Her şey bitti derken yeniden başlıyoruz!

14.03.2017
1.124
Her şey bitti derken yeniden başlıyoruz!


HERŞEY BİTTİ DERKEN YENİDEN BAŞLIYORUZ!!!

İnsanların gözlerinde dağlar kadar büyüttüğü ve hayatlarının merkezlerinde önemli bir yer edinmiş YGS sınavını atlattık. Öğrencilerimizin genel olarak sınav çıkışı kurmuş oldukları “zor, böyle sorular olmaz, baya can sıkıcıydı, bundan sonra hiç yapamam, her şey bitti vs.” cümleleri duydukça, özgüvenin yitirmiş, korkak ve geleceği için emin adım atamayan nesle doğru gittiğimiz kaygısını bir kez daha yaşadım.

“LYS bu kadar zor olacak, eminim bundan, onu da yapamazsam aileme ne derim.” diye sözlerine devam eden, geleceğinin sadece 2 sınava bağlı olduğunu hatırlatan öğrenci ailelerine sesleniyorum. Onlar bizim evlatlarımız. Unutmayın ki! Bu sınavlar, Siz ve sizden öncekilerin söylemiş olduğu gibi, çocuklarımız üzerinde kalıcı hasarlar bırakacak kadar büyük ve önemli sınavlar değil. Sınavdan çıkan öğrenciye, “ Her ne olursa olsun, biz senin yanındayız.” Cümlesini kurup, bunu hissettirememek, o birey için en anlamsız ve hiç samimi olmayan cümlelerdir. Her ne olursa olsun, yapılan 160 soru veya barajı geçememek evlatlarınıza ve çocuklarınıza anlam katmaz. Sizlere en büyük tavsiyem, kurduğunuz cümleler ve yapmış olduğunuz eylemler ile gençlerimize ve geleceğimize destek olun. YGS geçti ve önümüzde 3-4 aylık LYS maratonunda her daim onların yanında olduğunuzu muhakkak hissettirin. Kapımı çalıp, hocam ailem bana güvenmiyor, peki siz bana güveniyor musunuz? Sorusunu soran genç yüreklerin ne kadar sizlere ihtiyacı olduğunu bilmeniz belki de hem gençlerimize hem de geleceğimize önemli katkılar sunar.

Değerli Meslektaşlarım;

5 yıllık meslek hayatımda hep çalıştığım kitle üniversiteye hazırlanan öğrencilerdi. Onların YGS sınavı sonrası düşen suratlarını görmek en büyük acı ve en büyük hüsrandı benim için. Sizlerin de bu hissiyatı yaşadığınızı iyi bilirim. Ama sürecin devam ettiğini hepimiz biliyoruz. YGS bitmiş olabilir. Öğrencilerimizi kötü etkilemiş de olabilir. O zaman şimdi onları toparlama zamanı. Sizlere de birkaç naçizane önerim olacak.

  • Çocukların duygularını anladığınızı onlara hissettirin. Boş verin üzülmeyin, LYS’ de yaparsınız gibi cümleler yerine, sizleri çok iyi anlıyorum. Sizler bu süreçte baya emek harcadınız ve yapamadığınız için üzülüyorsunuz. Bu konuda sizlerin yanındayım. İki aşamalı bir sınav olduğunu da unutmamanızı isterim vs. gibi cümleler ile onların yanında olduğunuzu hissettirebilirsiniz.
  • Olumsuz düşüncelerini, kendi başarıları ile çürütün. Geçmişte yapmış oldukları başarıların neler olduğu ve süreçte de ufak tefek aksaklıkların olduğunu fark etmesini sağlayın. Bu aksaklıkların ortadan nasıl kaldırıldığını da farkına varmasını sağlamanız özgüven sorununu ortadan kaldırabilir.
  • YGS’nin bir köprü olduğunu, hedeflerine ulaşmada şuan bir şey kaybetmediklerini, LYS ile sürecin devam ettiğini ifade edin. Öğrencilerinize birer boş A4 kâğıdı verin ve kağıdın %40’lık kısmını, istedikleri bir renge boyamalarını söyleyin. Geriye kalan %60’lık kısmın boş kalmasını belirtin ve %40’ın YGS ve %60’ın LYS olduğunu belirterek, sınavın büyük kısmının devam ettiğini fark etmelerini sağlayabilirsiniz.
  • Isınma oyunları ile öğrencilerin olumsuz düşüncelerini dağıtabilir, farkındalık kazandırabilir ve motivasyonlarını artırabilirsiniz. Erhan AĞBABA’nın eğitiminde, kendisinin hazırlamış olduğu oynadığımız ufak bir oyun önerisi ile bitirip iki kelam da öğrencilerimiz ile edelim.

OYUN:

1 Metre uzunluğunda su boruları (kalın olanlarından) 11 tane kesin ve onları ortadan ikiye ayırın. Daha sonra irili ufaklı misket ve toplar alarak öğrencilerden iki kaptan seçin. Her kaptan kendi takımını 10 kişiden oluşacak şekilde kurduktan sonra, takımlardan 10-15 metre uzaklığa kova koyun. Öğrencilerden, ellerindeki su borularını birbirlerine ekleyerek misketleri ve topları çöp kovasına taşımalarını isteyin. En küçük misketin, daha fazla puan getirdiğini ifade edin.

Grup oyununa başlamadan önce iyi bir gözlemci olmalarını isteyin. Daha sonra, grupta yaşanan pes etmeleri, ilerlemeyişi veya olumsuz olarak gördükleri durumlar üzerine konuşun. En sonunda, en ufak misketin LYS’de kimsenin yapamadığı ve sizlerin yapacağı soruları temsil ettiğini, giderek büyüyen misketlerinde herkes tarafından yapılan soruları işaret ettiğini belirtin. Pes edenlerin, kaybedenler olduğu algısını onlara hissettirmeniz bireylerin motivasyonunu toplamalarına yardımcı olacaktır.

Evet sevgili öğrenciler, sizlere gelince, kiminiz çok çalıştı YGS’nin kolay olduğunu söyledi. Kiminiz az çalıştı zor olduğunu söyledi. Sınav 160 dk’lık boyutu ile bitti. Şimdi yaklaşık 3-4 aylık süre ile yeniden başladı. YGS sınavından daha iyi bir sınav dönemi geçirebilmen için birkaç tavsiye de bulunayım.

  • Kendine güven ve YGS’nin kötü geçtiğini artık düşünme, ileriye bak.
  • YGS’deki yaptığın yanlışları belirle ve yapmamak için plan hazırla.
  • İyi çalış, yerinde çalış, doğru çalış
  • Bol tekrar et
  • Her ders için farklı kaynak tara çok soru çöz.

Unutma her bitti dediğin nokta yeni bir başlangıç olabilir. Şimdi olumsuz algılarını yık ve başla. Doğru yolda gittiğin müddetçe başarı senindir.

Herkesin bitti dediği yerden, biz yeniden başlıyoruz…

 


Arif KOÇAK
Psikolojik Danışman
arifkocak76@gmail.com

 

ETİKETLER: , ,
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.