Hipnoz ve Hipnoterapi
Hipnoz, yüksek düzeyde odaklanmış konsantrasyon, azalmış çevresel farkındalık ve yüksek telkin edilebilirliğin olduğu zihinsel bir durumdur. Uzmanların böyle bir durumu başlatmak için kullandığı çok sayıda teknik vardır.
Telkinin gücünden yararlanan hipnoz, genellikle insanların rahatlamasına yardımcı olmak, ağrı hissini azaltmak veya istenen bazı davranış değişikliğini kolaylaştırmak için kullanılır. Terapistler, hastayı transa benzer bir duruma kolaylaştıran zihinsel imgeleme ve yatıştırıcı sözlü tekrarın yardımıyla hipnoz (hipnoterapi veya hipnotik telkin olarak da adlandırılır) meydana getirir.
Rahatladıktan sonra hastaların zihinleri dönüştürücü mesajlara daha açık hale gelir. Herkes eşit derecede hipnoz edilebilir değildir. Beyin görüntüleme tekniklerini kullanan araştırmacılar, hipnotik indüksiyona yanıt verenler ile vermeyenler arasındaki beyin bağlantı modellerinde farklılıklar buldular. Ayrım, hipnoz edilebilir durumda, prefrontal korteksteki yürütme kontrol merkezi ile prefrontal korteksin olayların önemini ya da önemini belirleyen başka bir bölümü arasındaki artan ortak aktivasyon olarak ortaya çıkıyor.
Hipnozun Kullanım Alanları
Popüler inanışın aksine, insanlar hipnoz sırasında tamamen uyanık kalırlar ve genellikle deneyimlerini hatırlarlar. Eğitimli bir sağlık uzmanının rehberliğinde, hipnoz ağrıyı hafifletmek, otoimmün hastalıkları tedavi etmek, fobilerle mücadele etmek ve sigara içmek ve aşırı yemek yeme gibi kötü alışkanlıklardan kurtulmak için kullanılabilir. Hipnoz, insanların stres ve kaygı gibi olumsuz duygusal durumların yanı sıra ağrı, yorgunluk, uykusuzluk, duygudurum bozuklukları ve daha fazlasıyla baş etmelerine de yardımcı olabilir.
Hipnoz size nasıl yardımcı olabilir?
Ameliyat öncesi ve sonrası ağrı ve kaygıyı azaltmak için anestezik yerine hipnoz kullanılmıştır. Ayrıca epilepsi, nevralji, romatizma ve cilt rahatsızlıkları gibi birçok durumdan iyileşmeyi artırdığı görülüyor. Hipnoz altında meydana gelen fizyolojik ve nörolojik değişiklikler, kendi kendini iyileştiren plasebo etkisine benzer – madde üzerinde bir zihin durumu.
Birini hipnotize etmeyi kolaylaştıran nedir?
Basmakalıpların aksine, hipnoz en çok kişi istekli bir katılımcı olduğunda işe yarar. Bazı insanlar hipnotik telkine diğerlerinden daha açıktır. Uzmanlar bu özelliğe “hipnoz edilebilirlik” diyorlar ve bireyler arasında büyük ölçüde değişebileceğini kabul ediyorlar. Hipnoza yatkınlığı yüksek olan insanlar bile ilerlemeyi görmek için birden fazla hipnoz seansına ihtiyaç duyabilir.
Hipnotizma tehlikeli olabilir mi?
Eğitimli bir terapistin gözetimi altındaki hipnoz, genellikle ilaca güvenli bir alternatif veya tamamlayıcı olarak kabul edilir. Olumsuz etkiler nadirdir ancak baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşukluk ve anksiyete veya sıkıntı duygularını içerebilir. Bazı durumlarda hipnoz, yanlış anıları tetikleyebilir.
Hipnoz Etiği
Pek çok insan, bir hipnozcunun zihnini kontrol edip edemeyeceğini merak ediyor, bu mümkün olmayan bir başarı. Hipnotize edilen bireyler hâlâ özgür iradeye sahiptir ve telkine daha açık olsalar da, normalde ahlaki açıdan çirkin bulacakları şekilde davranmazlar. Bununla birlikte, hipnozun doğası ve bilinçaltını etkileme şekli, kullanımıyla ilgili bir dizi etik soruyu gündeme getirmektedir.
Hipnotize edilemeyen insanlar var mı?
