YÖS Sınavı

Sponsor Bağlantılar

YÖS (YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SINAVI)

YÖS – Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı – ismindende anlaşılacağı gibi, Yabancı Öğrencilerin Türkiye’de okumak için girmeleri gerektiği sınavdır.  Türkiye’deki bazı devlet ve özel üniversite YÖS ile yabancı uyruklu öğrenci almaktadır. YÖS sınav soruları diğer üniversite kabul sınavlarından farklılıklar göstermektedir.

Bunun yanında Yabancı Öğrencilerin YÖS Sınavına girebilmeleri için belirli YÖS Şartları ve koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. YÖS kabul eden üniversiteler kontenjanları kendileri açıklamaktadır. YÖS sınav sonuçları ise üniversiteler tarafından açıklanmaktadır. YÖS sınavı ile yabancı uyruklu öğrenciler Tıp, Mühendislik, Mimarlık, Hukuk, Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık, Eczacılık, Psikoloji, öğretmenlik gibi daha bir çok bölüme girebilmektedirler.

YÖS Sınavı Soruları nedir?

YÖS (YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SINAVI)

    YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) Soruları Oransal Dağılımı

Genel kabul gören ve 2010 öncesi YÖS’de 80 soru bulunuyordu. Bu soruların dağılımı 45 YÖS IQ – Genel Yetenek (IQ)30-32  Matematik3-5 Geometri  sorularından oluşmaktadır.

Matematik ve Geometrie soruları genel lise düzeyinde olan sorulardan oluşmaktadır. Soru yapıları LYS ve LGS’den farklılıklargöstermektedir.

Tüm sınav sorularını kapsayan YÖS Hazırlık Kitapları

YÖS Sınavı ile Hangi Bölümlerde Okunur?

YÖS Sınavı ile Devlet ve Vakıf Üniversitelerinin her bölümünde okuyabilinir.

  • Ancak; Bazı üniversitelerin Güzel Sanatlar ve Müzik alanında eğitim veren bölümlerine Özel Yetenek Sınavı ile kabul yapılmaktadır.
  • Diğer bir alan ise Askeri ve Polis Akademilerine: Öğrenci, bu kurumların özel şartlarını yerine getiren adaylar kabul edilir.

Lise Diploma Ortalamasının YÖS sınavında önemi

Okul türü, alan ve bölüm farkları, AÖBAP diploma notu gibi etkenlerin hiç birinin değeri yoktur.

Örneğin: Türkiye’de dil okuyan bir öğrenci dil eğitimi tercihi yaparken, YÖS Sınavı’nda hem dil, hemde diğer tüm bölümlerden tercih yapabilir.

Tıp eğitimi dahil tüm fakültelerde okuyabilir.

Gerekli koşul mezun olduğu lisenin Türkiye’de lise eğitimi diplomasına denk olmasıdır. Almanya’da Abitur, Fachabitur, Açık Lise (AÖLBAP) öğrencileri tüm bölümlere girebilmektedirler.

YÖS Başvuru

YÖS Sınavı başvuru yapmak için Yabancı Öğrenci kabul eden üniversitelerin sitesinden sınav başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Genellikle YÖS Başvuruları Şubat ve Mart aylarında başlamaktadır. Bazı üniversiteler ise Mayıs aylarına kadar YÖS Başvuru kabul etmektedir. YÖS Sınav Başvuru tarihleri için sitemizi takip edebilirsiniz. 2018 YÖS başvuru tarihlerini ve geçmiş sınav tarihlerini bakarsak, 2019 yılında ve bundan sonraki yıllarda aynı zamanlarda olacağını tahmin edebiliriz.

İstanbul Üniversitesi YÖS sınavı ve önemi

İstanbul Üniversitesi YÖS Sınavı yabancı uyruklu öğrenci sınavları arasındaki en önemli sınavıdır. Bu sınava en çok öğrenci katılmaktadır. İÜYÖS sınav sonuçları genellikle tüm üniversitelerde geçerli olmaktadır. İstanbul Üniversitesi’nin YÖS sınavı Almanya, Fransa, Hollanda, Amerika, Türkmenistan, Azerbaycan ve diğer ülkelerin çeşitli kentlerine yapılmaktadır.

İÜYÖS Sınavı hakkında bilgi

YÖS Sınavlarına yıllık kaç kişi girmektedir?

31,08,2017 YÖK verilerine göre 114 Devlet Üniversitesi , 65 Vakıf Üniversitesi , 6 Vakıf Meslek Yüksekokulları (185 Üniversite) fakülte ve yüksekokullarında toplam 39037 ögrenci okumaktadır.

Bu ögrenciler YÖS ve Uluslararası Diplomalarla gelen öğrencilerdir.

Türkiye üniversitelerinde eğitim gören uluslararası öğrenci sayısı son 3 yılda 2 katından fazla artmıştır. Ögrenci sayısı 50,000 e yaklaşmıştır. 2018-2023 yıllarında 100,000 öğrenci hedeflenmektedir. Bununla birlikte farklı ülkelerden 3000-3500 yabancı öğretim üyesi çeşitli üniversitelerde görev yapmaktadır.

YÖS Sınavında En Fazla Tercih Yapılan Programlar Nelerdir?

  1. Tıp Fakültesi (Türkce)
  2. Tıp Fakültesi (Ingilizce)
  3. Diş Hekimliği
  4. İşletme
  5. Hukuk Fakültesi
  6. İktisat
  7. EEG
  8. Psikoloji –PDR
  9. Mimarlık
  10. Veterinerlik
YÖS Sınavına En Fazla Hangi Ülkeler Başvurmaktadır?

Azerbeycan, Türkmenistan, Iran, Türkiye, Suriye, Almanya, Bulgaristan, Afganistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afrika ülkeleri (Tanzanya, Kenya, Malavi, Misir, Tunus)

Yerleştirmelerde başvurulan ülkelerle paralellik göstermektedir.

