1. Sınıf öğrencilerinin okula uyumu

27.09.2017
6.941
1. Sınıf öğrencilerinin okula uyumu

 

İLKOKUL 1. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN OKULA UYUMUNU SAĞLAMA ÇALIŞMALARI

Öncelikle tüm eğitim camiasının yeni eğitim-öğretim yılı hayırlı olsun.

Çocuklarımız okula ilk başladıklarında; aşırı ağlama, eve biran önce gitme isteği,  sınıfa girmek istememe ya da arkadaşlarına fiziksel olarak zarar verme gibi tepkiler verebiliyor.

Peki bu tip durumlarda ne yapmalı? Öncelikle problemin olduğu öğrenci ya da öğrencilerin nelerden kaynaklı bu tip tepkiler veriyor bunu araştırmalıyız.

Adaptasyon sorunu yaşayan öğrenci ya da öğrenciler;  ailenin aşırı korumacı tavrı,  öğretmeni ve yeni arkadaşlarını yadırgama, çocuğun kişisel özelliklerinden (içe kapanıklık vs.) kaynaklı bu tip tepkiler verebilir. Peki öğrencilerin adaptasyon sürecini atlatmasında bizler, sınıf rehber öğretmeni ile birlikte nasıl çalışmalar yürütebiliriz?

Özellikle okulun ilk haftası öğrenci ile birlikte okula gelip öğrencinin sırasında oturan velileri izlemenizi öneririm. Öğrenci kendini ifade etme konusunda yaşı itibariyle yetersiz kalırken, veliler öğrenciler hakkında inanılmaz doneler verebiliyor bize.

Bu yıl 2011 doğumlu öğrencileri almamıza rağmen, kişisel gözlemim veliler çocuğuna nasıl yaklaşacağı konusunda yeterli değil. Ya aşırı hassas, ya da umursamaz. Kısa zamanda veli toplantısı düzenleyip, velilerin çocuklarına nasıl yaklaşması konusunda seminer verilebilir. Kısa ve öz broşür dağıtılabilir. Özellikle velilerin telefon numaraları alınıp, devamlı iletişim halinde olunması önemlidir bu noktada.

Eğer öğrenci ailenin aşırı korumacı tavrından kaynaklı uyum sorunu yaşıyorsa;  adım adım velilerin öğrenci ile birlikte okula gelmesini azaltarak, öğrencinin arkadaşlarına ve sınıfına alışmasını sağlamamamız önemli. Bu noktada sıra arkadaşı ile paylaşımının artması sağlanabilir. Bizler şeker ya da çikolata sınıfta dağıtarak, okulu sevmesini sağlayabiliriz.

Eğer öğrenci öğretmen ve arkadaşlarına alışmakta zorluk yaşıyorsa (öğrenci kişisel özellikleri) okulun ilgi çekici ve güzel olduğuna dem vurmak, öğrencilerin birbirlerini daha yakından tanımasını sağlamak için, çeşitli oyunlar oynanabilir. (Bkz. çocuk oyunları MEB yay.) Bu dönemde hareket, dokunma ve merak duygusu hakim olduğu için, buna uygun faaliyetler öğrencinin biraz daha çabuk okula uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır. Örneğin çocuklarla birlikte yüz ve ellerin boyanması sağlanabilir. Diğer gün müzik açıp, dans yapılabilir.

Genelde problemlerin temelinde ailenin yanlış tutumu (aşırı koruma, şımartma ya da boş verme),  öğrencinin kişisel özellikleri (agresiflik, içe kapanıklık, zor arkadaş edinme, aşırı duyarlı olma vs.) yatar. Problemin ana nedenini tespit ettikten sonra, aile ve sınıf öğretmeni ile yapılan ortak çalışmalar, kısa sürede bu tarz tepkiler veren öğrenciler üzerinde sonuç verecektir.

 

 

Mustafa TENTİK
Psikolojik Danışman
mtendik@hotmail.com

YAZAR BİLGİSİ
2 yıl özel, 12 yıl devlet olmak üzere toplam 14 yıldır rehber öğretmen olarak okullarda çalışmaktayım. Aldığım Eğitimler: Bilişsel Davranışçı Terapi, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, BDT Temelli Oyun Terapisi, Filial Oyun Terapisi, Terapötik Teknikler, Okul Ortamında Karşılaşılan Davranış Sorunları, Sanat Terapisi, Masal Terapisi, Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi, Resim Analizi Eğitimi, Enneagram, Sınav Kaygısı, Çocuk ve Ergenlerde Kullanılan Teknikler, Yaşam Becerileri, Psikodrama, Yas Terapi, Duygu Regülasyonu, Şema Terapi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.