Hocam bakın slime yaptım !
HOCAM BAKIN BEN YAPTIM.
NEDİR O?
SLİME
Son zamanlarda trend olan çocukların kolayca ulaşabileceği kırtasiyelerde satılan, hatta evde kendilerinin yaptığı renkli, akışkan madde nam-ı değer “SLİME’’
Youtube da arattığımızda binlerce videosu olan bu oyun maddesinin içeriğine baktığımızda fazla kullanıldığında zehirleyici etkisi olan boraks maddesinin yansıra yine uyuşturucu niteliği olan yapıştırıcı maddelerin katıldığı öğrendiğimde çok endişelendim.
Çünkü okulda tüm çocukların masasında küçük bir kutu içerisinde bu maddelerden. Rahatlamak amacıyla her an ellerinde olan bu madde bağımlılık yapıyor ve derslerde de aynı şekilde oynamaya devam ediyorlar.
Öte yandan çocukların ‘’öğretmenim kendim yaptım’’ diye gururlanarak anlattıkları madde görüldüğü üzere hiç masum değil..
Adli Bilimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, “Bu oyuncakları kullanan gençler ilerleyen yaşlarda diğer uyuşturucuları kullanma yönünde eğilimi tetikler. Bu geleceğimize yönelik bir tehlikedir. Kimin yaptığı belli olmayan, üzerinde herhangi bir üretici lisansı bulunmayan slime isimli bu oyuncağın acil bir şekilde toplatılıp imha edilmesi gerekir” dedi.
Boraksın tıp alanında çok fazla kullanıldığını ancak amacı dışında kullanımı durumunda zehirleyici özelliği olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hancı, “Boraks sanayiden tıp alanına kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahip. Fakat bu madde fazla kullanıldığı zaman zehirleyici özelliğe sahiptir. Tek başına elle tutulması bile riskliyken, bu madde yapıştırıcı, traş köpüğü gibi malzemelerle slime denilen maddede kullanılıyor. Bu madde koklandığında bağımlılık etkisi yaratabilir. Bizim esas korkumuz bunların bağımlılık yapması. Uyuşturucu kullanımı 10 yaşına kadar düştü. Bu oyuncaklar geleceğe yönelik bir tehlikedir. Herkes bali, tiner gibi maddelerin bağımlı yaptığını düşünürken bu oyuncağın içindeki yapıştırıcılar da bağımlılık yapar” dedi.
Eczanelerde satılan boraks, kırtasiyelerde satılan yapıştırıcılar ve marketlerde satılan traş köpüğüyle çok rahatlıkla yapılabilen bu ürünler tek başına bir anlam ifade etmiyor. Ancak birleşince ortaya çok tehlikeli bağımlı yapıcı madde çıkıyor. Slime denilen oyuncağın yasaklanması için Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu Daire Başkanlığı’na bildirilmiştir.
Boraks içeren ürün etiketleri, kullanımdan sonra el ve yüzün mutlaka iyice yıkanmasını öneriliyor. Cilt tahrişinden alerjilere, yutulduğunda kusmadan kronik zehirlenmelere varan durumlara neden olabiliyor. Paketlenmiş gıdalarda, örneğin hazır erişte, köfte ve havyar gibi ürünlerde, koruyucu madde olarak kullanılabiliyor. Bu nedenle de yine ABD ve Tayland başta olmak üzere bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
Ne yazık ki çoğu veli bu maddenin zararı hakkında bilinçli değil. Yetişkinlerin eldivenli bile ellememesi gereken boraks maddesinin içinde bulunduğu oyuncağın bu kadar populer olması ve satılması çok tehlikeli.
Sara AKCA
Psikolojik Danışman
saraakca@hotmail.com
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
boraks doğal detarzan vs diye sunulunca ki internette bununla ilgili çok yayın var. eti madenin de detarjanı var. masum bir made olduğunu düşünmüştüm. en azından diğer detarjanlardan. şimdi durum farklı anlaşılan…