YÖS’e Girebilmek İçin Türk Vatandaşlığından Çıkmak Gerekiyor Mu?

  • Eğer yurtdışında liseyi bitirdiyseniz ve çifte vatandaşlığınız var ise, asla çıkmayınız!
    Çünkü çifte vatandaşlar bu durumda haktan faydalanabiliyorlar.
  • Eğer liseyi yabancı bir ülkede bitirdiyseniz ve bu ülkede eğitim süresince /en az 3 yil) ikamet ettiyseniz Türk vatandaşı olsanız dahi bu haktan faydalanıyorsunuz. Asla vatandaşlığınızı bırakmayınız.
  • Liseyi Türkiye’de çifte vatandaş olarak bitirdiniz ise, mutlaka Türk vatandaşlığından çıkınız. Çıkmazsanız; kazansanız bile kayıt yaptırma olanağınız yoktur.
  • Vatandaşlıktan çıkma işlemini İçisleri Bakanlığına başvurarak başlatabilirsiniz.

Icisleri Bakanligi Nüfus ve Vatandaslik Isleri Müdürlügü Vatandasliktan Cikma Subesi veya Konsolosluklar.

2010 yılında YÖK (Yükseköğretim Kurulu), Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı ve yabancı öğrencilerin Türkiye üniversitelerinde öğrenimi konusunda yeni düzenlemeler yapmıştır.
Bu düzenlemelerle 2011 yılından itibaren ÖSYM tarafından merkezi olarak uygulanan YÖS yapılmayacak, üniversiteler yabancı uyruklu öğrenci kabul kritelerini kendileri belirleyecekler ve kendi bünyelerinde Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavları (YÖS) düzenleyeceklerdir.

Gerekli şartlar ve koşullar için: http://www.yok.gov.tr/web/guest/kendi-imkanlariyla-egitim-alacaklar

NOT: ÖSYM’nin gerçekleştirdiği Yabancı uyruklu öğrenci sınavı (YÖS) ile ilgili olan aşağıdaki bilgiler 2011’den önceki yıllar için geçerlidir.

  1. A) YÖS VE TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ İLE İLGİLİ GENEL SORULAR
  2. B) YÖS BAŞVURULARI İLE İLGİLİ SORULAR
  3. C) YÖS İÇERİĞİ, SINAV VE PUANLAMA İLE İLGİLİ SORULAR
  4. D) YÖS SONUÇLARI İLE İLGİLİ SORULAR
  5. E) YÖS İLE ÜNİVERSİTELERE BAŞVURULAR, YERLEŞTİRME VE KAYITLAR İLE İLGİLİ SORULAR

 

  1. A) YÖS VE TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ İLE İLGİLİ SORULAR

1- YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) Nedir?

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS), Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girebilecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır.

2- YÖS’ün uygulanmasından, başvuruların gerçekleşmesinden ve sonuçların açıklanmasından hangi kurum sorumludur?

YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) ile ilgili her konudan sorumlu tek kurum ÖSYM’dir.

(ÖSYM: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi).

3- YÖS hangi tarihten itibaren yapılmaktadır?

YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) 1981 yılından bugüne yapılmaktadır.

4- YÖS ne zaman ve nerede yapılır?

YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) 2004 yılından bugüne her yıl Nisan ayının 2. pazarı yapılmaktadır. Adaylar sınava girilecek olan ülkenin yerel saatiyle saat 09.00’da sınav salonlarına alınırlar. Sınav saat 09.30’da başlar, saat 12.00’de biter.

Sınav Türkiye’de Ankara’da ayrıca Türkiye dışında ilgili yılın YÖS kılavuzunda belirlenmiş olan merkezlerde yapılmaktadır.

– YÖS 2009 12 Nisan Pazar günü yapılmıştır.

– 2009 yılı verileriyle, YÖS 2009 yurtdışında 26 farklı merkezde yapılmıştır. Ayrıca Türkiye’ de Ankara’da yapılan sınav 2008 ve 2009 yıllarında Gazi Üniversitesi’nde, daha önceki yıllarda ise ODTÜ’de yapılmıştır.

YÖS 2009 sınav merkezleri, 2009 YÖS kılavuzundaki kodlarıyla beraber  aşağıdaki  linkde yer almaktadır.

5- YÖS’e her yıl kaç kişi girmektedir?

YÖS’e (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) 2000’li yıllarda yılda ortalama 5000 kişi girmekteydi. Bu sayı 2007 yılında yaklaşık 6000 kişiye, 2008 yılında ise yaklaşık 7000 kişiye yükselmiştir.

6- YÖS e girmek için herhangi bir yaş sınırı var mıdır?

YÖS’e başvurmak, sınava girmek veya üniversitelere kabul için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.

7- YÖS’e kaç kez girilebilir, herhangi bir sınırlama var mıdır?

YÖS’e birden fazla kez başvuruda bulunmak ya da sınava girebilmek için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Ayrıca YÖS’e birden fazla girmiş olmak adayın puanında da herhangi bir değişikliğe neden olmaz.

8- YÖS’e ile Türkiye’deki üniversitelerde lisans eğitimi dışında bir eğitim alınabilir mi?

YÖS sadece lisans eğitimi için yapılan bir sınavdır. Türkiye’de yüksek lisans (mastır) ya da doktora eğitimi almak isteyen yabancı uyrukluların YÖS ile herhangi bir ilgileri yoktur.

9- YÖS ile Türkiye’de uygulanan diğer üniversiteye giriş sınavları YGS & LYS (ÖSS) arasında bir benzerlik var mıdır?

YGS & LYS (ÖSS) ve YÖS’ün Türkiye’deki yapılan üniversiteye giriş sınavları olmaları dışında ortak noktaları oldukça sınırlıdır. Ana hatlarıyla değerlendirildiğinde, ders dağılımları, soru adetleri, soru tipleri, puan hesaplama yöntemleri, üniversiteye yerleştirilme işlemleri birbirinden oldukça farklıdır.

