Amerika’daki liseden sonra eğitim hakkında

04.04.2017
1.204
Amerika’daki liseden sonra eğitim hakkında


Sevgili okul psikolojik danışmanları, öğretmenler, okul liderleri,

Öğrencilerinizi uluslararası eğitim deneyimi kazanması için yönlendirmek ister misiniz?

Sevgili aileler,

Amerika’daki eğitim fırsatları ve kolej türleri hakkında bilgi sahibi olmak ister misiniz?

Sevgili öğrenciler,

Amerika’dan lisans, yüksek lisans ya da doktora derecesi alma hayaliniz var mı?

Eğer cevabınız EVET ise, doğru yerdesiniz!

Bu yazının amacı, Amerika Birleşik Devletlerindeki kolej ve üniversitesi çeşitlerini anlatmak ve okuyucunun anlamasına yardımcı olmaktır.

Öncelikle, Türkiye’de ve Amerika’da kaç tane kolej olduğunu biliyor musunuz?

2017 itibariyle, Türkiye’de 200’e yakın üniversite var. Amerika’da ise bu sayı 20 katından daha fazla.  Bir diğer deyişle, Amerika’da 4000 civarı yükseköğrenim kurumu var. Amerika’da liseden mezun olan bir öğrenci kolej veya üniversite tercihinde 9 ayrı seçeneğe sahiptir.

Seçenek 1: IVY Lig Kolejleri: Dünyada, IVY Lig sayılabilecek sadece 8 tane kolej bulunmaktadır. Bu kolejler; Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Dartmouth, Yale, Columbia ve  Pennsylvania üniversiteleridir. Bu kolejler; tüm Amerika’da ve dünyada en prestijli okullar olarak kabul edilmekte ve kabul edilme oranları  oldukça düşüktür.

Seçenek 2: En Seçici Kolejler (Kabul oranı %25): Amerika’da, 100 kolejden daha azı bu kategoridedir. IVY lig kolejlerinin yanısıra yaklaşık 100 kolej de bu kategoridedir ( MIT, Stanford, Rice, Duke, Tufts University, vb)

Seçenek 3: Çok Seçici Kolejler (Kabul oranı %25-%50): Yaklaşık 240 kolej bu kategoriye girmektedir. İlk 100 okul arasında olmamalarına rağmen öğrencilerine çok yüksek kalitede eğitim sunarlar ( Syracuse University, Drexel University, California State University vb).

Seçenek 4: Seçici Kolejler (Kabul oranı %50–%75): Saygınlığı çok olan, bunun yanısıra kabul oranları yüksek okullardır ( Ohio, Drexel ve Towson Üniversitesi gibi).

Seçenek 5: Daha Az Seçici Kolejler (Kabul oranı %75’ten fazla) Amerika’da 500’den fazla üniversite ve kolej bu kategoridedir ( Texas, Maine, Virginia Eyaleti Üniversitesi gibi).

Seçenek 6: Kabule açık kolejler (Başvuruların çoğunu ya da hepsini kabul eden üniversiteler): İlk 5 seçenekten ayrı olan bazı 4 yıllık kolejler “açık kapı politikası” uygulamaktadır. Bir diğer deyişle, liseden mezun olan her öğrenci bu okullara girebilmektedir.

Seçenek 7: Halk Kolejleri-Bölge Üniversiteleri: Amerika’da 2 yıllık eğitim veren ve  öğrencileri 4 yıllık lisans programlarına hazırlayan halk kolejleri vardır. Aynı zamanda belli bir konu üzerinde hazırlanmanızı da sağlar. Düşük gelirli kişilerin en çok tercih ettiği seçeneklerden biridir.

Seçenek 8: Mesleki-Teknik ve Kariyer Okulları: Liseden sonra bazı öğrenciler belli bir konuda uzmanlaşmak içn mesleki ve teknik okullara devam etme kararı alabilir. (Mutfak sanatları, itfaiye hizmetleri, diş hijyeni, tıbbı kayıtlar teknolojisi gibi)

Seçenek 9: Askeri Kolejler ve Akademiler: Amerika Birleşik Devletleri Ordusu, birçok okul ve akademi yönetir. Mezuniyette hem askeri derece hem de doktor, mühendislik ve benzeri uzmanlıkların derecesini verir. 5 tane askeri akademi vardır; Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Akademisi, Deniz Ticaret Filosu Akademisi ve Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Akademisi.

