Kendi kendine öğretmenlik

11.05.2017
1.334
Kendi kendine öğretmenlik


KENDİ KENDİNE ÖĞRETMENLİK 

Göz gördüğüne inanır, kulak duyduğuna. Akıl bildiğine ve kavradığına, gönül sevdiğine inanır. İnsan da inanır öğrendiğine. Eğer öğrenirse insan, güzel bir şekilde öğretildiği içindir. Güzel bir şekilde öğretmekte, doğru soru sormak, doğru olanı yapmakla olur.

Aç bir adama balık vermek yerine ona balık tutmayı öğret. Hayatı boyunca yiyeceksiz kalmasın. Başkalarının üzerinden geçinmeyi bırakıp, kendine ve çevresine faydalı olabilmeyi kavrasın. Ki tüketen ve asalak bir yaşam tarzından kurtulup, üreten ve nasiplendiren etkileşimli hayat düzenine geçebilsin.

Öğrencilere kendi öğretmenleri olduklarını öğretirseniz öğretmensiz kalmazlar. ‘Sokrates öğretmenlere der ki; öğrencilerinize bir şey öğretmeyin, onların düşünmelerini sağlayın. Çünkü onlar düşünmeye başlarsa zaten kendi çabalarıyla öğrenirler. Ve bir çaba sonucunda öğrenilen bilgi, en kalıcı bilgi olur. Asla silinmez.’ Öğretmen öğrenciye, öğrenme ilkelerini kendi kendine öğretebilmeyi amaçlar. Sorgulayıp düşünmeyi, araştırıp üretmeyi, bulup aktara bilmeyi, öğrenip öğretebilmeyi, üretip üretilmesini sağlamayı… Öğrenci bunları öğrenmelidir. Çünkü yaşamda öğrenmek zorunda olduklarımızın çoğu sınıfın dışında gerçekleşir.

Her insan öğrenme, araştırma dürtüsüyle doğar ve bu doğrultuda hareket eder. Öğrenmeye karşı merak bebeklikten başlar ve devam eder. Dikkat ederseniz bebeklerde hiç tükenmeyen bir merak duygusu ve araştırma isteği mevcuttur. Yaş ilerledikçe, çevremizden bu merak duygularına ket vuruldukça öğrenme dürtümüz zamanla yok olur. İşte öğretmenler de bu sırada devreye girer.

Akademik alanların birçoğunda (bilim, sanat, edebiyat, tıp vb.) gelişim, insanların kendi kendilerine tıkandıkları bir noktada, soru sormaya başlamalarıyla olmuştur. ‘Güzel bir cevap her zaman güzel daha güzel soruyu sorana verilir’ der E.E. Cummings.  Zihinlerimiz bahçelerimizdir. Bu bahçeye ne ekilirse, hasat zamanı o biçilir.

Hepimiz hem bir öğrenmen, hem de bir öğrenciyiz. Öğrenmemiz gerekenleri kendi kendimize öğrettiğimizde, elimizden gelenin en iyisini yapmış oluruz. Her zaman daha iyiye ulaşmak için, daha iyi öğrenmek, daha iyi öğrenmek için de daha çok çabalamak gerekmektedir.

 

 

Şuayip KÜTