İnternet bağımlılığını önlemede öğretmen desteği

18.01.2021
1.991
İnternet bağımlılığını önlemede öğretmen desteği

Covid-19 hayatımıza girdiğinden bu yana internete ve teknolojiye olan yönelim yoğun bir şekilde artmış durumda. İnternetin bildiğimiz ve fark ettiğimiz üzere olumlu yanlarıyla beraber olumsuzlukları da söz konusu olabilmektedir. Bu süreci sağlıklı şekilde yönetmek son derece önemlidir. Gençlere ışık tutan öğretmenlerimiz anne ve babalardan sonra bu süreçteki en aktif, en etkili kişiler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Öğrencilerin internete yönelimine baktığımız zaman eğitim faaliyetlerini sürdürmenin yanında olumsuz yönelimleri de olabilmektedir. Yaşantılarında karşılaştıkları sorunlardan uzaklaşmak, sorunu unutmak, belki de çözüm bulabilmek umuduyla kendini sanal dünyaya yönlendirebilmektedir.  Her olumsuz yönelim, yine onların eğitim yaşantısına etki edecek olumsuz bir sonuç olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle gençler gerçek hayatta yapabilecek daha iyi bir alternatif bulamadıklarını düşündüklerinden, eğitim ve faydalı kullanım dışında internete yönelebilmektedir.

Gençlerin interneti doğru kullanmasına yardımcı olabilme sürecinde siz öğretmenlerin neler yapabileceğine kısaca değinecek olursak; onlara internet ve teknoloji kullanımında doğru rol model olup kendi yaşantınızdan doğru kullanım örnekleri sunmak, akranlarından internetin yararlı kullanım örneklerini fark edip örnek göstermek hem bu öğrencilerin doğru yöneliminin sürekliliği, hem de diğer öğrencilerin bu anlamda teşvik edilmesi açısından güzel bir fırsat oluşturmaktadır.

Dersler konusunda öğrencilerin takip edebileceği site ve uygulamaların sunulması, ders esnasında ve ödevlendirmelerde internet ve teknolojinin aktif kullanımı onlara yararlı kullanım kapıları açmada birebir olacaktır. Öğrencide gözlemlediğiniz herhangi bir davranış değişikliği durumunda, bunu erken fark edip sorunu anlamaya çalışıp gerekli yönlendirmeleri yapmak da onları zararlı kullanıma iten etkeni ortadan kaldırmada önem arz etmektedir.

Son bir nokta ise gençlerin gerçek hayatla bağlarını güçlendirecek çalışmalar yapabilmek ve bu noktada öğrencilere sağlıklı yönlendirmeler yapmada velilerle işbirliği içerisinde olmak süreci başarıyla yürütmede, devam ettirmede kilit noktalardır.

 

YAZAR BİLGİSİ
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi PDR bölümünden 2014'te mezun oldum. 2014 Eylülden bu yana MEB'de psikolojik danışman olarak görev yapmaktayım.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.