Bu sınavlarda geçerli olan alan ayrımının (SAY-EA-SÖZ) üniversiteye yerleştirmelerdeki belirleyiciliği YÖS’de söz konusu değildir. YÖS’e katılan herhangi bir adayın, lisede okuduğu ağırlıklı alanın, not ortalamasının veya bitirdiği lisenin türünün YÖS puanlamasında herhangi bir etkisi yoktur. Fakat, özellikle son yıllarda üniversitelere başvuru ve yerleştirme işlemlerinde bazı belli başlı üniversitelerin kimi ek kriterler uygulayarak, öğrenci kabulu sırasında ilgili üniversiteye başvuran adayın okuduğu ağırlıklı alanı, not ortalamasını veya bitirdiği lisenin türünü dikkate aldıkları bilinmektedir.

 

  1. B) YÖS BAŞVURULARI İLE İLGİLİ SORULAR

1- YÖS’e kimler başvurabilir ve kimler başvuramaz?

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına başvurabilmek için, Yabancı uyruklu olmak (hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar ve mülteciler dahil), Türk liselerinin veya Türk liselerine denk bir okulun son sınıfında okumak ya da benzeri bir okuldan mezun durumda bulunmak gerekir.

Ek olarak adayların, YÖS sonrası üniversitelere başvurular sırasında tercih etmek istedikleri yükseköğretim kurumlarınca belirlenen kayıt koşullarını taşımaları gerekir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olanlar, uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olan çift uyruklular (çifte vatandaşlar), Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da lise öğrenimini yabancı bir ülkede veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tamamlayanlar, Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumundan disiplin suçu nedeniyle çıkarma cezası alanlarla, önceki yıllarda katıldıkları YÖS’de sahtekârlık yaptıkları saptananlar, kültür anlaşmaları, kültürel değişim programları ve benzeri düzenlemelerle, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nce yabancı hükümetler emrine verilen burslardan veya yükseköğretim imkânlarından yararlandırılmış olanlar Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına girmek için aday olamazlar. Bu adaylar, uluslararası bir sınav puanı ile de üniversitelere yabancı uyruklu öğrenci kontenjanından kabul için başvuramazlar.

Not: Çifte vatandaşlığı olanların (Uyruklarından bir tanesi T.C. olanların) YÖS’e girebilmeleri için öncelikle vatandaşlıktan çıkmaları gerekmektedir (vatandaşlıktan çıkma işlemi “Geçici İzinle Vatandaşlıktan Ayrılma Yasasından” yararlanarak yapılırsa, adaylar üniversite eğitimlerini bitirdikten sonra tekrar T.C. vatandaşlıklarını geri alabilirler.)

Vatandaşlıktan çıkma işlemini ancak 18 yaşında büyük olanlar gerçekleştirebilir. 18 yaşından küçük olup da vatandaşlıktan çıkmak için başvuruda bulunacakların velilerinin, öncelikle T.C. mahkemelerine “Kaza-i Rüşt ” davası açmaları gerekmektedir.

Mahkeme sonuçlandıktan sonra, vatandaşlıktan çıkmak için gerekli işlemler başlatılabilir.

Vatandaşlıktan çıkma işlemleri ortalama 3 ay kadar sürmektedir.

Kazai rüşt davası: Onbeş yaşını ikmal eden küçük, kendi rızası ve ana ve babanın mukayafakatı ile mahkemesi asliyece mezun kılınabilir. Vesayet altında ise, vasi de dinlenir.

2- YÖS başvuruları ne zaman başlar/biter?

2007 yılına kadar genel olarak Aralık ayı içerisinde başlayıp Mart ayına kadar süren YÖS başvuruları, son yıllarda Ocak – Şubat ayları içerisinde başlayıp en geç Şubat – Mart aylarında bitmektedir.

(2009 YÖS başvuruları 2 Şubat 2009’ da başlayıp 20 Şubat 2009’ da sona ermiştir.)

Başvuru başlangıç ve bitiş tarihleri ilgili yılın YÖS kılavuzunda ve www.osym.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır.

3- YÖS başvuru ücreti ne kadardır?

YÖS başvuru ücreti YÖS 2009 başvurularına kadar nereden başvurulursa başvurulsun 50($) ABD Doları olarak ödenmekteydi. YÖS 2009 başvurularında ise, yurtiçinden başvuranlar 75 TL, yurtdışından başvuranlar 50($) ABD Doları ödemişlerdir.

4- YÖS’e en çok hangi ülkelerden başvuru yapılır?

Başvuran adayların ülkelere göre dağılımları her sene değişmekle beraber, Azerbaycan, İran, Türkmenistan, Yunanistan, Bulgaristan ve Almanya pasaportlu adaylar yoğunluktadır.

5- YÖS başvuruları nasıl yapılır?

Yurt içinden (Türkiye’den) sınava başvurular, Başvuru Merkezleri tarafından, internet aracılığıyla alınır.

Başvuru merkezleri ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayınlanır.

Yurt dışından başvurular ise, http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılır.

Sınava katılmak isteyen adaylar, ilgili yılın YÖS Kılavuzu ile Aday Bilgi Formundan oluşan başvuru evrakını, başvurma süresi içinde ÖSYM’nin web sayfasından edinebilirler. Kılavuz basımı ve dağıtımı yapılmaz.

Adayların ister yurt içinden ister yurt dışından YÖS başvurularını yapabilmeleri için ÖSYM’nin internet sayfasından Y.U. (Yabancı Uyruklu) Numaralarını edinmeleri ve sınav ücretini yatırmaları gerekmektedir.

Başvuru süresi içinde yapılmayan başvurular ile ÖSYM’ye postayla gönderilen veya elden verilmek istenen başvurular kabul edilmez.

Ayrıntılı bilgi aşağıdaki adreste yer almaktadır

6- YÖS sınav giriş kartı adresimize ne zaman gelir, gelmezse ne yapmamız gerekir?

