Ruhi Mücerret – Murat Menteş – Kitap İnceleme

12.06.2017
2.850
Ruhi Mücerret – Murat Menteş – Kitap İnceleme


RUHİ MÜCERRET

Yazar: Murat MENTEŞ
Yayınevi: April Yayıncılık
Basım Yılı:2013
Sayfa:320

Cüneyt Arkın film çevirir, Orhan Gencebay şarkı söyler ve o roman yazar. Kapağı oldukça renkli, yanarlı-dönerli bir şekilde, televizyon figüründe Orhan Gencebay ve Cüneyt Arkın görünmekte. Arka kapakta ise tam olarak kitabı okuduktan sonra anlayabildiğimiz küçük bilgiler ve Emrah Serbes’in bir yorumu bulunuyor: “100 yaşından küçükseniz, bu romanı mutlaka okuyun.” Murat Menteş’in üçüncü romanı Ruhi Mücerret beyinlerinizin pasını siliyor. Kitap, klasik bir Menteş romanı: ilginç isim kombinasyonları, farklı karakterler üzerinden anlatım, karakterlere has söz kalıpları ve absürtlük ile şişelenmiş bir yıldırımı, tetikleyici bir nitroyu andırıyor.

Ruhi Mücerret 100 yaşında. İstiklal Madalyası sahibi bir gazi. Eceli, zor zamanlarda beklediğimiz bir minibüs gibi bir türlü gelmek bilmiyor. Son İstiklal gazisi olduğu için milli bayramlarda ve illerin kurtuluş günlerinde törenlere katılıyor ve konuşmalar yapıyor. Monotonluğunu bozan ise Zülfikar Zarifoğlu’nun Ölüm döşeğinde iken dostu Ruhi Mücerret ’ten istediği son şey olan Masum Cici’yi öldürmek. Adına kanmamak lazım zira tam bir kötü adam bu “Cici”. İşlerin tuhaflaştığı sırada oyuna Civan Kazanova dâhil oluyor. Tahmin edilebileceği gibi çok da sıradan bir tip değil. Son savaşında en büyük yardımcısı oluyor Ruhi Mücerret ’in. İleride Nazlı Hilal, Serpil Silahlı Peri, Fujer Fuji ve Ozan katılıyor ekibe.

Emreh Serbes ve Alper Canıgüz’ün isim ve eserlerini; Nancy Sinatra ve Lee Hazlewood’un Summer Wine’ndan tutunda Therion’un The Rise Of Sodom and Gomorra’sına kadar geniş bir şarkı yelpazesi var. Roman ilerledikçe okuyucuyu içine alan bir kurgusu var ve bunların temelinde ise kapitalizm eleştirisine yönelik göndermeler mevcut.

Kitap sonlanırken tuhaf rastlantılar ve şaşırtmacalı ölüp dirilmeler ile noktalıyor. Sizlere bir öneri; bu kitabı toplum içinde okumayın lütfen. Okurken vereceğiniz tepkiler yüzünden “deli yaftası” yiyebilirsiniz.

Kitaptan Alıntılar:

  • Hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Çünkü hiçbir şey görüntüden ibaret değildir.
  • Benim yaşımda aşk, kimin kollarında öleceğine karar vermektir. Aslında her yaşta öyledir.
  • Mezar taşıma “Kurtuluşu için savaştığım ülkeye yeni yeni adapte oluyorum” yazdırmayı planlıyorum.

 

 

Şuayip KÜTÜK
Psikolojik Danışman
urungu7447@hotmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.