Hayatın Ritmi Nedir? Ritim Hayati midir?

08.12.2016
5.877
Hayatın Ritmi Nedir? Ritim Hayati midir?

Ritim düzen demektir. Türk Dil Kurumu da böyle tanımlar. Ritim diyince aklımıza genelde ilk kalp geliyor. Kalp sağlığı insan için hayati düzeyde önemlidir. Ritim de kalp sağlığı için önemlidir. Peki bu ritim sadece kalp için mi önemlidir?

Midenin sağlığı için yeme alışkanlığının bir düzeni, bir ritmi olmalıdır. Sağlıklı uyku için uyuma-uyanma saatlerinin ritmi…

Ritim sadece kalp gibi, nota gibi kısa aralıklı sık tekrar eden şeylerde olmaz. Uyku da kendi içinde 1,5 saatlik ritimlerden oluşur. Hatta Kış uykusuna yatan hayvanları düşünelim. 6 ay uyumak ritimdir. Bir insan 2 gün uyusa acaba bir sorun mu var deriz. Bir ayı 3 ay sonra uyansa niye erken uyandı deriz. Bu ritim canlının doğasına uygunsa sağlıklıdır.

Nefes almak, sakız çiğnemek, yürümek, koşmak, göz kırpmak gibi refleksif; araba kullanmak, yemek yapmak, bisiklete binmek, paten sürmek, dans etmek gibi otomatikleşen pek çok davranışta bizim gördüğümüz görmediğimiz ritimler vardır.

Ritim sağlık göstergesidir. Aritim de bozukluk… Kalp çarpıntısı sorundur, düzensiz yemek sorundur, düzensiz uyumak sorundur da, düzensiz ders çalışmak, düzensiz kitap okumak, düzensiz oyun oynamak sorun değil midir?

Öğrenmenin de ritim ve ahengi olmalıdır. Bizim davranışlarımız daha sonra ki yapacaklarımızın habercisidir. Her akşam aynı saatte uyursanız nasıl daha sonra o saatte uykunuz geliyorsa; her gün aynı saatte kitap okursanız, ders çalışırsanız o saatte ders çalışma isteğiniz gelir. Beyniniz sizin ritminizi öğrenir, ona göre davranır ve sizi buna hazırlar.

Bunun delilleri çoktur. Mesela; ara sıra arkadaş çağırdıkça halı saha maçı yapan biri her hafta aynı saatte halı saha maçı yapan birisinden daha çok yorulur ve ertesi gün kasları ağrır. Kişi uzun süredir hamladığını düşünür. Peki haftada bir spor yapmak spor değilse; neden her hafta aynı saatte spor yapanın bir yeri ağrımaz? Çünkü beyni o haftalık ritme ayak uydurmak için bedenini hazırlar.

Çocuklarımızın yeme, içme, diş fırçalama, ders çalışma, kitap okuma gibi alışkanlıklarını kazandırırken bunu günlük ve haftalık bir ritim içinde planlarsanız; çocuğun bu davranışı kazanması konusunda beyni de onlara yardımcı olacaktır.

Özellikle Eğitimciler için ritmin eğitim ve öğrenme için önemini başka bir yazıda ele alacağız.

Her ne yapıyorsanız yapın, hayatınızın ritmi olsun, Ritim sağlık göstergesidir ve Çocuklar her şeyi ritimle öğrenirler.

Psikolojik Danışman
Ömer CİMEM
omercimem@gmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık(PDR) bölümünden mezun ve öğrencilik yıllarından beri farklı gelişen çocuklarla çalışmaktadır. İstanbul Üniversitesi, Eğitimde Psikolojik Hizmetler yüksek lisans programından mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi'nde Özel Eğitim alanında Doktora eğitimine devam etmektedir. Disleksi ve Öğrenme Güçlüğü Derneği İstanbul Eğitim Koordinatörü ve Temsilcisidir. Masal Masal İçinde ve Momo Türkiye eğitim materyallerini üretmiştir. Program geliştirme, test geliştirme, materyal geliştirme çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.