Erteleme! Bir daha düşün
ERTELEME! BİR DAHA DÜŞÜN
Havaların ısınmasıyla birlikte çocuklarda, öğrencilerde ve hatta biz yetişkinlerde de hiçbir şey yapmak istememe, görev ve sorumluluklarımızı erteleme davranışı mevcut .
Daha 2 gün var yarın yaparım, acelesi yok, yarın yapsam da yetişir ya da yapmasam da olur boşver gibi cümlelerle çok sık karşılaşıyorum.
Özellikle TEOG sonrası her şey bitti tamam artık okula gelmeyen öğrenciler, bundan şikayet eden veliler, 3.sınavların olmasından ötürü ders işlemek isteyen öğretmenler..
Bu hafta neden erteleriz üzerine yazmak istedim.
İlk olarak, “erteleme” kelimesini düşünelim. Çoğumuz için olumsuz bir çağrışım taşıyor: Yapmamız gereken şeyi yapmıyoruz.
Bununla birlikte, sözcüğü davranışa göre tanımlarsak:
bir şeyi yapmaktan vazgeçmek.
Peki Neden Erteliyoruz?
Erteleme eğiliminde olmamızın iki nedeni vardır:
- “Kötü bir son olacak.”
Bir görevin tatsız olmasını beklersek, onu ertelememiz hiç de şaşırtıcı değildir. Ne kadar süreceğini, tam olarak ne yapmamız gerektiğini bilmemek o davranıştan bizi uzaklaştırıyor.
Kaçınıyoruz, fakat kaçtıkça daha çok mu mutlu oluyoruz?
- “İyi bir iş çıkarmayabilirim”
Yapmayı denemediğimiz şeylerde, hiçbir zaman başarısız olmayız. Çünkü onu yapmadık ve başarısız olmadık.
Hiç kimse başarısız olmak istemez. Bu nedenle o işe başlamaz bile bu bir savunma mekanizmasıdır.
Kendimi eksik gördüğüm şeylerden kaçınırım.
Kaçınma sebebimiz ne olursa olsun, kendini pekiştirme eğilimindedir. Ertelemenin “ödüllendirici” olduğunu şaşırtıcı olabilir, çünkü genelde ne bir şey bitirme ne de rahatlama hissi vermez; çünkü biz bunu erteleriz. Çoğu zaman cezalandırıcı olmayan, hatta cezalandırıcı bir şey nasıl bu kadar kalıcı olabilir?
Erteleme Alışkanlığından Nasıl Vazgeçerim?
Küçük ve yönetebileceğiniz parçalara bölün, çünkü yapacağınız sorumluluğunuza öyle uzaktan bakınca dev gibi gözükebilir bunu böldüğünüz de ilk adımı atmış olacaksınız.
Parçalara böldükten sonra o parçaları yapmaya karar verin, eğer nasıl yapıldığını bilmediğiniz için erteliyorsanız, bir an önce öğrenmeye bakın zira ertelemek sizin için daha büyük bir kayıp olacak
En iyi çalıştığınız koşulları düşünün, sonra bu koşulları yaratmayı hedefleyin. Büyük olasılıkla bu, okumak için rahat bir masa, çalışılacak uygun bir fiziksel alana sahip olmak gibi uygun ortamı sağlamak ile ilgili şeyler. Gereksiz dikkat dağıtıcı şeyleri (örneğin, e-posta bildirimleri, kısa mesajlar) kaldırarak gerekli zihinsel alanı yaratın.
Alarm kurmak görevden kaçınırken, sizin yanınızda olacaktır.
Aklınızdan geçenlere dikkat edin, “Bir beş dakika sonra yapacağım” gibi fikirlere engel olun.
Odak noktanız görevi tamamlamak olsun.
Teslim tarihi belirleyin sanki öğretmeniniz ya da patronunuz belli bir tarihe kadar yetiştirmenizi istedi.
Planlarınızı yazıp kendiniz tamamladığınızda kontrol ederek kendinize daha fazla sorumluluk almış hissi kazandırabilirsiniz.
6.Bir şeyi tamamlamış olmaktan memnuniyet duymanın yanı sıra, bir hedefi gerçekleştirmek için kendinize küçük ödüller almanız motivasyonunuzu arttırır.
Kabul edin. Alışkanlıkları değiştirmek zordur. Ama bu gücün sizde olduğuna inanın.
Ayrıca, bir şeyden kaçınırken ne kadar boş vakit geçirdiğinize dikkat edin..
Sara AKCA
Psikolojik Danışman
saraakca@hotmail.com
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
ulusal hastalığımız 🙂 kalemize sağlık…
Çağımızın vebası, defalarca plan yapılır ama başlamak için asla “ŞİMDİ” denmez