Kabul Etmek Nedir, Ne Değildir?
Kabul Etmek Nedir, Ne Değildir?
Biraz karıştırdığımız ve aslında olduğundan daha farklı anlamlar yüklediğimiz kelimeler, sözler vardır. Kabul etmek de bunlardan biri. Kabul etmek dendiğinde aklınıza neler geliyor? Mesela hoşnut olmadığınız bir durumu düşünün veya beğenmediğiniz bir emrivakiyi hayal edin. Bunları zihninizden geçirirken nasıl yorumlar eşlik ediyor? Olamaz, kabul edilemez, böyle olmayacak/olamaz gibi sözler tanıdık geldi mi? O zaman durup bir bakalım.
İş yerinde istemediğiniz bir iş önünüze kondu, arkadaşınız buluşmanıza hoşlanmadığınız birini çağırdı veya kilo aldınız. Bu olanları kabul edin desem ne derdiniz? Sanıyorum çoğunuzun cevabı hayır olurdu. Acaba kabul etme kavramını boyun eğmek, pes etmek, pasif hale gelmek gibi kavramlarla karıştırıyor olabilir misiniz?
Kabul etmek sadece bir durumun, olayın var olduğunu görmekten ibarettir, böyle olduğunun farkındayım demektir. Bu bağlamda da kişinin kendisini özgür kılmasına yardımcı olur. Çünkü bir şeyin varlığını kabul etmemek ve onu inkâr etmek işlevsizlikle sonuçlanabilir. Basit bir örnekten gidecek olursak; İstanbul’a gitmek istediğinizi varsayalım.
İzmir’desiniz ancak siz bunu kabul edilemez buluyor ve Ankara’da olduğunuzu iddia ediyorsunuz. Siz bu iddianızdan vazgeçmediğiniz sürece havalimanına gitmek bile imkânsız olmaz mıydı? İzmir’de olduğunuzu kabul etmek sizin olanların sadece farkında olduğunuz anlamına gelir. Siz ister İstanbul’a gidin ister Antalya’ya gidin. Hedefiniz ve isteklerinizi yok sayıp hava limanında oturmak değildir kabul etmek…
Kendinize iyi bakın.
Fuat Can Çalışkan
Uzman Psikolojik Danışman
caliskan.fuatcan@gmail.com
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Bu konu oldukça anlamlı ve önemli benim için. Keşke daha uzun olsaydı okumaya doyamadım.