Ergenlikte cinsellik – II

23.03.2017
1.343
Ergenlikte cinsellik – II


Cinsel İstismar, Tecavüz

Cinsel istismar bir kişinin kendi rızası dışında cinsel bir eyleme hedef olması ya da buna kalkışılmasıdır. Kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı, her cinsiyetten, her meslekten ve her sınıftan insan cinsel istismara uğrayabilir. Cinsel istismar sözle, dokunmayla, davranışlarla olabilir. Cinsel istismarla her yerde ve her konumda karşılaşılabilir. Kurban ve failler bazen birbirini hiç tanımaz ama bazen de bu kişiler daha önceden tanınan hatta aile içinden biri olabilir. Özellikle bu türden eylemler yinelenen tarzda olduklarında birey için çok daha ağır sonuçlar doğurabilir.

Cinsel istismarın ağırlığının derecelendirilmesi toplumlar ve kültürler arasında küçük farklılıklar gösterse de genel olarak hiçbir yerde hoş karşılanmayan ve ağırlık derecesine göre cezalandırılan bir durumdur.

Cinsel istismarın her derecesi için akılda tutulması gerekenler şunlardır:

– Hiç kimse cinsel istismara maruz kalmak istemez.

– Hiç kimse cinsel istismarı hak etmez.

– Hiçbir davranış cinsel istismar için neden olarak gösterilemez.

– Her tür cinsel istismar kanunlar ve toplum önünde suçtur.

– Alkol, uyarıcı ya da uyuşturucular sağlıklı düşünmeyi ve iletişimi bozar.

-Bireyler alkol, uyarıcı ya da uyuşturucu madde etkisinde de olsalar davranışlarından sorumludurlar.

– 18 yaşından küçük bireyler kanun önünde reşit sayılmadığından bunlarla girilecek evlilik dışı cinsel birleşme suç sayılacaktır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar dünyada en sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarındandır. Batı ülkelerinde bu hastalıklar 1950’lerden 1970’lere doğru giderek artmış, 1980’lerde sabit bir düzeye ulaşmıştır. Ne var ki 1980’lerin sonundan itibaren pek çok ülkede, özellikle sifiliz ve gonore yeniden artmaya başlamıştır. Dünyada her yıl 250 milyonu aşkın kişi sifili’ye           (bel soğukluğu) yakalanır. Günümüzde cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğu, tedaviyle hızla iyileşebilir ve bulaşması önlenebilir olsa da bu hastalıkların yayılma hızı buna paralel bir şekilde hızla artmaktadır. Eğer bu hastalıkların yayılma alanları bakacak olursak gelişmekte olan ülkeler başı çekmektedir. Ve bunları 3 ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlar cinsel geçişi etkileyen davranışlar ( yakın zamanda eş değiştirmek, hastalığını bildiği halde cinsel ilişkiye devam etme ) biyolojik faktörler ( Hıv gibi anneden gelme yoluyla)  sosyal faktörler ( güvenli cinsel ilişki hakkında yetersiz bilgi, kondom alamama/ almama v.b )

Ve başlıca cinsel yolla bulaşan hastalıklar şunlardır; hıv infeksiyonu, hepatit b bel soğukluğu (gonore) frengi (sifiliz) herpes v.b

Ebeveynin Rolü ve Sorumlulukları

Ebeveynler çocuklarının cinsel konulardaki ilk eğiticileridir. İnsanlar doğdukları andan itibaren, başta ebeveynleri olmak üzere yakın çevrelerinden cinsellikle ilgili mesajlar almaya başlarlar.  İlk eğitimin başladığı yer olan aile; nasıl kıyafet giymeyi öğretiyorsa nasıl toilet eğitimi veriyorsa cinsellik eğitimini çocuklarına vermelidir.  Gerekli yardımı sunmayan ailelerin çocukları bu bilgi eksiliğini gidermek için başka yollara başvuracaktır.  Bu başvurma yolu da öncellikle yakın çevre, arkadaşlar olacaktır. Bu konularda çocukları ile iletişim kurmak istemeyen, katı tutum içinde olan ebeveynlerin eksikliğini gençler başka türlü tamamlamaya çalışırlar. Ebeveynler bu durumda onlara sağlıklı bir yaşam sağlama fırsatını kaçırırlar, her türlü istenmeyen durumla karşılaşma olasılıklarını artırırlar. Yine bu bilgilendirmeleri yaparken onlara karşı samimi bir dil kullanmakla beraber onları yargılayıcı dil kullanmaktan kaçınılması gerekmektedir.

