Kaygı:Ergenler için Çalışma Kitabı

06.03.2019
2.131
Kaygı:Ergenler için Çalışma Kitabı

 

Kaygı:Ergenler için Çalışma Kitabı

Kaygılı düşünceleri tanıma, onların yaşamındaki etkisini kontrol edebilme ve olumlu benlik algısı geliştirmeye yardımcı olarak kaygıyla günlük yaşamda nasıl baş edileceği konusunda yol gösterici bir kitaptır.

Huzur Zaten Seninle bölümünde dağınık halde bulutların olduğu çizim bulunmaktadır. İlk olarak içini açık mavi renkle boyama yapılarak birkaç dakika sessizce oturulur yavaşça nefes alıp huzur veren bulutlara bakılır ve içindeki derin rahatlama hissedilir. Daha koyu bir renk kullanarak yaşamında kaygı yaratan kişileri, durumları ya da şeyleri yazarak bulutları kaplayarak aklına getirebildiğin tüm stresli şeyler yazılır.Kaygılı bir düşünceyi kafaya taktığında ilk baştaki kendinde olan doğal rahatlamayı ne kadar gölgelediğini fark eder.

Düşünce Durdurma bölümünde 5 adım bulunmaktadır.İlk olarak kaygılanmana neden olan düşünce fark edilir.Yüksek sesle ya da içinden ‘’Dur’’ diyebilirsin,kendini kolunu öne uzatmış ve eline dur işareti yaparken hayal edebilirsin.Önceden huzur veren bir düşünce belirleyerek kaygılı düşünce ile bunu değiştirebilirsin.Huzur veren düşünceyi içinden söyle.Kaygılı düşüncen tümüyle kaybolana kadar huzur veren düşüncene odaklan.

Sabır,Cesaret,Bilgelik bölümünde ‘’Değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etmek için sabra,değiştirebileceğim şeyleri değiştirmek için cesarete ve ikisi arasındaki farkı anlamak için akla sahibim.’’ sözü etkili bir cümledir. Bu cümleyi birkaç kez tekrar edildiğinde rahatlama elde edilmektedir.

Rahatlama Hareketleri bölümünde esnetme hareketleriyle kaslarını her gün düzenli olarak gerersen kaygı düzeyini düşük tutabilirsin. Hindistanda doğan yaşam bilimi yogada,nefes alma ve meditasyon yöntemiyle iç huzur geliştirilebilir. Tai Chi (Kung-fu’nun meditasyona yönelik olan biçimi) videolarını izleyerek enerji akışı sağlanıp canlılık hissedilmektedir.

İmgeleme bölümünde zihninde huzurlu bir durum yaratarak kaygının azalması sağlanılabilmektedir. İlk olarak kaygı düzeyini 0 çok rahatım 10 çok kaygılıyım aralıklarında değerlendir. Kağıda hayal edebileceğin en güzel ve huzurlu yerin resmini çizerek rahatlama gerçekleşir.

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.