Nüfusun yaklaşık yüzde 25’inin hipnoz edilebilir olmadığı düşünülüyor. Bu bireyler hipnozun faydaları konusunda oldukça şüpheci olma eğilimindedir ve hipnoza isteyerek katılma olasılığı düşüktür.
Kendinizi hipnotize edebilir misiniz?
Kendi kendine hipnoz mümkündür. Bazıları hile veya ahlaksız olduğunu düşünse de, aslında kontrolü sağlamanın ve istenmeyen veya zararlı davranışları değiştirmeye başlamanın güvenli bir yoludur. Tek gereken sessiz bir yer, açık tutum ve kişinin kendi zihnine sağlıklı hipnotik telkinler yerleştirmek için ihtiyaç duyduğu teknikleri öğrenmesi için pratik yapmaktır.
Hipnoterapi
Hipnoterapi, hipnoz uzmanı veya bir klinik hipnoterapistin yardımıyla elde edilen trans benzeri odaklanma ve konsantrasyon durumudur. Bu trans benzeri durum, bir kitapta, filmde, müziğe ve hatta kişinin kendi düşüncelerine veya meditasyonlarına tamamen emilmeye benzer. Bu durumda, danışanlar, hayatlarının belirli alanlarında değişiklik yapmalarına veya kontrolü yeniden kazanmalarına yardımcı olabilecek, kendi içlerindeki derin doğal kaynakları bulmak ve kullanmak için dikkatlerini tamamen içe çevirebilirler.
Kullanıldığında
Hipnoterapi, diğer psikolojik veya tıbbi tedavi biçimleriyle birlikte kullanılan yardımcı bir terapi şekli olduğundan, birçok uygulama vardır. Hipnoterapi anksiyete, fobiler, tütün dahil madde kötüye kullanımı, cinsel işlev bozukluğu, istenmeyen spontan davranışlar ve kötü alışkanlıkları tedavi etmek için kullanılabilir. Uyku, öğrenme bozuklukları, iletişim ve ilişki sorunlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için kullanılabilir.
Hipnoterapi, ağrı yönetimine yardımcı olabilir ve sindirim bozuklukları, cilt sorunları ve hamileliğin ve kemoterapinin gastrointestinal yan etkileri gibi tıbbi durumların giderilmesine yardımcı olabilir. Diş hekimleri tarafından hastaların korkularını kontrol etmelerine yardımcı olmak veya diş gıcırdatma ve diğer ağız koşullarını tedavi etmek için de kullanılabilir.
Ne bekleyebiliriz Farklı teknikler olmakla birlikte klinik hipnoterapi genellikle sakin, terapötik bir ortamda yapılmaktadır. Terapist sizi rahat, odaklanmış bir duruma yönlendirecek ve sizden düşünme ve davranış şeklinizi değiştirmenize yardımcı olabilecek olumlu şekillerde deneyimler ve durumlar hakkında düşünmenizi isteyecektir. Filmlerdeki, kitaplardaki ya da sahnedeki bazı dramatik hipnoz tasvirlerinin aksine, bilinçsiz, uykuda ya da herhangi bir şekilde kontrolünüz dışında olmayacaksınız. Terapistin önerilerini duyacaksınız, ancak bunlara göre hareket edip etmeme kararı size kalmıştır.
Nasıl çalışır
Hipnoz, bir psikoterapötik tedavi veya bir psikoterapi şekli değil, daha çok çeşitli terapiler ve tıbbi veya psikolojik tedavileri kolaylaştırmaya yardımcı olan bir araç veya prosedürdür. Hipnozun diğer tedavilerle birlikte kullanılması gerekip gerekmediğine yalnızca klinik hipnoz sertifikasına sahip eğitimli sağlık çalışanları karar verebilir. Psikoterapide olduğu gibi, hipnoz tedavisinin süresi de sorunun karmaşıklığına bağlı olarak değişir.
Hipnoterapistte Neler Aranmalı
Psikoloji/ Psikolojik Danışma alanında doktora düzeyinde veya hemşirelik, sosyal hizmet, psikoloji / psikolojik danışma veya evlilik / aile terapisi alanında yüksek lisans derecesi ve ayrıca belirli bir saat hipnoterapi için onaylanmış eğitim alan bir uzman. Elbette, niteliklere bakmanın yanı sıra, terapötik bir ilişkide kendinizden emin ve rahat hissettiğiniz bir hipnoterapist bulmalısınız.