Dikkat ve TEOG

06.04.2017
1.547
Dikkat ve TEOG


DİKKAT VE TEOG

Dikkat başarının olmazsa olmaz temel kavramlarından birisidir. Çünkü odaklanma becerisi düşük olan öğrenciler genelde çok basit hatalar yaptıkları için gerçek performanslarını sınavlarda gösterememektedirler. Dikkat aslında günümüzde öğrencilerin öğrenme süreçlerinde yaşadığı en büyük sıkıntıdır. Bu sorun öncelikle bireyin kendi öğrenme sürecinin farkına varmasıyla çözülmeye başlar. Kendine uygun ders çalışma programı ve test çözme planı uygulamaya başladığında dikkat ile ilgili sorunlar da azalmaya başlayacaktır.

Çocuğumun dikkati çabuk dağılıyor. Ders çalışırken dikkatini toplayamıyor. TEOG’a bu şekilde nasıl hazırlanacağız. Nasıl başarılı olabiliriz? mi diyorsunuz. İşte size öneriler:

1-Sınavda, denemelerde veya evde test çözerken şıklar sıra ile izlenmelidir.(A-B-C-D) Önce A şıkkına bakayım sonra D şıkkına şeklinde düzensiz bakış öğrencinin dikkatinin daha fazla dağılmasına neden olur.

2-Ders çalışırken iki kez okuma yapılıyorsa en az dört kez de konuyu anlatma yapılmalıdır.

3-Dikkatte sürekliliği artırmak için günde 15 dakika oturarak sesli kitap okuma çalışması yapılmalıdır.

4-Konu çalışması yapmadan soru çözülmeye geçilmemelidir.

5-Dikkat eksikliği olan öğrenci sık sık kontrol edilmeli, hedefleri kısa vadeli konulmalıdır. TEOG sürecinde haftalık veya iki haftalık hedefleri olmalıdır.

6-Çok soru çözmektense bir soru en az iki kere farklı zamanlarda çözülmelidir.

7-Dikkat eksikliği olan öğrencilerin “Düzenlilik” eğitimi alması gerekmektedir. Çalışma ortamını, notlarını nasıl düzenli tutması gerektiği ile ilgili temel kurallar belirlenmeli ve uygulanmalıdır.

8-Deftere problem çözerken problemler renkli kalemle ayrıştırılmalıdır.

9-Dikkat geliştirici zekâ oyunları oynanmalıdır.(Abalone, Reversi vb.)

10-Öğrencinin çalışma planı zamana göre değil göreve bağlı olacak şekilde düzenlenmelidir. Örneğin: Matematikten bu konu tekrar edilecek ve 50 soru çözülecek konu ile ilgili gibi)

11-Sınavdan önce yoğun tempo aniden bırakılmamalıdır. Denemeler üzerinden tekrarlar yapılmalıdır. Denemelerde yapılamayan sorulardan tekrar deneme yapılmalıdır.

12-Soruların altını tamamen çizmek ortaokul seviyesindeki öğrenciler için normal değildir. Sadece uyarıcı bilgilerin ve sorunun son kelimesinin altı çizilmelidir.

13-Aşinalık dikkat eksikliği olan öğrenciler için çok önemlidir. Bundan dolayı bu öğrenciler mutlaka derse hazırlık yaparak gelmelidirler

 

Sabri DAŞO
Psikolojik Danışman
sabridaso@gmail.com

 

ETİKETLER: , ,
YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.