ÇALIŞMADAN ÜNİVERSİTE KAZANILIR MI?

21.10.2019
5.854
ÇALIŞMADAN ÜNİVERSİTE KAZANILIR MI?

Üniversite Kazanmak Ve Üniversite Okumak Herkesin Hayallerini Süslemektedir. Her Sene Bunun İçin 2 Milyondan fazla Bir Kitle Sınava Girerek Bu Hayale Kavuşmak İçin Sınavda Ter Döker. O 2 milyondan fazla kitlede gerçekten üniversiteyi kazanmayı çok istemektedir.

Peki bunlardan kaç tanesi gerçekten bu çok istediği ve hayallerini kurduğu üniversite için elinden gelen her şeyi yapmıştır?

Komik gelebilir ama sadece %10 belki de %20’lik dilim kazanmak için her şeyi yapmıştır. Üniversiteyi kazanmak isteyenler 2 milyonun üstündeyken emek verenler sadece 200 bin ile 400 bin arasında değişmektedir. O zaman gerçekten üniversiteyi kazanmak istemiyoruz ya da çalışmadan kazanacağımıza inanıyoruz…

Şunu net bir şekilde söylüyorum çalışmadan üniversite kazanılmaz. (kontenjanı dolmayan, tercih edilmeyen, ilgi görmeyen vb. bölümler hariç.) bu bilgiyi 16 senelik öğrencilik ve 5 yıllık meslek hayatımda gördüğüm ve gözlemlediğim kişilere ve olaylara dayanarak söylüyorum. Çalışan hedeflediği üniversiteyi kazandı ve çalışmayan kazanamadı. İşte bu kadar net… Kazansa da yukarda saydığımız bölümlerden birini kazandı. Açık konuşayım kazanmak için kazandı ya da üniversite hayatını yaşayayım diye kazandı.

Basit bir örnek verelim;

Bir yerde çalışıyorsunuz.

 Sizin mesainiz 12 saat. Sizin konumuzda ve sizinle aynı işi yapan kişi 6 saat çalışıyor. Günün sonunda aynı maaşı almanız mantıklı mı?

Tabiki hayır. Emeğinizin karşılığını neyse  ona göre maaş alacaksınız.

Üniversiteyi kazanma konusunda da aynı mantık geçerli. Çalıştığınız karşılığı hangi bölümse onu kazanacaksınızdır.

Kazanmak İçi Ne Yapmalıyız?

4 basit adımda anlatacağım.

1.öncelikle hedef belirle. Çalışmaya başlamadan önce ilk yapman gereken somut ve gerçekçi bir hedef belirlemek. Böylece hedef belirlersen, hedefin için hangi derslere önem vermesin hangi dersten neyi kadar yapmalısın, sıralaman kaç binde olmalı onları da bulmuş olursun. (yök atlası kullanabilirsin.)

2.çalışma planı yap. Kendine uygun ve uygulanabilir bir çalışma planı yap ve bunu duvarına as. Bu arada çalışma planı seni ders çalıştırmaz senin mücadele etmen gerekiyor. Ayrıca çalışma temponu oluşturmak için belli süreye ihtiyacın var. Alışkanlık haline gelmesi için çaba şart.( 1 hafta- 2 hafta)

3. bol soru çözümü. Sınavı kazanmak için yapman gereken en önemli adım. Çözebildiğin kadar bol soru çöz.çözemediğin soruların çözümünü öğren. Geçmiş yılların sınav sorularını mutlaka çöz. Soru tipleri ve yapıları değişmemektedir.

4.genel tekrar.belli aralıklarla tekrar yapman unutmanı önleyecektir. (Haftada 1, Ayda 1, iki ayda bir vb.)

“ÇALIŞAN HER ZAMAN KAZANDI.” BUNU UNUTMA

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.