Hocam ne okumalıyım ?
HOCAM NE OKUMALIYIM ?
Öğrencilerimizden en çok duyduğumuz soruların başında geliyor bu soru. Öğrencinin ömrünün sonuna kadar yapacağı mesleğin cevabı bu kadar basit ve ayak üstü verilecek bir şey değildir. Meslek seçimi içinde çok fazla değişkeni barındırmaktadır.
Meslek seçiminde öncelikle ilk bakmamız gereken yeteneklerimiz olmalıdır. Ben neyi iyi yaparım ve hangi alanda çok başarılıyım bu iki sorunun cevabını bulmalıyız. Daha sonra ise yeteneklerle birlikte ilgilerimize ve değerlerimize bakmalıyız. Ben ne yapmaktan hoşlanıyorum ve ben mesleği yaparken sonucunda ne elde edersem çok mutlu olurum soruları cevaplanmalıdır. Bunların yanında meslekler de araştırılmalıdır. Mesleklerin iyi ve kötü yanları, çalışma şartları, meslek için gereken özellikler, sağladıkları imkanlar, meslekte yükselme vb. iyice araştırılmalıdır. Son olarak ise kişilik özelliklerimize bakmalıyız.
Meslek seçimi aile ve çevre baskı ile seçilmez. Ömrünüzün sonuna kadar yapacağınız ve belki de mutsuz olacağınız bir mesleğe başkaları karar vermemelidir. Kulaktan dolma bilgilerle söylenen şu meslek yorumları sizi aldatmalıdır.
Mesleğin atama durumu ve iş imkanlarına bakarak meslek seçimi yapmak yapılan en büyük hatalardan biridir. Size uygun olmayan mesleği sırf atama durumu yüksek diye seçmek uçurumdan atlamak gibidir. Sonunda ya ölürsünüz ya da sakat kalırsınız. Yani ömrünüzün sonuna kadar sevmeden istemeden her gün zorla o mesleği yaparsınız. Bu da ölü ve sakat yaşamaktan farksız bir şeydir. Ünlü filozof Konfüçyüs’ün dediği gibi “Sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.”
Ataması ve iş imkanları iyi diye seçtiğiniz mesleğin siz yüksek öğretimi bitirene kadar geçireceği değişimi tahmin etmek mümkün değildir. Yıllara göre farklı meslekler popüler olabiliyor ve ya popülerliğini yitirebiliyor. Bu nedenle anlık bakarak karar verdiğiniz meslek de popülerliğini yitirebilir ve iş imkanları azalabilir. Bu nedenle mesleklerin atama durumu ve iş imkanlarına bakmamalısınız.
Ayrıca mesleklerde önemli olan senin ne yaptığındır. Sen hangi mesleği seçersen seç azimle ve gayretle çalışıp, kendiniz geliştirirsen ve mesleğine ne kadar hakim olursan arayan değil aranan kişi olursun. Çevremde gördüğüm ve hayat hikayelerini okuduğum kişilerin hepsi geldi noktaya azim göstererek ve sabırla çalışarak gelmiştir. Hayat kimseyi kopyala yapıştır yaparak çalışmadan bulunduğu konuma getirmez.
Sonuç olarak sana uygun olan ve sevdiğin mesleği seç, azimle ve sabırla çalış emeklerinin karşılığını elbet alacaksın. “Cefa çekmeden sefa olmaz” işte bu hayatın en önemli kuralıdır.
Sana uygun olan ve sevdiğin mesleği seçmen dileğiyle…