Sınava Ankara’da girecekler, sınav giriş belgeleri adreslerine ulaşmadıkları takdirde bu belgeyi ÖSYM’nin ilgili yıl için açıkladığı sınav başvuru merkezlerinin herhangi birinden genelde sınavdan önceki hafta içerisinde elden teslim alabilirler.

Sınava yurtdışında girecekler ise, eğer sınav giriş kartları adreslerine ulaşmadıkları takdirde bu belgeyi sınava girecekleri ülkenin Türkiye büyükelçiliklerinden/konsolosluklarından elden teslim alabilirler.

7- Sınava gireceğim yeri değiştirebilir miyim?
Sınav merkezi ve yeri değişikliği istekleri kabul edilmemektedir.

 

  1. C) YÖS İÇERİĞİ, SINAV VE PUANLAMA İLE İLGİLİ SORULAR

1- YÖS’de uygulanan testler ve dersler hangileridir, bu derslerden kaçar adet soru sorulur ve bu testleri cevaplamak için ne kadar süre tanınır?

YÖS’de Temel Öğrenme Becerileri Testi ve Türkçe Testi olmak üzere iki test vardır.

Temel Öğrenme Becerileri Testi, 45 adet Genel Yetenek (IQ), 30 adet Matematik ve 5 adet Geometri sorularından oluşmak üzere toplam 80 soru sorulur. Bu test için tanınan süre 90 dakikadır.

Türkçe testi, 60 adet sorudan oluşur. Bu test için tanınan süre 60 dakikadır.

2- YÖS hangi dillerde uygulanır?

YÖS Temel Öğrenme Becerileri Testi’nin soruları  Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde hazırlanmıştır.

3- YÖS’de sorulan Genel Yetenek (IQ) sorularının karakteri nasıldır?

YÖS’de Temel Öğrenme Becerileri Testi’nde sorulan Genel Yetenek (IQ) sorularının soru karakteri Sayısal Yetenek ve Şekil Yeteneği olmak üzere ikiye ayrılır. Sayısal yetenek soruları matematiksel ilişkileri kurabilme ve çözme amacına dayanan sorulardır. Bu soruları çözebilmek için temel matematiksel işlem bilgisine ve pratiğine sahip olmak gerekir.

Şekil Yeteneği soruları ise daha çok adayların soyut düşünebilme güçlerini ölçmeyi amaçlayan sorulara dayanır. Bu soruları çözebilmek için bilgiden daha çok şekiller arası ilişkileri yorumlayabilme ve bu şekiller arasında bağlantıları kurabilme becerisi gerekir. Bu beceri ise ancak yeterli derecede pratik yaparak geliştirilebilir.

4- YÖS Temel Öğrenme Becerileri Testi’ndeki Matematik ve Geometri sorularının karakteri nasıldır?

YÖS Temel Öğrenme Becerileri Testi’nde sorulan Matematik ve Geometri soruları konu bütünlüğü olarak incelendiğinde matematiğin ve geometrinin lise düzeyinde öğretilen her konu başlığını içerir. Soru tipleri ve yıllara göre dağılımları içerik olarak incelendiğinde adayların matematiksel bilgi birikimini ve pratiğini ölçmektedir.

5- YÖS Türkçe testinde sorulan Türkçe sorularının karakteri nasıldır?

YÖS Türkçe Testi’nde sorulan Türkçe soruları, adayların Türkçe bilgilerini, Türkçe’yi kullanma düzeylerini aynı zamanda da Türkçe yazılmış ifadeleri anlama güçlerini ölçmektedir.

6- YÖS sorularının içeriği, ÖSYM’nin uyguladığı diğer üniversiteye giriş sınavları YGS & LYS (ÖSS) ile karşılaştırıldığında nasıl bir fark vardır?

YÖS ve YGS & LYS (ÖSS) sınavlarını karşılaştırabilmek için ortak değerlendirme kriterlerine ihtiyaç vardır.

Sınavlarda sorulan ders adetleri ve konu bütünlükleri açısından değerlendirildiğinde; YÖS,  Matematik ve Geometri dersleri  açısından daha çok temel bilgi düzeyinde soruların sorulduğu bir sınavdır. Bu durumun tek istisnası Genel Yetenek (IQ) sorularıdır. Çünkü IQ soruları ÖSYM’nin yaptığı hiçbir sınavda olmadığı kadar farklı sorulardan oluşmakta olup YÖS puanlamasında da soru adeti fazla olduğu için oldukça belirleyicidir.

Türkçe testi söz konusu olduğunda ise, YÖS ve YGS & LYS (ÖSS) sınavlarının soru karakterleri birbirlerine benzemekle beraber, testlerdeki soruların amaçları açısından ayrışmaktadır.

YÖS ve YGS & LYS (ÖSS) sınavlarındaki ortak nokta ise; ÖSYM’nin gerçekleştirdiği birçok sınavda olduğu gibi, başarılı olabilmek için yeterli bir bilgi düzeyine ve pratiğe ihtiyaç olduğudur.

YÖS hazırlık alanında, Türkiye’de ve Dünya’da adayların sınava hazırlanabilmeleri için profesyonel olarak kurs hizmetleri veren aynı zamanda yayın desteği sağlayan tek kurum Metropol Eğitim Kurumları’dır.

Kurslara katılma imkanı olan adaylar Metropol Eğitim Kurumları’nda sınava hazırlanırken, kurslara katılma imkanı olmayan diğer adaylar da Metropol Yayınları’nın YÖS hazırlık yayınlarını kullanmaktadırlar.

Üniversitelere yerleşme açısından yapılacak karşılaştırma ise “E) YÖS İLE ÜNİVERSİTELERE BAŞVURULAR VE YERLEŞTİRME İLE İLGİLİ SORULAR” ana başlığı altında cevaplanmıştır.

7- Sınava girerken yanımızda bulundurmamız gereken belgeler nelerdir?

Sınava girecek olan adayın,

–          Sınav giriş belgesini,

–          Pasaport ve kimlik belgesini mutlaka yanında bulundurması gereklidir.