Ergenin cinsel sağlığı ile  doğru kararlar verebilmesi için doğru değerlere sahip olması gerekmektedir.  Ve doğru değerler şunlardır;

Cinsellik insan yaşamının sağlıklı ve doğal bir parçasıdır.

Cinsellik tüm insanlara özgüdür.

Cinsellik bedensel, ahlaksal, sosyal, psikolojik ve duygusal boyutlar içerir.

Her insan özeldir ve değerlidir.

İnsanlar cinselliklerini farklı biçimlerde ifade ederler ve yaşarlar.

Her birey, diğerlerinin cinsellikle ilgili farklı değer ve inançları olabileceğini kabul etmek ve bu farklılığa saygı göstermek zorundadır.

Cinsel yaşam zorlama ve sömürüden uzak olmalıdır.

Cinsel davranışlar içten ve karşılıklı güven ve saygıya dayalı olmalıdır.

Bütün çocuklar cinsiyeti gözetilmeden sevilmeli ve korunmalıdır.

Bütün cinsel kararların etkileri ve sonuçları vardır.

İnsanların cinsel kararlarını verme hakları vardır.

Ailelerin çocuklarına cinsellikle ilgili bilgi vermesi ve temel değerleri onlarla paylaşması toplumun yararınadır.

Gençlerin cinsel olgunluğa ulaşmaları sürecinde cinselliklerini araştırmaları doğaldır.

Düşünülmeden yaşanan cinsel deneyimler risk içerir.

Cinsel deneyim yaşayacak gençler sağlık merkezlerinden bilgi ve destek alabilirler.

Cinsel davranışlar (deneyimler) sorumluluk üstlenmeyi ve özdenetimi gerektirir.

Cinsel ilişkiyi erteleme, istenmeyen gebeliklerden, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve AIDS’den korunmada çok önemli bir yöntemdir.

Gençler, yetişkin olma sürecinde cinsellikle ilgili değerlerini de geliştirirler.

Koruyucu cinsel davranışı öğrenmek ve benimsemek cinsel sağlığı korumak için önemlidir.

Ve burada ergenlere öğretilmesi gerekecek en önemli iki şeyin karar verme becerisi ve hayır diye bilmedir. Çünkü bu iki beceriyi yerinde kullanmayı öğrenen ergen cinselliğin kötü yanlarından korunabileceğini düşünmekteyim. Son olarak ise birde cinselliğin A-B-C sine bakalım.

Güvenli bir cinsellik için üç adım;

– (Abstinence) – KAÇINMAK;

Bu tanım yine bireyden bireye değişmekle beraber kısacası  cinsel birleşme yaşamamak anlamında kullanılmaktadır. İstenmeyen gebelik ve hastalıklardan yüzde yüz 100 koruma sağlama gibi olumlu yanı olmakla beraber bazı kişiler için de itici uyarıcı olabilmektedir. Eğer bunu yapamıyorsun B adımını uygula.

B – (Be faithful) – TEK EŞLİLİK

Bir kişinin hayatı boyunca sahip olacağı cinsel eş sayısı ne kadar az olursa, o kişinin HIV/AIDS ve cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlara yakalanma riski o kadar düşük olur. Eğer bunu da yapamıyorsn son seçeneği kesinlikle yapmalısın.

C – (Condom Use) -KONDOM KULLAN

Sıvıların geçicinin önleyerek istenmeye gebelikleri önlemekle beraber  hastalığa yakalanma oranlarını azaltmaktadır.

Umarım meslektaşlarıma yardımcı olabilmişimdir. Keyifli okumalar.

 

 

Hüseyin Mutlu TOSUN
Psikolojik Danışman
54mutlu135@gmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.