motivasyon şenliği gerçekleştirdik. Önceden 10 yıl sonrasına yazdıkları mektupların iliştirildiği helyum gazı bulunan balonları alkışlar eşliğinde içinde gökyüzüne gönderdiler. Böylece hayallerini somutlaştırmış oldular. Akabinde okulumuz konferans salonuna geçerek üniversite öğrencilerinin hazırlamış olduğu ‘ortaokullar yıllarında TEOG’a nasıl hazırlandım’ adlı videoyu izlettik. Sınav kaygısı adlı tiyatronun gösterildikten sonra canlı müzik dinletisi yaptık. TEOG halayı çektik. Pastalar, börekler ise şirkettendi. J Öğrenciler eğlenirken, yeni bir şeyler de öğrenmiş olduk. Unutmamamız gereken husus şu: 8. Sınıflar biraz daha çocuksu hislere sahipler. Oyunlar hayatlarında çok önemli Oynayarak, eğlenerek daha çabuk öğrenebiliyorlar.

Kariyer Günleri Yapın. Günümüz öğrencileri nasihatten ziyade, yaşantılardan çok daha etkileniyor. Yeni yaşantıları ona açtıkça ufukları daha çok açılıyor ve geleceğe yönelik motivasyonları daha yüksek oluyor. Hayallerini gerçekleştirmiş, iş sahibi kişilerin ağzından mesleklerini dinlemek, merak ettiklerini sormaları özgüvenlerinin artmasının yanı sıra derslerine daha sarılmalarını sağlayabiliyor. Bu pazartesi fizyoterapist, hemşire, polis, gazeteci ve veteriner hekim gibi beş farklı meslek mensubunu okulumuzda misafir ettik. Öğrencilere çalışın demekten ziyade somut örnekleri karşılarına koymak, çalışmalarını sağlıyor olarak gördüm.

Filmler İzletin. Sınav yaklaştıkça, öğrencilerde beklenti yüksekliğiyle aynı doğrultuda sınav kaygısında artma da gözlenir. Bu da çalışma isteğini azaltabiliyor. Öğrencilerle eğlenceli, komik filmler izletilerek rahatlamaları sağlanabilir. Örneğin Düğün Dernek-2 izletilebilir.

Net Hedefleri Koyun. Öğrencilerin deneme sınavlarında performanslarını birlikte değerlendirin. Her deneme sınavında öğrencilerin kendi isteği doğrultusunda onlara birkaç net daha fazla hedef koyulabilir. Özellikle hangi konularda eksiklikleri var, hangi konuları daha iyi yapabiliyor diye dönütte bulunulduğu takdirde, öğrenci sınavı hakkında daha gerçekçi düşünebiliyor. Ayrıca öğrenciyle her deneme sınavı sonrası ilerleme sonra çak bir beşlik tarzı bir anlaşma yaptığınızda, öğrencinin moralinin ve motivasyonunun artmasını sağlayabiliyorsunuz.

Sınav Taktikleri Verin. Deneme sınavlarında kullanabilecekleri pratik teknikler verin. Örneğin öğrenciniz kodlama yaparken kaydırma yapıyorsa, soruyu çözdükten sonra hemen kodlama yapmasını isteyin. Netleri bu taktiklerle yükselme yaptıkça derslerine daha çok asılacaktır.

Özetle insanoğlu başarabildiklerinin peşinden gider. Oyunlarda öyle değil midir? Kazandığımız, level atladığımız müddetçe o oyunu oynamaya devam ederiz. Hemen hemen tüm oyunlarda mantık aynıdır. Her başarabildiğinin üstüne biraz daha zorlaştırarak o oyunu tekrar karşımıza çıkarırlar. TEOG’da öğrenciler başarabildiklerini gördükleri müddetçe, vites artıracak ve derslerine asılacaklardır. Öğrencilerimizde başarabilme duygusunu artırdıkça, özgüvenleri de artacak ve başarı kendiliğinden gelecektir.

 

 

Mustafa TENTİK
Psikolojik Danışman
mtendik@hotmail.com

YAZAR BİLGİSİ
2 yıl özel, 12 yıl devlet olmak üzere toplam 14 yıldır rehber öğretmen olarak okullarda çalışmaktayım. Aldığım Eğitimler: Bilişsel Davranışçı Terapi, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, BDT Temelli Oyun Terapisi, Filial Oyun Terapisi, Terapötik Teknikler, Okul Ortamında Karşılaşılan Davranış Sorunları, Sanat Terapisi, Masal Terapisi, Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi, Resim Analizi Eğitimi, Enneagram, Sınav Kaygısı, Çocuk ve Ergenlerde Kullanılan Teknikler, Yaşam Becerileri, Psikodrama, Yas Terapi, Duygu Regülasyonu, Şema Terapi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.