–          Ayrıca eğer aday sınava Ankara’da giriyorsa ve adayın ikamet tezkeresi (oturma izni) de var ise mutlaka bu belgeyi de yanında bulundurması gereklidir.

  • Ayrıca Ankara’da sınava giren adayların pasaportlarında veya ikamet tezkerelerinde (oturma izinlerinde) “Görülmüştür”damgasının bulunması gerekir. Bu damga sınavdan önce, ÖSYM’nin yayınladığı ilgili yılın YÖS kılavuzunda duyurulan son tarihe kadar, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne (Ankara Emniyet Müdürlüğü, Yabancılar Şube Müdürlüğü, Samsun Asfaltı, Hipodrom Karşısı, Ankara) başvurarak yaptırılacaktır. Pasaportunda veya ikamet tezkeresinde “Görülmüştür” damgası olmayanlar Ankara’da sınava alınmamaktadır.
  • Ek olarak T.C. vatandaşlığından çıkmış olan Mavi kart (5203 SAYILI KANUNLA TANINAN HAKLARIN KULLANILMASINA İLİŞKİN BELGE) sahibi adayların pasaportlarında ya da var ise ikametlerinde “Görülmüştür” damgası bulunması gerekli değildirFakat bu adayların sınavda sınav giriş belgesi, pasaport ve/veya kimlik belgelerinin dışında mavi kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

8- Sınava girerken sınav giriş belgeleri dışında yanımızda bulundurmamız gerekenler nelerdir?

Adayların, sınava gelirken yanlarında, yumuşak uçlu kurşun kalem, silgi ve kalem açacağı da bulundurmaları gerekir. Adaylar, cep telefonu ile sınav binasına alınmayacaklarından sınava cep telefonu ile gelmemeleri gerekir.

9- Sınav sırasında nelere dikkat etmemiz gerekir?

Sınavda ilk olarak Temel Öğrenme Becerileri Testi (IQ, matematik, geometri) adaylara dağıtılır.

90 dk. sonunda Temel Öğrenme Becerileri Testi kitapçıkları adaylardan toplanır ve Türkçe testine girecek adaylara Türkçe Testi kitapçıkları dağıtılır ve bu test için de 60 dk. süre tanınır.

YÖS’de uygulanacak iki teste ait sorular, sınav sırasında iki kitapçık halinde adaylara verilecektir. Soru kitapçığındaki bütün sorular “çoktan seçmeli” tipte sorulardır. Her soru için beş farklı seçenek verilmiş olup bunlardan yalnızca biri sorunun doğru cevabıdır. Adayın yapması gereken, her sorunun doğru cevabını bularak “Cevap Kâğıdına” işaretlemektir. Cevap kâğıdında, bir soru için birden fazla seçenek işaretlenmişse veya bir seçenek için ayrılan yer yanlış bir biçimde işaretlenmişse o soru için verilen cevap yanlış sayılacaktır. Cevapların cevap kâğıdına işaretlenmiş olması gerekir. Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar geçersiz sayılacaktır.

10- YÖS’de baraj puan uygulaması var mıdır?

YÖS’de baraj puan uygulaması vardır. YÖS sonucu ile üniversitelere başvuracak olan herhangi bir adayın en az 40 puan alması gerekir.

11- YÖS puanları nasıl hesaplanır?

Adayların, YÖS’de uygulanan Temel Öğrenme Becerileri Testi ve Türkçe Testi’nin her birindeki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevapları ayrı ayrı hesaplanır. Her test için ayrı ayrı olmak üzere, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak toplam netler bulunur. Hesaplanan toplam netler; ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülür.

Ek olarak YÖS 2007, YÖS 2008 ve YÖS 2009′un Temel Öğrenme Becerileri Testlerinde hesaplanan maksimum ve minimum puanlar aşağıda belirtilmiştir.

Maksimum puanlar (80 sorunun tamamını doğru cevaplayan adayların aldığı puanlar)

YÖS 2009 sınavında maksimum puan 75,3

YÖS 2008 sınavında maksimum puan 75,6

YÖS 2007 sınavında maksimum puan 76,7

Minimum puanlar (80 sorunun tamamını yanlış yapan adayların aldığı puanlar)

YÖS 2009 sınavında minimum puan 15,5

YÖS 2008 sınavında minimum puan 15,8

YÖS 2007 sınavında minimum puan 17,4

Baraj puanı olan 40 puanı alabilmek için yapılması gereken minimum netler

YÖS 2009 sınavında 21 net

YÖS 2008 sınavında 20,5 net

YÖS 2007 sınavında 18 net

(YÖS 2006 maksimum puanı yaklaşık 72, YÖS 2005 maksimum puanı ise yaklaşık 74 puandı.)

12- YÖS Türkçe Testi puanının, YÖS Temel Öğrenme Becerileri Testi (IQ, Matematik, Geometri) puanıyla herhangi bir ilgisi var mıdır?

YÖS Türkçe testi puanının YÖS Temel Öğrenme Becerileri Testi puanıyla herhangi bir ilgisi yoktur ve ayrı olarak hesaplanır. YÖS Türkçe testi puanı, ÖSYM kılavuzunda yer alan açıklamaya göre yalnız öğretim dili Türkçe olan yükseköğretim programlarına kabul edilen adayların Türkçe düzeylerinin yeterli olup olmadığını ölçülmesinde ve öğrenimlerine hemen başlayıp başlamayacaklarını belirlemede kullanılır.

Ek olarak, kimi üniversitelerin öğrenci kabul ederken Türkçe testi sonucunu da dikkate aldığı bilinmektedir. Türkçe testi sonucunu dikkate alan üniversitelerin bazıları Türkçe testi puanını değerlendirmeye aldığını başvuru kriterleri arasında duyururken, bazı üniversiteler ise bu tür bir açıklamada bulunmayabilirler.

