Eğitime Stem

20.04.2017
1.574
Eğitime Stem

 

EĞİTİME STEM

Son günlerde medya gündemimizi meşgul eden bir eğitim meselesi: STEM. Bu sistemi nasıl düzelteceğiz diye artık yediden yetmişe herkesin öneri verdiği eğitim sistemimiz, bize yetmiyor. Peki, neden yetmiyor? Çünkü biz artık gelişmekte olan ülkeler listesinden çıkıp gelişmiş bir büyük ülke olmak istiyoruz. Gelişmiş ülke ise iyi ekonomi, yüksek teknoloji ve ileri savunma sanayi ile oluyor. İşte bu başarabilecek bir sistem: STEM

Stem; fen, teknoloji, mühendislik ve matematik kelimelerinin İngilizcelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Eğitimde temelde fen ve matematiğe dayanan teknoloji ve mühendislik alanlarında uygulama fırsatı veren bir sistemdir. Amerika’da Çinli ve Hintli iş gücü kapasitesine karşı ortaya çıkmış bir eğitim akımıdır. Bu eğitim akımıyla ne mi oluyor?

1-Teori uygulanma fırsatı buluyor.

Birçok mesleğe yeni başlayan kişiler kendilerinden görece tecrübeli çalışanlardan, genellikle üniversitede gördükleri teorinin bir işe yaramadığını ve iş dünyasının farklı bir şey olduğunu duymuşlardır.  “sınıfa girdiğin zaman öğretmenliğin ne olduğunu anlarsın, hasta karşına geldiğinde çözüm bulabilecek misin bu önemli gibi.” Cümlelere aşinayızdır. İşte bu modelde teori ve pratik kol kola gidiyor. Günlük hayatımızı geliştirecek teknolojik ve mühendislik çalışmaları görülüyor.

2-Üretmek değerli.

Neden hala ülke olarak büyük bir atılım yapamadık. Çünkü yeterince üretmiyoruz. Okullarda anlatılan müfredat bize üretmeyi sevdirmiyor, öğretmiyor.

3-Bütünleşik, disiplinler arası bir eğitim.

Yukarıda saydığımız bu dört alanda birbiriyle bağlantılı, bütüncül bakış açısıyla bakılabilen bir eğitim sistemi olması gerekiyor ki: gelişmiş ülkelerin iş gücü piyasasına ulaşabilelim.

4-21. yüzyılın becerileri önemli.

İşverenler artık bu diplomaya sahip olan diye iş gücü aramıyor. Yetkinlik belirliyor ve bu yetkinliklere sahip olanlar diye personel arıyor ve alıyor. Temelde ise dört yetkinlik mevcut. Yaratıcılık, eleştirel düşünme, problem çözme ve işbirlikli çalışma. İşte bu kavramları eğitim sistemine entegre edebilen bir sistem stem modeli.

 

Sabri DAŞO
Psikolojik Danışman
sabridaso@gmail.com

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.