Boyhood (Çocukluk)

27.01.2017
10.171
Boyhood (Çocukluk)

 

 

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin Adı: Boyhood (Çocukluk)

Oyuncular: Patricia Arquette, Ellar Coltrane, Ethan Hawke, Lorelei Linklater, Libby Villari

Yönetmen: Richard Linklater

Süre: 2 saat 46 dakika

Imdb: 7,9

Filmin İçerdiği Psikoloji Konusu: Boşanmış aile, ergenlik, kardeş ilişkileri, anne-baba-çocuk ilişkileri

 

Özet: Film, çıkış noktası olarak yakın zamanda boşanmış bir çiftin, Mason ve Olivia’ nın hikayesine odaklanıyor. Sahip oldukları tek çocukları ise artık anne ve babasının bir  arada yaşamadığı gerçeğine alışmak ve bu yabancı düzen içerisinde yaşamayı öğrenmek zorunda. Çocuğun 6 yaşında başlayan bu yeni tecrübesini 12 yıl boyunca sürecek olan bir büyüme evresine yayan yönetmen, bu süreç boyunca yaşananları beyaz perdeye aktarıyor.

Neden İzleyelim?

SIKI DURUN! Sinema hayatına yeni bir soluk getiren bir filmle karşı karşıyasınız. Ayakta alkışlanması için başlı başına yeterli bir sebebimiz var. Bu film tam 12 yılda çekildi! Evet yanlış duymadınız. Film 12 yıl boyunca her yıl belli dönemlerde oyuncularla bir araya gelinerek çekildi. Bu sinema tarihinde bir ilk! Bizim alışkın olduğumuz sistemde, ekranda “10 yıl sonra” gibi bir yazı belirir ve oyunculara benzeyen başka bir karakter filme dahil olurdu ve biz onun baş karakterin gençliği, yaşlılığı vs olduğunu kabul ederdik. Burada istenilen şey ise aynı kişiler üzerinden –ismi çocukluk olsa da- çocukluktan ergenliğe geniş bir bakış açısıyla bakma fırsatı oluşturmaktır.

Nasıl Değerlendirelim?

Çocukluk ve ergenlik yılları pek çok psikoloji kitabına ve filmine konu olmuştur. Ancak genelde bizim gördüğümüz travmalarla dolu bir çocukluk ve ardından getirdiği sancılı ergenliktir. Filmde bu dönemleri oldukça durağan görüyoruz. Yani herkesin karşılaşabileceği bir aile hikayesi var karşımızda. Bu dönemleri incelerken sadece çocukların yaşadıklarına değil ebeveynlere de odaklanmamız gerekiyor. Aldıkları kararların getirdiği sonuçlarla başa çıkma yöntemleri, çocuk bakma ve iş edinme süreçleri, boşandığı eşine karşı tavırları dikkatle izlenmesi ve sorgulanması gereken noktalardan şüphesiz. Ancak burada dikkat edilmesi ve unutulmaması gereken en önemli şey, bunun bir Amerikan ailesini anlattığının farkında olunması. Yani bizim alışkın olduğumuz aile tiplemesinden oldukça farklı bir hikaye söz konusu. Değerlendirmelerinizde bunu dikkate almayı unutmayınız.

BONUS

Filmin durağanlığına hafif bir hareket getiren müziklerden bahsetmemek olmaz. İçerisinde geçmişten günümüze birçok farklı tarzı barındıran filmin şarkı listesi epey uzun. Pek çok şarkıdan oluşan listenin bir kısmını sizler için paylaşıyoruz. Benim favorim Family of the Year’ dan “Hero”. Sizler de kendi favorinizi seçebilirsiniz.

Şarkı- Sanatçı

Yellow- Coldplay

Hate to Say I Told You- The Hives

Oops I Did Again- Britney Spears

Anthem Part Two- Blink 182

Soak Up the Sun- Sherly Crow

Try Again- Aaliyah

Whomping Willow and the Snowball Fight- John Williams

Could We- Cat Power

My Good Gal- Old Crow Medicine Show

Rock and Rool (Part 2)- Gary Glitter

Split the Difference- Ethan Hawke and Charlie Sexton

Do You Realize- The Flaming Lips

Freaks! Freaks!- Pigeon John

I Held Onto My Pride and Let Her Go- Dale Watson

Crank That (Soulja Boy)- Soulja Boy

Crazy- Gnarls Barkley

We’re All In This Together- Cassidy Johnson

Hate It Here- Wilco

One (Blake’s Got a New Face)- Vampire Weekend

LA Freeway- Ethan Hawke

1901- Phoneix

Love Game- Lady Gaga

Desencabulada- Luisa Maita

Filmin müziklerinin tamamına http://www.imdb.com/title/tt1065073/soundtrack adresinden ulaşabilirsiniz.

 

 

Necla AYDOĞAN
Psikolojik Danışman
neclaydogan.94@hotmail.com

 

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.