  1. D) YÖS SONUÇLARI İLE İLGİLİ SORULAR

1-  YÖS sonuçları ne zaman açıklanır?

YÖS sonuçları Mayıs ayı içerisinde ÖSYM’nin web sitesinden (www.osym.gov.tr) duyurulur. Aynı zamanda Mayıs – Haziran ayları içerisinde adayların adreslerine postalanır.

(2008 yılına kadar adayların adreslerine postalanan sınav sonuçları, 2008 yılı itibariyle ÖSYM’nin web sitesi aracılığıyla da duyurulmaya başlanmıştır.)

2- YÖS sonuç belgesi gelmezse ne yapmamız gerekir?

YÖS sonuç belgesi adreslerine ulaşmayanlar, sınav sonuç belgelerini 3 TL ödeyerek ÖSYM’nin ilgili yıl için duyurduğu merkezlerden edinebilirler.

3- YÖS sonuç belgeleri ne kadar süre için geçerlidir?

YÖS sonuç belgeleri 2 yıl için geçerlidir. Örneğin YÖS 2009’a giren bir öğrenci 2010 yılında da YÖS 2009 sonucuyla üniversitelere başvuruda bulunabilir.

4- YÖS sonucu nelerden oluşur?

YÖS sonuç belgesinde adayın Temel Öğrenme Becerileri Testi sonucu ve Türkçe Testi sonucu ayrı ayrı yer alır.

Temel Öğrenme Becerileri Testi sonucunda adayın hesaplanmış puanı yer alır.

Türkçe Testi sonucunda ise adayın Türkçe düzeyi yer alır, adayın düzeyi aşağıda belirtiliği üzere üç farklı düzeyden bir tanesidir.

(A Düzeyi) Türkçesi yeterli olanlar: Yükseköğretim kurumundaki öğrenimlerine hemen başlayabileceklerdir.

(B Düzeyi) Türkçesi kısa zamanda yeterli duruma gelebilecek olan adaylar: Yükseköğrenime devam ederken, Türkçelerini ilerletmekle yükümlü tutulacaklardır.

(C Düzeyi) Türkçesi yetersiz olarak değerlendirilen adaylar: İzinli sayılacakları bir yıl sonuna kadar Türkçe öğrenmekle yükümlü tutulacaklar ve Türkçe öğrendiklerini bu bir yıl sonunda kanıtladıktan sonra kaydedildikleri yükseköğretim kurumuna devam edebileceklerdir. Aday kendisine tanınan 1 yıl sonunda Türkçe öğrendiğini belgeleyemez ise adayın öğrenim görme hakkı ortadan kalkar.

5- Sınavı niçin kazanamadım; sonuçlara itiraz için ne yapabilirim?

Adaylara duyurulan sınav sonuçları kesindir. Bir hata olduğu düşünülüyorsa, bir dilekçe ile ÖSYM’ye başvurulabilir.

6- Puanıma itiraz etmek istiyorum. Cevaplarımın yeniden incelenmesi için ne yapabilirim?

Kılavuzda yapılan açıklamalara uygun biçimde bir dilekçe ile, zamanında yapılan inceleme istekleri ÖSYM tarafından değerlendirilir.

 

  1. E) YÖS İLE ÜNİVERSİTELERE BAŞVURULAR, YERLEŞTİRME VE KAYITLAR İLE İLGİLİ SORULAR

1- YÖS sonuçları Türkiye’deki ve Kuzey Kıbrıs’daki tüm üniversitelere başvuru yapılabilir mi?

YÖS sonuçları ancak ile ilgili yılın YÖS kılavuzunda bulunan üniversitelere başvuru yapılabilir.

YÖS 2009 kılavuzundaki bilgilere göre 77 adet devlet ve 36 adet özel olmak üzere toplam 113 üniversite yabancı uyruklu öğrenci kabul etmektedir. Bu üniversiteler ve web adreslerinin bulunduğu internet sayfasının adresi aşağıda belirtilmiştir.

2- Üniversitelerin yabancı uyruklu öğrenci kontenjan dağılımları nasıldır?

Üniversitelerin yabancı uyruklu öğrencilere ayırdıkları kontenjanlar yıldan yıla değişmektedir.

Üniversitelerin 2009 yılı kontenjanları aşağıda sıralanmıştır;

Devlet üniversiteleri:

Özel üniversiteler:

3-  YÖS sonuçları ile üniversitelere başvurular nasıl yapılır?

Sınav sonuçları duyurulduktan kısa bir süre sonra, üniversiteler web sayfalarından ve gazetelere verdikleri ilanlarla yabancı uyruklu öğrencilerin üniversitelere başvururken gerekli olan koşulları açıklamaya başlarlar. Herhangi bir üniversitenin başvurularının ne zaman başlayıp ne zaman biteceği, başvuru için istediği belgeler, başvuru ücreti, başvuru için adayların sağlaması gereken koşullar vb. tamamı ilgili üniversitenin web sayfalarından ya da gazetelerden öğrenilebilecektir.

Adaylar, başvuracakları üniversitenin istediği gerekli belgeleri hazırladıktan sonra, eğer üniversitenin belirttiği koşullara da uyuyorlar ise üniversitenin belirlediği tarihlerde başvurularını gerçekleştirirler.

Üniversiteler genelde Haziran ayı itibariyle başvuru için gerekli olan koşullarını açıklamaya başlarlar. Başvurular üniversiteye göre değişmekle beraber Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder.

4- Üniversitelere başvuruda bulunurken hangi belgeler istenir?

Üniversitelerin başvuru sırasında istedikleri belgeler birbirinden farklılık göstermekle beraber, genel olarak istenen belgeler aşağıda sıralanmıştır.

