Eğitimde Planlamanın Önemi

17.06.2021
2.776
Eğitimde Planlamanın Önemi

Planlama, Strateji geliştirme, Problem Çözme….

Çoğu zaman birbirine karıştırılan, birbirleri yerine kullanılan kavramlar.

Planlama: Genel olarak belirlenen hedefler doğrultusunda yapılacak işlerin, örneğin eğitimin, öğretimin, bütçenin, yönetim ve denetimin planlanması sürecini ifade eder.

Stratejik planlar, bireysel veya grup olarak yapılacak stratejik planlarda eldeki imkanlar, fırsatlar, tehditler, güçlü ve zayıf yönler belirlenerek kurgulanan etkili stratejilerin adım adım adım belirlendiği durumları ifade eder.

Problem çözme ise bir sorunla karşılaştığınızda yine eldeki imkanlarla problemi ve kök nedenlerini doğru tanımlayıp problem çözme basamaklarını adım adım belirleyip hareket etmek olabilir.

Şimdi yine bu adam ne demeye çalışıyor kısmına gelelim.

Eğitimin “kabaca” merkez teşkilat tarafından planlanması (ulusal hedeflerin belirlenmesi, 5 10 yıllık planlamaların yapılması, büyük veri üzerinden çalışılarak nüfusa, çağa ve ihtiyaçlara göre yapılandırılmış çok boyutlu çok katmanlı planların yapılması) gerekir.

Taşra teşkilatları (Ankara merkez dışında her yer) bu planlamalar ışığında aldıkları bütçe ve kaynaklarla belirlenen hedeflere ulaşmak için yapacakları stratejik planları belirler ve uygular.

Uygulama sırasında çıkan hatalar idareler ve çalışanlar tarafından bir taraftan çözülürken bir taraftan merkeze raporlanır.

İdealar dünyasında hoş geldiniz.

Mevcut durumda planlamasını yapmayan yapamayan merkez teşkilat tarafından, sadece kağıt üzerinde yapılması planlanan stratejik planlarla, insanların bireysel olarak aile ve öğretmenlerin el birliği ile problemlerini çözmeye çalıştıkları bir ortamı yaşıyoruz.

Eğitimciler olarak büyük bir planı benimseyen, anlayan ve onun parçası olmaya çalışan, sorumluluklarını yerine getiren bir durumdan ziyade bir türlü planlanamayan eğitimin içinde savrulup duruyoruz.

Örnek 1: Eğitimin ve bütçenin doğru yönetilmediği durumda karşılaştığı yoksunluklara rağmen başarılı olan öğretmenlere başarı belgesi veriyoruz. Eğitimde iyi örneklere seçiyoruz.

Örnek 2: Nüfus artışının hesaplanarak yapılamamış eğitim planlarında daralan kontenjanlar yüzünden herkes kurslar eğitimlerle açığını kapatmaya çalışıyor.

Örnek 3: Doğru planlama ile okul kontenjanlarını bile belirleyemeyen bir planda herkes kendi canının veya öğrencisin bireysel başarısının peşine düşüyor.

Örnek 4: Kariyer ve istihdam sorununu çözememiş bir merkez nedeniyle herkes ilgisine yeteneğine göre değil istihdama göre kariyer seçiyor.

Örnek 5: Nitelikli bir eğitim öğretim planlaması olmaması nedeniyle herkes çocuğunun istikbali için eğitimini planlamaya ve onu kurstan kursa koşturmaya çalışıyor. Bu planlamalar okullarda yapılıp uygulanamıyor.

Örnek 6: Bütçenin doğru planlanıp uygulanamaması nedeniyle devletin yetemediği yerlere okul, kütüphane, kitap, tablet göndermeye seferber olmaya çalışıyoruz.

Sağlam bir planlama yapıldığı durumda insanların problem çözmek için ortaya koyduğu enerjiyi üretkenlik ve yaratıcılığını geliştirerek yapılan planlamanın hedeflerine ulaşması için harcadığını hayal edelim. Çocuklarını kurslara boğmak yerine onlarla vakit geçiren aileleri hayal edelim.

Şimdilik sadece HAYAL edelim.

Eğitimcilerin büyük bir çoğunluğunun yaptıkları işin büyük bir kısmını planlama eksikliğinden veya yanlış yönetimden doğan problemlerin çözümüne ayırdıklarını ve bu nedenle 5 10 yıl arasında tükenmişlik sendromuna girdiklerini bir süre sonra da motivasyonlarını tamamen kaybedip mesleğini sevmeden yapan, mutsuz insanlara dönüştüğünü biliyoruz. Bunun en temel nedenleri arasında sürekli problemler nedeniyle yılma, haksızlığa uğradığını düşünme, algılanan sosyal desteğin düşük olması yatıyor.

Sadece eğitimcilerin de görüşleri alınarak yapılacak iyi bir planlama ile bu enerjinin harikalar yarattığını görmemize yetecektir.

Özet: Eğitimde bugün konuşulan hemen her problemin altında planlama eksikliği yatmaktadır. Ulusal olarak problem çözme becerimizin yüksek olmasının sebebi de planlama becerimizin düşük olmasıdır.

Sizin eğitimde planlama eksikliğinden kaynaklanan problem çözme örnekleriniz neler? Okurken aklınıza bir sürü şey geldiğine eminim.

YAZAR BİLGİSİ
Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık(PDR) bölümünden mezun ve öğrencilik yıllarından beri farklı gelişen çocuklarla çalışmaktadır. İstanbul Üniversitesi, Eğitimde Psikolojik Hizmetler yüksek lisans programından mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi'nde Özel Eğitim alanında Doktora eğitimine devam etmektedir. Disleksi ve Öğrenme Güçlüğü Derneği İstanbul Eğitim Koordinatörü ve Temsilcisidir. Masal Masal İçinde ve Momo Türkiye eğitim materyallerini üretmiştir. Program geliştirme, test geliştirme, materyal geliştirme çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.