Çocuklar İçin Duygularla İletişim Becerileri
Çocuklar İçin Duygularla İletişim Becerileri
İçeriğinde eğlenceli aktiviteler,oyunlar ve hikayeler olan kitabımız 13 sayfadan oluşmaktadır.3-12 yaş aralığındaki çocukların kendi iç dengelerini sağlayabilmeleri ve duygularını daha güçlü kavrayabilmeleri için eşsiz bir kaynak olarak her psikolojik danışmanın odasında başucu kitabı olması gerekmektedir.
Kişiler arası Sosyal Becerileri Oluşturmak bölümünde birbirlerine nezaket sözcüklerini kullanabilmeleri, özür dileyebilecekleri ve paylaşım yapabilecekleri konularında etkinlikler bulunmaktadır.Buruşmuş Kağıt Kalp , sözcüklerin ve eylemlerin birinin kalbine nasıl iz bırakabileceği hakkında görsel bir etkinlik olmaktadır.Kağıttan büyük bir kalp keserek biri size kaba davrandığında diğerinin kalbinin nasıl sıkışıp buruştuğunu göstererek sözlerimiz ve eylemlerimizin başkalarında kalıcı izler bırakabildiğini göstermektedir.
Sağlıklı Sınırlar Oluşturmak bölümünde hulahop alanları, hulahopun içindeki bölgenin bir uzay balonu olduğunu belirterek sosyal alanda kendisi ve başkaları arasında bırakması gereken alan olduğu anlatılmaktadır.İnsanlar bizim yanımızda güvende ve rahat etmek için kişisel alanlara sahip olmak isteyebilirler ve saygı duymamız gerekmektedir.Mahremiyet eğitiminde kullanılabilecek bir etkinlik olduğunu düşünmekteyim.
Öfke Yönetimi bölümünde trafik ışığı çizelgesinde kırmızı ışıkta öfkeli hissettiğinde sakinleşmek için neler yapılabildiğini,sarı ışık rahatsız olduğun ve gerilmeye başladığında neler yapılabileceği,yeşil sakin ve mutlu hissettiğin anlamına gelmektedir.Sakinleşme müdahalelerinden bazıları, karalama yap,duş al, sakinleştirici müzik dinle,üç derin karın nefesi al, kendine pozitif bir konuşma yap,pelüş bir hayvana ya da yastığa sarıl,iyi bir kitap oku,sakin ve güvende hissettiği bir yeri gözünde canlandır,yapboz oyna,zorla olsa bile gülümse(beyine daha mutlu olmanı söyler),mandala yap,ilham veren bir film izlemek olabilir.
Kaygıyı Saplantılı Düşünceleri ve Davranışları Yumuşatma bölümünde Çok Cebi Olan Palto hikayesinde öğretmen çok cebi olan bir palto giydiğini ve öğrencilerin endişe verici düşüncelerini ceplerine doldurabileceklerini söylemiştir. Öğrencilerde endişe cümlelerini yazdıkları kağıtlarını ceplerine doldurup dahada rahatlayabileceklerini söyler. Öğrenciler için gök kuşağı cebi yapılarak endişelerini buraya koyabilecekleri bir etkinlik okul psikolojik danışmanları tarafından uygulanabilmektedir.
İçerisinde bireysel ve grup olarak uygulanabilecek bir çok etkinlik ve hikaye bulunan bir kitabı sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.