Şu an, Amerika’daki tüm yüksek öğrenim imkanlarını biliyorsunuz. Bir sonraki yazıda Amerika Yüksek Öğrenim Sisteminde “kolej kabul oyunu” hakkında konuşacağız. Aynı zamanda Amerika’nın en prestijli okullarına girmek için gereken altın kuralları tartışacağız.

Çevirmenin notu: Amerika’da kolej ve üniversite terimleri zaman zaman birbirlerinin yerine kullanılsalar da farklı anlamlar içeriyor. Daha dar bir alanda eğitim veren ve sadece lisans eğitim programı olan okullar “kolej” olarak adlandırılırken lisans ve lisans üstü eğitimleri olan, birden çok fakültesi olan okullar “üniversite” olarak adlandırılıyor. Bazı üniversitelerin içinde kolejler de var. Ancak her kolej bir üniversiteye bağlı değil. Bazı okullar üniversite olmalarına rağmen isimleri gelenekselleşmiş olduğu için “kolej” kelimesini kullanıyorlar. Hem kolej hem de üniversite devlete ya da özel bir kuruluşa ait olabiliyor. Kolejin eğitimi daha kolay üniversitenin eğitimi daha zor gibi bir ayrım yok. Bazı kolejlerin lisans üstü eğitim programları da olabiliyor.

Çeviri; Bingül UZEL

 


Dr. Olcay Yavuz

Assistant Professor & Program Coordinator
Educational Leadership & Policy Studies Department
Southern Connecticut State University, America
yavuzolcay@gmail.com

 

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
Olcay Yavuz, Ed.D. Associate Professor, Educational Leadership & Policy Studies Internship Coordinator, 6th Year Professional Diploma with 092 Certification Southern Connecticut State University
YORUMLAR
  1. hasan aksoy dedi ki:

    çok güzel bir yazı dizisi başlamış… elinize sağlık.

    kolejler sanırım bizdeki myo’lara daha yakın bir kurum…

    ama lisans eğitimi de verenler olduğu için sanırım myo ve yo karışımı demek daha doğru olur.

  2. hasan aksoy dedi ki:

    bir de Mesleki-Teknik ve Kariyer Okulları’nı duymuştum ve çok güzel ülkemizde de olsa süper olur diye düşünmüştüm. hatta sanırım lisede okurken de bu kurumlardan ders alabiliyorlarmış.

  3. Yağmur Cenan Boyacı dedi ki:

    Olcay Bey gerçekten de çok doyurucu bir yazı dizisine başlamış olduğunuzu düşünüyorum, insanların yurt dışı eğitimleri hakkında gerçekten çok az bilgileri var, buna eğitimciler de dahil. Dil bilmemekten midir, ilgisizlikten midir artık bilmiyorum, ama bu yazıyı okuduğumda yurt dışı eğitimleri hakkında çok az şey bildiğimin tekrar farkına vardım.

    İzlediğim bir Japon çizgi filminde (Mimi wo Sumaseba – Kalbine Kulak Verirsen) 12 – 13 yaşlarında bir erkek çocuğu keman yapımını öğrenebilmek adına İtalya’ya 10 yıl sürecek bir eğitime gidiyordu, ilk izlediğimde imkansız gibi gelmişti, sonradan araştırdım ki Japonya’da çocuk yaşta yurt dışına eğitime gitmek (akademik, sanat ya da zanaat) oldukça normal karşılanan bir durummuş. Biz üniversiteye bile cesaret edemezken yabancılar çocuklarını daha ortaokul çağında yurt dışına gönderebiliyor, çocuğuna bu konuda güvenebiliyor.

    Aslında sadece üniversite değil, yurt dışında ortaokul ve lise okuma şartları hakkında da bence bilgilendirilmeye ihtiyacımız var, bizim çok eskiden Harika Çocuklarımız vardı, hala varlar, neden olmasın…