Çocuklarda uyuma alışkanlığı

21.11.2017
2.335
Çocuklarda uyuma alışkanlığı


ÇOCUKLARDA UYUMA ALIŞKANLIĞI

Çok sevdiğimiz evlatlarımızla doğdukları ilk andan itibaren ilgilenmeye ve onların ihtiyaçlarını karşılamaya başlarız. Bebeğinin uyku ihtiyacını karşılayan ve onu yanından ayırmayan anne ve baba, çocuk ne kadar büyürse büyüsün çocuğun ayrı bir odada ve ayrı bir yatakta yatması gerektiğini bazen göz ardı ediyor ya da önemsemiyor.

Anne/babalar çocuklarının kendileriyle beraber uyumasını normal olarak karşılıyor ve çocuklarının kendi yatağında uyuma alışkanlığını kazandırmakta gecikiyorlar. Nasıl ki çocuğumuzun yemek yemesi, yürümesi ve konuşması öğrenmesi gereken bir davranışsa, kendine ait bir yatakta bağımsız bir şekilde uyuması da öğrenilmesi gereken bir davranıştır.

Bağımsız Uyuma Davranışıyla Bağlantılı İki Durum

Okula yeni başlayan ve uyum sorunu yaşayan öğrencilerin,  okul fobisinin altında genellikle özgüven eksikliği yatmaktadır.  Uyum konusunda sorun yaşayan öğrencilerin çoğu maalesef bağımsız uyuma alışkanlığını kazanamamış ve halen annesiyle aynı yatakta uyumaktadırlar. Anneden uyurken bile ayrılmayan çocuk, özerkliğini kazanamamakta ve kendisine duyduğu güven konusunda problemler yaşayabilmektedir.

Anne-babayla yatma davranışıyla ilgili diğer bir durum ise boşanmış aile ya da anne baba kayıplarında daha sık görülüyor olmasıdır. Boşanma sonucu bir ebeveynin yanında kalan çocuk, kimin yanında kalıyorsa o kişiye karşı daha fazla bağlanmakta, hatta bağımlı olmakta ve geceleri de ayrılmak istemeyerek ebeveyn ile beraber uyumak istemektedir. Çocuk elbette çeşitli isteklerde bulunacaktır önemli olan çocuğun her istediğini yerine getirmek değil, doğru ve yanlışı nedenleriyle çocuğumuza anlatmak ve yaşına göre gerekli davranış ve alışkanlıkları ona kazandırmaktır.

Çocuğumuza kaç yaşından itibaren bağımsız uyuma alışkanlığını kazandırmalıyız?

Çocuklarımıza 1 yaşından sonra, ev şartları da uygunsa kendi odasında ve kendi yatağında uyuma davranışını öğretmeliyiz. Anne ve babanın çocuğu kontrol etmesi ve ağladığında ilgilenebilmesi için çocuğun odasının, anne-babanın yatak odasına yakın olması faydalı olacaktır.

Çocuğun anne ve babasıyla aynı yatağı paylaşmasının zararları nelerdir?

Anne-babasıyla aynı yatağı paylaşan çocuğun özgüven gelişimi zarar görecek ve özerklik kazanamayacaktır. Böylece çocuk anne-babasına aşırı bağımlı olacaktır.

Anne-babasıyla aynı yatakta uyuyan çocuğun kişilik gelişimi ve cinsel gelişimi zarar görecektir. Sağlıklı kişilik gelişimi zarar görmesiyle çocukta davranış sorunları ortaya çıkabilir.

Çocuğumuza kendi odasında ve kendi yatağında uyuma alışkanlığını nasıl kazandırabiliriz?

Çocuğumuz 1 yaşında ise bu davranışı kazandırmak daha kolay olacaktır. Anne-babanın odasına yakın bir odayı çocuk odası yaparak ve çocuk ağladığında hemen yanına giderek ilgilendiğimizde çocuk bu alışkanlığı kazanması kolaylaşacaktır.

Eğer çocuğumuzun yaşı daha büyük ise ilk başta ona güzel ve hoşuna gidecek bir oda ve yatak hazırlayarak bunu yapmalısınız.

İkinci olarak çocuğunuza şöyle bir açıklama yaparak ondan ne beklediğinizi açıkça söylemelisiniz,

’’ Kızım/oğlum bak sana çok güzel bir oda ve yatak hazırladık, artık bizim yanımızda değil de kendi yatağında uyuman gerekiyor çünkü herkes kendi yatağında uyur. Bir ihtiyacın olduğunda bana seslenmen yeterli, ben hemen gelirim zaten odanın kapısı da açık kalacak.’’

İlk günlerde yatağına çocuğunuz beraber gidin ve o uyuyana kadar onunla sohbet edin, sevdiği masallar ve hikâyeleri ona okuyabilirsiniz, bu faydalı olacaktır.

Her davranışı kazandırmak sabır ve kararlılık gerektirir. Çocuğunuzun sizinle aynı yerde uyuma isteklerini sakin ve kararlı bir tavırla kabul etmeyin. Artık aynı yatakta yatmamanız gerektiğini, kendi yatağında uyuması gerektiğini ama korktuğunda ve ihtiyacı olduğunda mutlaka onun yanında olacağınızı belirtin.

Çocuğunuz kendi yatağında yattığında hemen takdir edin, pekiştirin ve kendi yatağında yatarak sizi çok mutlu ettiğini söyleyin.

Çocuğumuza bağımsız uyuma alışkanlığını kazandırırken onun uyku düzenine dikkat etmeli, sevdiği bir oyuncakla uyumak istiyorsa buna izin vermeli ve gece uyanıp sizin yanınıza gelirse sakinleşmesini bekledikten sonra onu kendi odasına götürerek kendi yatağında uyumasını sağlamalıyız.

Çocuğun kendi odasında ve yatağında uyumasının faydaları nelerdir?

Kendi odasında ve yatağında uyuyan çocuğun kişilik gelişimi ve cinsel gelişimi daha sağlıklı olacaktır.

Anne-babasından ayrı bir yerde yatan çocuğun özerkliğini ve bağımsızlığını geliştirmesi daha kolay olacaktır. Böyle çocukların özgüvenleri gelişecektir.

Kendilerine ait oda ve yatakları olan çocuklar aidiyet duygusunu yaşayacak ve sahiplik kavramını öğrenecektir.

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.