Ebeveyn öz değerlendirme

09.10.2018
2.367
Ebeveyn öz değerlendirme


EBEVEYN ÖZ DEĞERLENDİRME

ÇOCUĞUNUZUN AKADEMİK, SOSYAL-DUYGUSAL VE KARİYER GELİŞİMİNİ DESTEKLEMEK

Bir çocuğun öğrenme davranışlarında ebeveyn katılımından kaynaklanan birçok fayda vardır. Etkili ebeveyn katılımının yüksek olduğu ailelerde  çocukların benlik saygısı ve kendine güvenin daha iyi olduğu gözlenmiştir. Çocuklar kendilerine verilen görevleri be ev ödevlerini daha kolay ve tutarlı bir şekilde tamamlarlar.

Pekiyi sizler nasıl bir veli olduğunuzu düşünüyorsusunuz?

Dr. Yavuz veliler üzerine yapılan 16 farklı çalışmayı inceleyip sizler için çok kapsamlı bir ebeveyn öz değerlendirme formu  hazırladı bu  formun amacı ebeveynlerin  çocuklarına olumlu ve etkili bir eğitim verme sürecine ne kadar dahil olduklarını göstermektir.

Sevgili ebeveynler, aşağıdaki ebeveyn öz değerlendirme formundaki soruları 1 ile 4 arasındaki bir ölçek içerisinde cevaplayınız. Formu tamamladığınızda puanlarınızı toplayınız. Sonuç çizelgesinde puanınızın denk geldiği aralığı bulunuz ve size uygun olup olmadığını değerlendiriniz. Bakalım, model veya çok aktif bir ebeveyn olamaya ne kadar yakınsınız?

(90-100: Model Ebeveyn) –(80-89” Çok Aktif Ebeveyn ) -(60-79: Aktif Ebeveyn)

(40-59: Kısmen Aktif Ebeveyn)- (0-39: Aktif Olmayan Ebeveyn)

1: Kesinlikle Katılmıyorum,       2: Katılmıyorum,       3: Katılıyorum,       4: Kesinlikle Katılıyorum 

1.       Çocuğuma gerçekçi ve uygun akademik hedefler koyarım.
2.       Çocuğumun her gün zamanında okulda olduğundan emin olurum, devamlılığını takip ederim.
3.     Çocuğumun öğretmenleriyle işbirliği içerisindeyim. Çocuğum hakkındaki hedefleri ve beklentileri konusunda konuşurum.
4.       Çocuğumla her gün okulda ne yaptığı hakkında konuşur ve neler öğrendiğini sorarım.
5.       Çocuğumu ödevlerini tamamlaması konusunda cesaretlendirir ve bitirdiğinden emin olurum.
6.       Okuldaki veli toplantılarına her zaman katılırım.
7.       Okuldaki aile etkinliklerine katılır, gönüllülük istenen faaliyetlerde yer alırım.
8.      Çocuğumun akademik başarısı, sosyal ve kariyer gelişimi için daima öğretmenlere, idarecilere, okul psikolojik danışmanlarına, diğer ebeveynlere ve eğitim uzmanlarına danışırım.
9.      Çocuğumun kolej ve kariyer portfolyosu hazırlamasına yardımcı olurum (Başarıları, ilgi alanları, yetenekleri, becerileri, sportif-sosyal-kültürel faaliyetleri, örnek çalışmaları vs).
10.     Okulun internet sitesini düzenli ziyaret ederek devamsızlık, notlar ve projeleri takip ederim.
11.     Disiplin kuralları hakkında bilgi sahibiyim. Ebeveyn ve öğrenci el kitabını okurum.
12.    Çocuğum derslerin gerisinde kalırsa ve ekstra yardıma ihtiyaç duyarsa araştırma yaparım.
13.    Çocuğumu okula her zaman besleyici bir kahvaltı yaptırdıktan sonra gönderirim.
14.    Çocuklar organize olabildiğinde hedeflerini takip edebilir ve odaklanabilir. Çocuklara zaman yönetimi ve ders çalışma becerilerini öğretirim.
15.    Çocuğumun öğretmeninden ödev değerlendirmesini isterim: Ödevi yeterli mi? Nasıl daha iyi olur? Çocuğum beklenilen seviyede mi? Çocuğumun nasıl daha iyi olmasını sağlayabilirim? Eğer çocuğumun esktra desteğe ihtiyacı varsa ve belli bir konu hakkında daha çok öğrenmek istiyorsa sınıf dışında ona nasıl yardımcı olabilirim, kaynak bulabilirim?
16.   Akademik standartları önemserim çünkü çocukların ilerideki iş yaşamına hazır olmalarını sağlar. Çocuğumun yıllık öğrenme hedeflerini ve akademik standartlarını bilirim.
17.    Çocuğumun her gün okuma-yazma yapmasını teşvik ederim.
18.    Kendine ve başkalarına saygı, çalışkanlık ve sorumluluk konusunda çocuğuma örnek olurum ve onların da bu değerleri edinmesini isterim.
19.     Okuldaki okul-aile birliği toplantılarına, veli toplantılarına katılarak fikirlerimi dile getiririm.
20.     Çocuklar ve akranlarıyla iletişim halinde olmak onların iç dünyasına adım atmak demektir. Çocuklarımla her zaman açık uçlu sorular sorarak iletişim kurarım, daha fazlasını anlat, sen ne düşünüyorsun gibi…
21.     Çocuklar net kurallara ihtiyaç duyarlar. Kurallara uymadıklarına nelerle karşılaşacaklarını bilmeleri gerekir. Net kurallar koyarım, beklentilerimi anlatırım ve sınırlarını söylerim.
22.     Çocukların davranışların neyin normal olduğunu bilmek, davranış değişikliklerini erkenden fark etmemizi sağlar. Çocuklardaki uyarı işaretlerini yakından takip ederek olası zorbalık, istismar veya krtitik konuları önceden fark ederim.
23.     Ebeveynlerin çocukların olumsuz davranışlarını fark ederek engel olması çok önemlidir. Çocuklarıma ne zaman ve nasıl dur diyeceğimi bilirim.
24.     Çocuğumu olumsuz davranışlardan nasıl koruyacağımı biliyorum.
25.     Bağımlılık her yaş aralığında olabilir ama genç yaşlarda olma ihtimali daha yüksektir. Ebeveyn olarak bağımlılığın erken sinyallerini görebilir ve uzman desteği alarak çocuğumu nasıl koruyacağımı öğrenebilirim.
TOPLAM:  

Çocuğunuzun okulu ile iletişim halinde olun! Ona inandığınızı ve onun en iyisini yapabileceğini bildiğinizi gösterin!
Çeviri ; Bingül UZEL

 

ETİKETLER:
YAZAR BİLGİSİ
Olcay Yavuz, Ed.D. Associate Professor, Educational Leadership & Policy Studies Internship Coordinator, 6th Year Professional Diploma with 092 Certification Southern Connecticut State University
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.