Aşırı Düşünmeyi Bırakmak Mümkün mü?

Aşırı Düşünmeyi Bırakmak Mümkün mü?

Hayat, hem büyük hem de küçük sayısız kararla doludur. Aşırı düşünme, mükemmel kararı vermeye çalışırken fazla zaman veya enerji harcamanız, bu da kaygıya ve felç edici şüpheye yol açması anlamına gelmektedir

Aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurarak aşırı düşünmeyi dizginlemek ve kararlarınızı daha rahat almak mümkün olacaktır:

“Yeterince iyi” ile yetinin.
Zor gerçek şu ki, tüm kararları yalnızca kısmi bilgiyle almak zorundasınız. Her açıdan düşünmek için hiçbir zaman yeterli vaktiniz olmayacak. Mükemmel bir seçim yapmak için çok fazla bilgi toplamak düşüncelerinizi bulanıklaştırır ve sizi yavaşlatır.
Deneyin: Araştırma veya analiz süresine bir sınır koyun. Ardından, içinize sinmese bile bir karar verin.

Başkalarının görüşlerinden çok kendinize güvenin.
Tavsiye almak yararlı olabilir, ancak sadece bir noktaya kadar 🙂 Diğerleri sizin için en iyisini isteyebilir, ancak kendi kararlarını alırken değerleri olabilir. Karar verme sürecinizi başkalarına devrederseniz, kendi iç rehberinize olan güveninizi kaybedebilirsiniz.
Deneyin: Birine ne yapmanız gerektiğini sormak yerine, onlarla olan konuşmayı size en doğru hissettiren şeyi netleştirmek için kullanın.

Muhtemel ve olası olmayan sonuçları ayırt edin.
Karar vermek, milyonlarca olasılığı düşünüp takıldığınızda işkence haline gelir. Enerjinizi koruyarak ve yalnızca olası senaryoları göz önünde bulundurarak daha net bir sonuca ulaşabilirsiniz.
Deneyin: Almanız gereken kararın olası sonuçları yazın. Olması muhtemel olmayanların üzerini çizin. Ardından en olası iki veya üç senaryoyu daire içine alın. Karar verirken dikkatinizi sadece onlara verin.

Önemsiz kararları daha hızlı alın.
Diş fırçası seçmek gibi önemsiz kararlar değerli zamanınızı ve enerjinizi harcamaya değmez. Küçük kararları hızlıca almayı öğrenebilirseniz, büyük kararlarla daha donanımlı bir şekilde başa çıkabilirsiniz.
Deneyin: Bir kararı takıntı haline getirdiğinizde, bunun bir hafta veya bir ay sonra ne kadar önemli olup olmayacağını sorun. Değilse, hızlıca karar verin ve ardından karar alma becerinizi geliştirdiğiniz için kendinizi ödüllendirin!

Değerlerinizi bir yol haritası olarak kullanın.
Aşırı düşünme genellikle analiz becerinize fazla güvendiğinizde ortaya çıkar. Büyük kararlarda, değerlerinize göre hareket etmek, netlik sağlamanın güçlü bir yoludur.
Deneyin: En önemli beş değerinizi listeleyin. Kararsız kaldığınızda, hangi seçeneğin bu değerlere en iyi şekilde hizmet edeceğini düşünün.

Bazı kararların iyi hissettirmeyeceğini kabul edin.
Her kararın size sıcak ve samimi hissettirmesini beklemek gerçekçi değildir. Günlük seçimlerin çoğu nötr hissettirebilirken, büyük kararlar çoğu zaman son derece zorlayıcı olabilir.
Deneyin: Karar verirken sizi en çok zorlayan duyguyu yazın. Bu duyguyla daha önce sağlıklı bir şekilde başa çıkabildiğiniz üç zamanı anımsayın ve listeleyin.

Riskin kaçınılmaz olduğunu kabul edin.
Her karar bir miktar risk içerir. Gerçekten çok tehlikeli olan kararlardan kaçınmak mantıklıdır, ancak hedeflerinize ulaşmak için makul riskler almayı öğrenmek, büyümek ve gelişmek için gereklidir.
Deneyin: Zor bir kararla karşılaştığınızda, bunun sizi değer verdiğiniz bir hedefe veya değere yaklaştırıp yaklaştırmayacağını sorun. Risk, potansiyel ödüle değer mi? Peki ya; hiçbir şey yapmamanın riski ne olurdu?

Her kararın bir miktar kayıp ve fedakarlık içerdiğini bilin.
Kaybetmek, karar verme sürecinin kaçınılmaz bir parçasıdır. Bir yolu seçerek, diğerinden vazgeçmiş olursunuz. Muğla’ya taşınmayı seçerseniz, İzmir’de yaşamayı seçmemiş olursunuz. Ve belki de bir yanınız İzmir’de yaşamak istiyordur. Bu durum da insanı doğal olarak biraz kırabilir.
Deneyin: Bir karar verdikten sonra, vazgeçmek zorunda kaldığınız şeyi kabul edin ve seçtiğiniz yolda devam edin.

Şüpheden dolayı aldığınız kararlardan vazgeçmekten kaçının.
Bir karar verdiniz ve ardından şüphe içinde boğulmuş hissettiniz. Tanıdık geliyor mu? Şüpheyi hafifletmek için bir karardan vazgeçmek cazip olabilir, ancak bu nadiren işe yarar.
Deneyin: Şüphe duyduğunuzda, gerçekten yeni bir şey düşünmeye değer olup olmadığını sorun. Değilse, yolunuza devam edin.

 

YAZAR BİLGİSİ
2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’ ne girmiş, 2010 yılında yüksek onur derecesiyle mezun olmuş ve Prof. Dr. Turhan Oğuzkan ödülüne layık görülmüştür. Üniversite eğitimi sırasında Erasmus programı ile İsveç-Stockholm Üniversite’ sine gitmeye hak kazanarak 6 ay boyunca “Early Childhood Education” alanında eğitim almıştır. Maltepe Üniversitesi Gelişim Psikolojisi tezli yüksek lisans eğitimini 2012 yılında bitirmiştir. 450 saatlik MEB onaylı Aile ve Çift Terapisi eğitimi, Terapötik Kartlar Eğitimi, Kriz Müdahale Eğitimi, Çözüm Odaklı Terapi eğitimi, Mülteci Çocukların Topluma Uyumu Eğitimi, Özel Eğitimde Alternatif Öğretim Teknikleri, Çocuk Değerledirme Testleri, Sanat Terapisinin Erken Çocukluk Döneminde Kullanımı, Çocuk ve Ergenlerle Klinik Görüşme Teknikleri, İhmal ve İstismarda Aile ve Çocuğa Yaklaşım Eğitimi, Proje Döngüsü Yönetimi, Siber Zorbalık Eğitimi, Çocuk ve Ergenlerde Psikiyatrik Rahatsızlıkların Genel Tanımı Eğitimi, Yaratıcı Dramayla Grup Rehberliği Eğitimi, Dikkat Testleri Eğitimi, EMDR 1. düzey eğitimi katıldığı eğitimlerden bazılarıdır. Namık Kemal Üniversitesi´nde Davranış Nörobilimi alanında doktora programını 2022 yılında tamamlayarak "Nörobilim Doktoru" ünvanını alan Bingül Kemiksiz Uzel, farklı mecralarda yazdığı yazılara ek olarak rehberlikservisi.net sitesinde yazarlık faaliyetlerine devam etmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.