  1. Adayın YÖS sınav sonucunun aslı veya onaylı kopyası
  2. Eğer aday YÖS dışında bir sınav sonucu veya diploma ile başvuruda bulunuyorsa, adayın sınav sonucunun veya diplomasının Türkçe’ye veya İngilizce’ye çevrilmiş onaylı kopyası
  3. Adayın lise diplomasının Türkçe’ye veya İngilizce’ye çevrilmiş onaylı kopyası
  4. Adayın lisede aldığı derslerin dökümünü gösteren transkript belgesinin Türkçe’ye veya İngilizce’ye çevrilmiş onaylı kopyası
  5. Adayın pasaportunun veya kimlik belgesinin belgesinin Türkçe’ye veya İngilizce’ye çevrilmiş onaylı kopyası
  6. Üniversitenin web sitesinde yer alan başvuru formunun doldurulmuş hali
  7. Adayın vesikalık fotoğrafları
  8. Adayın diplomasının, Türk liselerine denk bir okulun mezun olduğunu gösteren denklik belgesi (Genelde kayıt sırasında istenir.)

Onaylı belge: Türkiye’de herhangi bir belgenin aslı ile aynı olup olmadığına dair karar verme ve imza yetkisine sahip olan kurumlar noterlerdir. Bir belge ancak noter onayı var ise aslına uygundur olarak kabul görür. Eğer Türkiye dışında iseniz, Türkiye Büyükelçilikleri ya da konsoloslukları da bu işlemi gerçekleştirebilirler.

Herhangi bir üniversitede yukarıda yer alan belgelerin birkaç tanesini isterken, başka bir üniversite tamamını isteyebilir bu nedenle lütfen ilgili üniversiteye başvuru yapmadan önce üniversitenin ilgili yıl için yaptığı “Yabancı Uyruklu Öğrenci Başvuru Kabul Koşullarını” üniversitenin web sayfasından ya da üniversitenin verdiği gazete ilanından mutlaka inceleyiniz.

5- Türkiye’de üniversitelere başvurabilmek için YÖS dışında herhangi bir alternatif var mıdır?

Türkiye’de lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklular YÖS’e girmek dışında, YÖS’e eşdeğer olarak kabul edilen ve uluslararası geçerliliği olan kimi sınav sonuçları ya da diplomalarla da Türkiye’deki üniversitelere başvurabilmektedirler.

ÖSYM’nin yaptığı ve YGS & LYS dışında Türkiye’deki üniversitelere kabul için kullanılan diğer iki sınav ise YÇS (Yurtdışında Çalışanların Çocukları İçin Yükseköğretime Giriş Sınavı) ve TCS (Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı) olarak bilinmektedir.

ÖSYM’nin yaptığı sınavlar dışında, üniversitelere başvurular sırasında kullanılan diğer sınavlar ya da diplomalar üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermekle beraber genel olarak kabul görenlerin bir bölümü aşağıda sıralanmıştır;

SAT (Scholastic Aptitude Test)

ACT (American College Testing)

GCE-A-Level (General Certificate Education)

Uluslararası Bakalorya (IB-International Baccalaureate)

Suriye Bakaloryası (Al-Shahada-Al-Thanawiyya)

Lübnan Bakalorya Sınavları (Baccalauréat Libanais)

Fransız Bakaloryası

ABITUR – Almanya

Tawjihi – Ürdün ve Filistin

Gaokao – Çin

Senegal Bakaloryası

Diplome Debirestan ve Pişdaneşgahi – İran

6- Üniversiteler yabancı uyruklu öğrenci başvurularında, nelere dikkat ederler?

Her üniversitenin başvuru kabul kriterleri birbirinden farklı olmakla beraber, birçoğunun başvurularda dikkate aldığı bazı ortak değerlendirme kriterleri de vardır. Adaylar üniversitelere ancak zamanında ve eksik belge olmadan başvurdukları takdirde üniversiteler başvuruları değerlendirmeye alırlar.

Öncelikli ve ilk kriter adayın sınav sonucudur. Herhangi bir üniversiteye başvurabilmek için adayın 40 puan barajını geçmesi ve eğer ilgili üniversitenin başvuru kriterleri arasında yer alıyor ise başvuru taban puanını da geçmiş olması gerekir.

Adayların başvurularını değerlendirme kriterlerinden olan diğer bir önemli koşul ise tüm üniversitede mutlaka uygulanan ülke kontenjanı uygulamasıdır.

Ülke kontenjanı uygulaması: Üniversitelerde, bir fakülte veya yüksekokula kabul edilen aynı ülke uyruklu adayların sayısı, bu fakülte veya yüksekokula bağlı programların kontenjan toplamının % 20’sini geçemez. Kontenjanın dolmaması halinde, bu şart aranmaksızın başvurular ile ilgili olarak üniversite tarafından işlem yapılabilir.

Ülke kontenjanı uygulaması dışında, üniversitelerin kendi aralarında farklılık göstermekle beraber dikkate aldıkları durumlar aşağıda sıralanmıştır;

  1. Adayın tercih sıralaması
  2. Adayın Türkçe testi sonucu
  3. Adayın lise öğrenimi boyunca okuduğu derslerin dağılımı (sayısal ya da sözel ağırlıklı olup olmaması)
  4. Adayın lise öğrenimi sürecindeki not ortalaması veya derslere göre not dağılımları
  5. Adayın başvurduğu üniversitede daha önce kayıtlı olup olmaması
  6. Adayın Türkiye’de herhangi bir üniversitede öğrenim görüyor olup olmaması
  7. Adayın yaşı

7- Yabancı Uyruklu Öğrenciler 2 yıllık ön lisans programlarına ya da açıköğretim fakültesine başvurabilirler mi?

Yabancı Uyruklu Öğrenciler için 2 yıllık ön lisans programlarına yerleşemezler fakat açıköğretim fakültelerine yerleşebilirler.  2009 yılı itibariyle açıköğretim fakültelerine yabancı uyruklu öğrenciler için 1000 kontenjan ayrılmıştır.

8- Üniversite adaylarının bölümlere yerleşmesi nasıl gerçekleşir?

