“Keşke Söylemeseydim” Dememiz Gereken Cümleler

06.02.2025
220
“Keşke Söylemeseydim” Dememiz Gereken Cümleler

Ebeveynlerin çocuklarına söyledikleri ve sonradan pişman oldukları ne çok söz vardır değil mi?

Ebeveynlik, hem neşe hem de zorluklarla dolu bir yolculuktur. Stresli anlarda, sonradan pişmanlık duyulacak sözler ağzımızdan çıkabilir. O anda sıradan kabul edilebilecek bu sözler, çocukların özsaygısını ve duygusal sağlığını derinden etkileyebilir.

Gelin, ebeveynlerin sıkça pişmanlık duyduğu yedi yaygın ifadeyi ve bunların çocuklar üzerindeki etkilerini inceleyelim.

  1. Kardeşler Arasında Kıyas Yapmak

Örnek: “Neden abin/ablan gibi davranamıyorsun?”

Pişmanlık: Bu tür kıyaslamalar, kardeşler arasında kırgınlık ve sağlıksız bir rekabet ortamı yaratabilir. Çocuk kendini değersiz hissedebilir ve aile içindeki ilişkiler zarar görebilir.

  1. Kesin Yargılar Kullanmak

Örnek: “Sana ne söylesem unutuyorsun.”

Pişmanlık: Mutlak ifadeler, çocuğa değişme kapasitesinin olmadığı hissini verebilir. Bu da özgüvenini ve motivasyonunu olumsuz etkileyebilir.

  1. Destek Vermeden Hayal Kırıklığını İfade Etmek

Örnek: “Daha iyi yapacağını düşünmüştük.”

Pişmanlık: Çocuklar hakkında beklentilere sahip olmak normaldir, ancak çocuğa yaşadığı süreç öncesinde hiç destek olunmadıysa ve sadece hayal kırıklığı dile getiriliyorsa bu durum, çocuğun kendisini yetersiz ve kaygılı hissetmesine neden olabilir.

  1. Çocuğun Duygularını Küçümsemek

Örnek: “Abartıyorsun, sadece bir şakaydı.”

Pişmanlık: Çocuğun duygularını geçersiz kılmak, onun kendini ifade etme becerisini engelleyebilir. Bu durum, duygularını bastırmasına ve düşük duygusal zekâ geliştirmesine yol açabilir.

  1. Olumsuz Etiketleme

Örnek: “Çok tembelsin.”

Pişmanlık: Negatif etiketleme, çocuğun kendine bakışını zedeleyebilir ve motivasyonunu düşürebilir. Bu da sorumluluk bilinci ve çalışma disiplini kazanmasını zorlaştırabilir.

  1. Başkalarıyla Kıyaslamak

Örnek: “Bak, arkadaşın ne kadar başarılı, sen neden yapamıyorsun?”

Pişmanlık: Bu tür kıyaslamalar, çocuğun özgüvenini zedeleyebilir ve rekabeti sağlıksız bir hale getirebilir. Yetersizlik ve kırgınlık duygularına yol açabilir.

  1. Öfke Anında Kırıcı Sözler Söylemek

Örnek: “Keşke şu an burada olmasaydın.”

Pişmanlık: Öfke ile söylenen incitici sözler, çocukta derin duygusal yaralar açabilir. Çocuk, reddedilmiş ve değersiz hissedebilir.

Ebeveynlikte Sözlerin Gücü

Ebeveynlik zorlu bir yolculuktur ve bazen sabrımız tükenebilir. Ancak, çocuklarımıza karşı kullandığımız sözlerin farkında olmak, onların duygusal sağlığı üzerinde büyük bir etki yaratabilir. Kırıcı ifadeler yerine, rehberlik, sabır ve anlayış göstermeye çalışarak, çocuklarımızın sevildiğini hissetmelerini ve kendilerine güvenen bireyler olarak büyümelerini sağlayabiliriz.

 

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/liking-the-child-you-love/202312/7-phrases-that-hurt-our-kids-more-than-we-realize sitesinden yararlanılarak hazırlanmıştır.

YAZAR BİLGİSİ
2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’ ne girmiş, 2010 yılında yüksek onur derecesiyle mezun olmuş ve Prof. Dr. Turhan Oğuzkan ödülüne layık görülmüştür. Üniversite eğitimi sırasında Erasmus programı ile İsveç-Stockholm Üniversite’ sine gitmeye hak kazanarak 6 ay boyunca “Early Childhood Education” alanında eğitim almıştır. Maltepe Üniversitesi Gelişim Psikolojisi tezli yüksek lisans eğitimini 2012 yılında bitirmiştir. 450 saatlik MEB onaylı Aile ve Çift Terapisi eğitimi, Terapötik Kartlar Eğitimi, Kriz Müdahale Eğitimi, Çözüm Odaklı Terapi eğitimi, Mülteci Çocukların Topluma Uyumu Eğitimi, Özel Eğitimde Alternatif Öğretim Teknikleri, Çocuk Değerledirme Testleri, Sanat Terapisinin Erken Çocukluk Döneminde Kullanımı, Çocuk ve Ergenlerle Klinik Görüşme Teknikleri, İhmal ve İstismarda Aile ve Çocuğa Yaklaşım Eğitimi, Proje Döngüsü Yönetimi, Siber Zorbalık Eğitimi, Çocuk ve Ergenlerde Psikiyatrik Rahatsızlıkların Genel Tanımı Eğitimi, Yaratıcı Dramayla Grup Rehberliği Eğitimi, Dikkat Testleri Eğitimi, EMDR 1. düzey eğitimi katıldığı eğitimlerden bazılarıdır. Namık Kemal Üniversitesi´nde Davranış Nörobilimi alanında doktora programını 2022 yılında tamamlayarak "Nörobilim Doktoru" ünvanını alan Bingül Kemiksiz Uzel, aynı zamanda bir vakıf üniversitesinde yarı zamanlı öğretim üyeliği görevini sürdürmekte olup, farklı mecralarda yazdığı yazılara ek olarak rehberlikservisi.net sitesinde yazarlık faaliyetlerine devam etmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.