Liselerde Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi

02.06.2022
3.344
Liselerde Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi

Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi geleneksel kuramlardan farklı olarak kısa süreli, geçmiş yerine geleceğe odaklanan, sorundan çok çözüm konuşmalarının üzerinde duran, daha az kapsamlı, somut tekniklerin kullanıldığı ve iyimser bir bakış açısına sahiptir.

Liselerde görev yapan Psikolojik Danışmanlar için çözüm odaklı kısa süreli terapi ayrı bir öneme sahiptir. Bunun en önemli sebeplerinden biri liselerdeki öğrenci sayısının fazlalığı ve Psikolojik Danışman başına düşen öğrenci sayısıdır. Bir lisede öğrenci sayısı 500’ü geçtiği zaman ikinci Psikolojik Danışman normu açılır üçüncü Psikolojik Danışman için bu sayı 1000’dir. Bu şartlarda çalışan Psikolojik danışmanlar için en önemli unsur zaman olarak öne çıkmaktadır. İşte tam bu noktada ,çözüm odaklı kısa süresi terapi, devreye girmektedir.

Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapide dikkat edilmesi gereken Temel varsayımları şöyle sıralayabiliriz;

-Sorunun ortaya çıkma nedeni önemli değildir.

-Sorunun yaşanmadığı ve mutlaka üstesinden gelindiği zamanlar vardır.

-Ufak değişiklikler büyük değişikliklere yol açar.

-Danışan değişim ister ve bunun için gerekli becerilere sahiptir.

-Çözüm üzerinde konuşulmalı.

-Amacı danışan belirler ve amaçlar küçük, ulaşılabilir ve gerçekçi olmalıdır.

-Değişimlere odaklanılmalıdır. Bu temel varsayımlar dikkate alınarak danışma süreci yönetilir.

Temel varsayımlardan yola çıkarak sıklıkla Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapide kullanılan teknikler ise şunlardır;

-İstisnai Sorular: Sorunların yaşanmadığı geçmiş dönemdeki yaşantılardaki tutumların fark ettirilerek bugünkü yaşantısında daha çok yararlanmasını sağlamaktır.

-Mucize Soru: Genellikle ilk oturumda amaçları oluşturmak için sorulur. Mucize soru danışana sahip olduğu olumlu özellikleri ve güçlü yanları fark ettirmek için kullanılır. Mucize soruyu şu şekilde sorulabilir; “Eğer bir mucize olsaydı ve sorunun gece uyuduğunda çözülseydi, bu sorunu çözüldüğünü nasıl anlardın ve değişen ne olurdu?”

-Derecelendirme Soruları: Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapide duygular, ruhsal durum ve iletişim gibi gözlenmesi kolay olmayan deneyimleri saptamak için derecelendirme soruları kullanılır. Derecelendirme sorusu şu şekilde sorulabilir; “Elinizde 0 ile 10 arasında bir ölçek olduğunu düşünün şu andaki kaygı durumunuza kaç puan verirdiniz?”

-İltifat Etme: Küçük ilerlemelerde iltifat edilir ve her ne kadar küçük bir detay olarak görünse de etkisi bazen çok yüksek olabiliyor.

Ev Ödevi: Genellikle ilk oturumda verilir. Danışana bir sonraki oturuma kadar kendisinden gözlem yapılması istenir bu süre boyunca ailesinde hayatında ve ilişkilerinde hep olmasını istediği şeyleri not etmesi istenir.

Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi için kullanılabilecek başlıca teknikler bunlardır. Danışma kuramları içinde kullanışlı somut ve kısa sürede etki eden bir danışma kuramı olarak öne çıkmaktadır. Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi için ulaşabileceğiniz yüz yüze ve uygulamalı eğitimler alma şansınız olursa mutlaka almanızı tavsiye ederim.

YAZAR BİLGİSİ
Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümü lisans mezunu. 
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.