Adaylar başvurdukları üniversitelerin değerlendirme koşullarına uyuyor iseler kabul edilirler. Herhangi bir aday birden fazla üniversiteye başvuruda bulunabileceği gibi birden fazla üniversiteden de kabul alabilir. Fakat sadece bu üniversitelerden seçtiği bir tanesine kayıt yaptırabilir.

9- Adayların başvurdukları üniversitelere kabul edilip edilmediği ne zaman belli olur?

Aday başvurduğu üniversitelerin sonuçları açıklama tarihlerine bağlı olarak, başvurduğu bölümlerden hangisine kabul edilip edilmediğini üniversitelerin web sayfalarından öğrenebilir. Ayrıca başvuru sonuçları adayın adresine posta ile de gönderilir.

10- Üniversiteye YÖS ile girmek YGS & LYS (ÖSS) ile girmekten daha mı kolaydır?

“YÖS içeriği, sınav ve puanlama ile ilgili sorular” başlığı altında bu konuya kısmen değinilmişti. Sınava başvurun aday sayısı ve kontenjanlar değerlendirildiğinde YÖS’e girenler, YGS & LYS (ÖSS) sınavlarına girenlere göre biraz daha avantajlıdırlar. Fakat yine de iyi bir üniversitenin prestijli bir bölümüne yerleşmek için aynı YGS & LYS (ÖSS) de olduğu gibi YÖS’de de yüksek puanlar almak gereklidir. Çünkü bu tür bölümlerin kontenjanları oldukça sınırlı olmakla beraber, bu tür bölümlere girebilmek için sınavdaki soruların yaklaşık olarak % 90 – % 95 ini doğru cevaplamak gerekir.

11- Üniversitelere başvurularda YGS & LYS (ÖSS) de olan alana göre tercih yapma uygulaması YÖS’de de var mıdır?

YGS & LYS (ÖSS) uygulanan adayın lisede okuduğu bölümle ilgili tercih yapma, eğer yapmaz ise puanı hesaplanırken puanın düşürülme uygulaması YÖS’de geçerli değildir. YÖS’e giren herhangi bir aday lisede okuduğu alandan bağımsız olarak istediği herhangi bir bölüme başvuruda bulunabilir. Fakat “6- Üniversiteler yabancı uyruklu öğrenci başvurularında, nelere dikkat ederler?” başlığı altında değinilen üniversitelerin başvurularda dikkate aldıkları kriterler, üniversitelerin değerlendirmelerinde etkili olabilir.

12- Üniversitelere başvuru sonuçlarına göre herhangi bir bölüme yerleşen bir adayın üniversiteye kaydı nasıl gerçekleşir ve kayıt sırasında adaydan hangi belgeler istenir?

Her üniversite kayıt için gerekli olan belgeleri web sayfasından duyurur. Başvurduğu üniversiteye kabul edildiğini öğrenen adayın üniversitenin adresine gönderdiği kabul mektubuyla, ilk olarak ülkesindeki Türkiye dış temsilciliğinden öğrenim vizesi almak durumundadır. Eğer aday Türkiye’de bulunuyor ve ikamet tezkeresi var ise bu işlemi üniversitenin bulunduğu İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’nden de gerçekleştirebilir.

Kayıt için gerekli belgeler, üniversiteye başvuruda kullanılan belgelerle benzerlik gösterir, bu belgeler genellikle aşağıda sıralandığı gibidir;

  1. Adayın YÖS sınav sonucunun aslı veya onaylı kopyası
  2. Eğer aday YÖS dışında bir sınav sonucu veya diploma ile başvuruda bulunuyorsa, adayın sınav sonucunun veya diplomasının Türkçe’ye veya İngilizce’ye çevrilmiş onaylı kopyası
  3. Adayın lise diplomasının Türkçe’ye veya İngilizce’ye çevrilmiş onaylı kopyası
  4. Adayın lisede aldığı derslerin dökümünü gösteren transkript belgesinin Türkçe’ye veya İngilizce’ye çevrilmiş onaylı kopyası
  5. Adayın pasaportunun veya kimlik belgesinin belgesinin Türkçe’ye veya İngilizce’ye çevrilmiş onaylı kopyası
  6. Üniversitenin web sitesinde yer alan başvuru formunun doldurulmuş hali
  7. Adayın vesikalık fotoğrafları
  8. Adayın diplomasının, Türk liselerine denk bir okulun mezun olduğunu gösteren denklik belgesi

Onaylı belge: Türkiye’de herhangi bir belgenin aslına uygun olmadığına dair karar verme ve imza yetkisine sahip olan kurumlar noterlerdir. Bir belge ancak noter onayı var ise aslına uygundur olarak kabul görür. Eğer Türkiye dışında iseniz, Türkiye Büyükelçilikleri ya da konsoloslukları da bu işlemi gerçekleştirebilirler.

13- YÖS ile ya da başka uluslararası sınavlar ile üniversitelere yerleşen adaylar burs ve yurtlardan yararlanabilirler mi?

Türkiye’de lisans öğrenimi gören yabancı uyruklu öğrenciler (ikili devlet antlaşmaları ve devlet bursları ile Türkiye’de öğrenim görenler hariç) devlet burslarından sadece “Başbakanlık Bursundan” yararlanabilirler. Bunun dışında öğrenciler vakıfların, derneklerin ya da şahısların verdiği tüm özel burslardan yararlanabilirler.

Türkiye’de lisans öğrenimi gören yabancı uyruklu öğrenciler tüm devlet ve özel yurt olanaklarından belirli bir ücret karşılığında yararlanabilirler.

14- Türkiye’deki üniversitelere yerleşen yabancı uyruklu öğrenciler öğrenimleri için ne kadar ücret öderler?

Yabancı uyruklu öğrenciler için belirlenen üniversite harçları devlet üniversitelerinde yıllık yaklaşık 1250 – 2500 ABD doları arasındadır. Özel üniversitelerde ise yıllık yaklaşık 11000 – 25000 ABD doları arasındadır.

Öğrencilerin kendi geçimleri için ise aylık giderleri ortalama 500 – 600 ABD dolarıdır.