Değerler Eğitimi – Dürüstlük Kantini

12.12.2016
2.614
Değerler Eğitimi – Dürüstlük Kantini

Çocuklara aşılamak istediğimiz değerler nasıl kazandırılır? Planlar, çerçeveler hazırlanarak mı? Okul panolarına özlü sözler yazılarak mı? Büyüklerin çocuklara örnek olması ile mi? Tebliğ değil temsil ile mi?

Hepsi belki biraz etkili olabilir ama ya çocuklara güvenerek ve doğrudan uygulamaya koyarak bunu yapabilseydik nasıl olurdu?

Eskişehir’de Mihalgazi ilçesinde bir okul bir ÜTOPYA ya imza attı. Eğitimde İyi örnek olacaksa böyle olmalı dedirtti.

Projenin adı Dürüstlük Kantini

Bu kantinin çalışanı, sorumlusu yok. Çocuklar alışveriş yapmak istediklerinde gidiyor, ne alacaklarsa alıyor, paralarını bırakıyorlar, para üstlerini kendileri alıyorlar.

Hadi canım demeyin bu ülkede oluyor bu. İnsana güvendiğimizde yapabilecekleri bizi şaşırtıyor. Üstelik bu kantinde hesap hep fazla çıkıyor.

Değerler eğitimi derken; adalet, dürüstlük, paylaşma, okul kültürü oluşturma, paylaşma, öz denetim, öz güven, öz saygı, neler kazanır bu çocuklar bir düşünelim.

Çocuklar hem kendilerini hem birbirlerini kontrol ediyorlar. Dikey değil yatay hiyerarşi, otorite değil vicdan…

Bizim Hala UMUDUMUZ VAR.

Dürüstlüğün kurala ihtiyacı yoktur.   ”Albert Camus”

Psikolojik Danışman
Ömer CİMEM
omercimem@gmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık(PDR) bölümünden mezun ve öğrencilik yıllarından beri farklı gelişen çocuklarla çalışmaktadır. İstanbul Üniversitesi, Eğitimde Psikolojik Hizmetler yüksek lisans programından mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi'nde Özel Eğitim alanında Doktora eğitimine devam etmektedir. Disleksi ve Öğrenme Güçlüğü Derneği İstanbul Eğitim Koordinatörü ve Temsilcisidir. Masal Masal İçinde ve Momo Türkiye eğitim materyallerini üretmiştir. Program geliştirme, test geliştirme, materyal geliştirme çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.