8. sınıf öğrencisinin başarılı olması için
8. SINIF ÖĞRENCISININ BAŞARIYA GIDEN YOL HARITASI, ZAMAN YÖNETIMI VE KONTROL ÇIZELGESI
8. sınıf öğrencisinin sınıfına uygun beklentileri anlamasına yönelik hazırlanan kontrol çizelgesiyle öğrencilerin müfredat hakkında genel bir bilgiye ve okulun kendilerinden neler beklediğine dair bir içgörüye sahip olması amaçlanmaktadır. Okul psikolojik danışmanı 8. sınıf öğrencisi için harika bir kaynaktır. Onunla üniversite ve kariyer planlaması hakkında konuşabilir, geleceğe yönelik hedeflerinizi anlatabilir ve aşağıdaki maddeleri onunlar tartışabilirsiniz.
Birinci dönemin ilk yarısı: Sonbahar
- Liseye geçiş
- Üniversite hazırlığı süreci
- sınıf ders notlarının ve sınıfınızdaki sıralamanın yükselmesi için yapılması gerekenler
- Mezuniyet için gerekli şartlara göre planlama yapılması
- Bir üst sınıfa daha iyi notlarla geçebilme
- sınıf karne notlarını gözden geçirme
- İlgi alanına giren meslekler hakkında araştırma: Okul psikolojik danışmanınız sizin yıllık kariyer değerlendirmenizi yapabilir, ilgi, beceri ve yeteneklerinizi belirlemek amacıyla size testler uygulayabilir.
- Kariyer günlerine katılım
- Akademik başarınızı arttırmaya yönelik haftasonu ve yaz programlarını araştırma
- 5 yıllık eğitim planı hazırlama ve bu süreci ailenizle paylaşma
- Sosyal sorumlululuk projelerini araştırma
- Okulda gerçekleştirilen gönüllü faaliyetlerde yer alma
Birinci dönemin ikinci yarısı: Kış
- Yönetim becerileri ve verimli ders çalışma alışkanlıkları konusunda kendinizi geliştirin
- Ödevlerinizi düzenli olarak yapın. Ödev yapmak tekrar yapmak demektir. Ve tekrarlar ile mükemmelliğe ulaşılır.
- Daha iyi notlar almak için çaba gösterin. Sadece sevdiğiniz derslerde değil, tüm derslerden iyi notlar almak liseye iyi bir başlangıç yapmak anlamına gelir.
- Liseye geçiş sürecinin takvimini gözden geçirin.
- Liseden sonraki eğitiminizi düşünmeye başlayın. Kaç yıllık bir üniversiteye gitmek istiyorsunuz? Askeri okullarda okuma planınız var mı? Üniversite sürecinde birçok seçeneğiniz olacak. Şimdiden düşünüp araştırmaya başlayın.
- Müfredat dışı etkinliklerde yer alın.
- Üniversiteler sadece ders başarısı olan öğrencileri değil kendisini her alanda geliştirmiş öğrencileri sever. Özellikle tutarlı bir şekilde devam ettirdiğiniz bir etkinliğiniz ya da liderlik özelliğiniz varsa sizden daha çok etkilenirler. Bu nedenle bir spor takımına girin, kulüplerde aktif görev alın, sosyal sorumluluk faaliyetlerinde bulunun. Ve bunları sadece üniversite başvurunuzda “havalı” dursun diye değil öğrenmek ve gelişmek için yapın.
- Yakınlardaki üniversiteleri ziyaret edin.
- Üniversitelerde okuyan arkadaşlarınızı, akrabalarınızı ziyaret edebilirsiniz.
- Okul psikolojik danışmanınız ve ailenizle gelecek hayalleriniz hakkında konuşun.
- Daha çok çalışmanızı sağlayacak kurslar alın.
- Günde en az 30 dakika okuyun. Testlerle daha başarılı olmak için, daha donanımlı bir öğrenci olmak için okuyabileceğiniz kadar çok gazete ve kitap okuyun. Gündemi her zaman takip edin.
İkinci dönemin ilk yarısı: Bahar
- Üniversite için birikim planı düşünmeye başlayın, aileniz ile bu konu hakkında görüşün.
- Lise tercihinizi son kez düşünün.
- Lise ders programınızı oluşturun.
- Okul psikolojik danışmanınızla görüşerek 9. sınıf notlarının üniversite başvurularında ne kadar etkisi olduğunu öğrenin.
- Yaz dönemini nasıl değerlendireceğinizi planlayın.
- İlgi alanlarınıza yönelik gönüllü çalışabileceğiniz ya da staj yapabileceğiniz yerleri araştırın. Vatandaşlık görevinizi önemsediğinizi ve öğrenme konusundaki hevesinizi gösteren bu çalışmalar üniversite başvuru sürecinde görevlilerin de dikkatini çekecektir.
- Haftada 1 makale yazın. Hangi yolu seçerseniz seçin, iyi bir yazı becerisine sahip olmanız gerekir. Size bu noktada yardımcı olabilecek bir öğretmen ya da bir yetişkinden destek alın.
İkinci dönemin ikinci yarısı: Yaz
- Yaz döneminde kayda değer işler yapın. Gönüllü olarak bir organizasyonda görev alabilir, staj yapabilir ya da akademik anlamda sizi geliştirecek bir kursa yazılabilirsiniz.
- Ciddi anlamakta bir parçası olmak istediğiniz üniversiteleri ziyaret edin.
- Kendinize “ilk 5 okul” listesi oluşturun. Ve bu 5 okul hakkında her şeyi öğrenin. Ziyaret edemeseniz bile internet sitelerini inceleyin, sanal turlarına katılın, çevrimiçi forumlara göz atın.
- Yaz okulundan dersler alın.
- Yakın çevrenizdeki yaz okulları hakkında okul psikolojik danışmanınızdan bilgi alın.
Yukarıdaki listeye bakıldığında 8. sınıfın üniversiteye hazırlık sürecinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu görnüş olursunuz. Psikolojik gelişim sürecinde 8. sınıf öğrencileri kişisel yetersizlikleri konusunda eleştiriye en az açık olan ve kolayca kırılabilen bir dönemdedir. Duyguları sürekli üstün olmak ve yetersiz olmak arasında gidip gelir. Akran grupları ve aileleri arasında sürekli travmatik sadakat sorunu yaşarlar. Bu nedenle tüm ebeveynler, okul psikolojik danışmanları ve okul liderlerinin öğrencilere hedef koyarken öğrencilerin akademik, sosyal, duygusal ve kariyer gelişimlerini göz önüne almaları ve aynı çizgide olmaları gerekir.
Çeviri ; Bingül UZEL
Dr. Olcay Yavuz
Assistant Professor & Program Coordinator
Educational Leadership & Policy Studies Department
Southern Connecticut State University, America
yavuzolcay@gmail.com