Fiziksel Açlık vs Duygusal Açlık

21.02.2022
2.624
Fiziksel Açlık vs Duygusal Açlık

Fiziksel Açlık vs Duygusal Açlık / Duygusal Açlık Üzerine Bir Çalışma

Siz de Stresliyken Daha Çok Yemek İstiyor Musunuz?

      Duygusal anlarda, özellikle yorucu duygularla karşılaştığımızda çoğumuzun bu duyguları bastıracak bir telafi davranışı vardır. Kimimiz egzersiz, kimimiz el becerileri, kimimiz farklı aktivitelerle uğraşırız. Kimimiz ise yemek yeme davranışına yönelerek, bu yorucu duyguları, beynini doyurmaya çalışır. Bu yeme türüne duygusal yeme deriz çünkü duygularla gelir ve yeme davranışından sonrada yorucu duygular hissedilir. Yemenin iyi hissettirileceği sanılır fakat aksine, hissedilen daha yoğun bir suçluluk, pişmanlıktır. Doyurmaya çalıştığımız gerçekten midemiz midir? Bu sorunun sorulması oldukça önemlidir çünkü farkındalık kazandırarak, bu davranışın amacını ve neye hizmet ettiğini sorgulatır.

Duygusal yeme davranışı, yorucu duygularla karşılaşıldığında sergilenen aşırı yemek tüketimidir. Ruh halini kontrol etmek ve duyguları bastırmak, duygusal yemenin asıl amacıdır. Ayrıca, duygular, besin alımı ve iştah üzerinde %38-%40 oranında artışa veya azalmaya neden olabilmektedir. (İnalkaç&Arslantaş,2018)

Farkında olmadan kendilerini gıda paketlerinin arasında veya farkında olmadan bitirdiği tabakların önünde bulabilmektedir. Bu durum, duygusal yemenin kontrol ve iradeye etkilerini de göstermektedir. Özellikle obezite, bulimia nevroza, tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi yeme bozuklukları yaygın bir şekilde görülebilmektedir. Duygusal yeme faktörünün bu bozukluklara etkisi de değerlendirilmelidir.

Duygusal yeme ile baş etmede fiziksel açlık ve duygusal açlığın farkındalığı çok önemlidir.

Duygusal Açlık

  • Bir anda ortaya çıkar.
  • Hemen yeme ihtiyacı oluşur.
  • Kolay ulaşılacak yiyecekler tercih edilir; paket gıdalar gibi.
  • Doyma hissi oluşmaz veya fiziksel acı ile hissedilebilir.
  • Yemek yeme sonrası pişmanlık, acı, üzüntü, utanç gibi duygular hissedilebilir.

Fiziksel Açlık

  • Yavaş yavaş ortaya çıkar, açlığa tahammül daha yüksektir.
  • Daha çabuk yatışır.
  • Doyma hissi oluşur ve doyduktan sonra rahatlatıcı duygular hissedilir.
  • Yemekte seçicilik azdır.

 

 

(Harzadın,2020)

Duygusal yeme üzerine yapılan bir çalışmanın sonuçları oldukça değerli bulgular içermektedir. Bu araştırma duygusal yemenin geçmiş çocukluk yaşantıları ile olan bağlantısını da ortaya koymaktadır. Bunun yanında farklı perspektiften de sonuçlar değerlendirilmiştir. Sonuçlar sizlere de tanıdık geliyor mu? Veya sizin de kendinizi sorguladığınızda bağdaştırdığınız noktalar var mı?

Araştırma, ‘’Yetişkin Bireylerde Algılanan Ebeveyn Tutumu ile Çocukluk Çağı Travmalarının Duygusal Yeme Üzerine Etkisinin İncelenmesi’’dir. Algılanan anne-baba tutumlarının ve çocukluk tramvalarının yetişkinlerde duygusal yeme üzerine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Ayrıca, katılımcıların sosyodemografik özellikleri ile bu değişkenlerin ilişkilerini incelemek de amaçlanmıştır. Çalışmaya İstanbul’da yaşayan 319 yetişkin katılımcı dahil olmuştur. Sonuçlara göre;

  • Anne baba tutumlarındaki olumsuzluk arttıkça duygusal yeme düzeyinde de artış görülmüştür.
  • Çocukluk çağı travmaları istismar ve ihmal alt boyutları ile duygusal yeme orta düzey pozitif ilişkili olarak seyretmiştir.
  • Duygusal yeme seviyesi ve çocukluk çağı travmaları kadınlarda daha yüksektir.
  • Eğitim durumu ve duygusal yeme arasında ilişki vardır. Daha yüksek eğitim seviyesine sahip bireylerin duygusal yeme düzeyi daha düşüktür.
  • Bekar bireylerin duygusal yeme düzeyi, evli bireylere göre daha yüksektir bulunmuştur.

 

Kaynaklar

Harzadın, T. (2020, Temmuz 8). Sizinki Duygusal Açlık Mı, Fiziksel Açlık Mı? 02 18, 2022                  tarihinde Hürriyet Aile: https://www.hurriyet.com.tr/aile/sizinki-duygusal-aclik-                    mi-fiziksel-aclik-mi-420340 adresinden alındı

İnalkaç, S., & Arslantaş, H. (2018). Duygusal yeme. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi, 27(1), 70-                82.

Soyumtürk, İ. (2021). Yetişkin bireylerde algılanan ebeveyn tutumu ile çocukluk çağı                           travmalarının duygusal yeme üzerine etkisinin incelemesi (Master’s thesis, İstanbul                 Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü).

YAZAR BİLGİSİ
https://instagram.com/pskdanfatmanurselinkodal?igshid=YmMyMTA2M2Y=
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.