Etkili ders çalışma teknikleri

13.01.2017
4.955
Etkili ders çalışma teknikleri

Etkili ders çalışma teknikleri

 

 

 

Öğrenmede iyi sonuç almanın yolu, çok çalışmak değil etkin ve yeterli çalışmaktır. Etkili çalışma sistemi, görsel işitsel veya dokunsal sistemlerden hangisine sahip olursa olsun her öğrencinin mutlaka yapmak zorunda olduğu stratejileri içermektedir. Başarılı öğrencilerin en önemli başarı sırları işte bunlardır.

 

 

  • Etkin dinle: Etkin dinlemek demek, konsantre olarak dinlemek demektir.  Dersi derste hallet.
  • Saat kaç ile kaç arasında çalışacağınızı ve neleryapacağınızı  önceden  Başarılı bütün öğrencilerin ortak olarak yaptıkları en önemli çalışma günlük tekrardır. Tekrar, öğrenilen bilginin pekiştirilmesini ve uzun hafızaya atılmasını sağlar. Tekrar edilmeyen bilgi, su üstüne yazı yazmak gibidir. Bununla birlikte  bir bilgiyi ilişkilendirme yapmadan papağan gibi tekrar etmek de etkisiz bir öğrenmedir. Özellikle yeni öğrendiğiniz bir bilgiyi uykudan önce yani o gün içerisinde tekrar etmezseniz  %50″sini unutursunuz. Bir hafta içerisinde tekrar etmezseniz % 70″ni unutursunuz. Geriye gördüğünüz gibi çok az bilgi kalıyor ki bu kadar az bilgiyle hiçbir başarı elde edilmez.
  • Herhangi bir konuyu anlayıp anlamadığınızı kontrol etmek için sorular çözün. Ne kadar çok soru çözerseniz konuyu o kadar çok zihninizde netleştirirsiniz ve bilginizi kullanılabilir hale getirirsiniz.
  • Ertesi gün göreceğin konulara genel olarak göz at. Öğrenmeyi harekete geçiren duygu meraktır. Merak duygusu ile öğrenme hem zevkli hem de çok kalıcıdır.
  • Ders çalışırken mutlaka her 45 dakikada bir 15 dakika ara verin. Bunun için birkronometre kullanmak çok faydalıdır. Her 45 çalışma süresinin son 4-5 dakikasında o süre içerisinde gördüğünüz konulara, önemli  gördüğünüz  yerlere göz atın. Bu çalışma,  bilgiyi uzun hafızaya atmak açısından çok etkilidir. Aynı zamanda bilgiyi zihninizde daha net görmenizi, konular arasındaki ilişkileri daha iyi kurmanızı kolaylaştırır, genel resmi görmenizi sağlar.

“Ne istiyorum”un karşılığı “ne fedakarlıkta bulunacağım”dır.

Bu nedenle iyi bir başarı için okuldan sonra en az 3 saat çalışmalısınız. Yani 3×45 dak. Bu performansın altındaki çalışmalar, karnelerde düşük not olarak geri döner.

 

 

Seren Kartal
Psikolog ve Psikolojik Danışman
kartalseren@gmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.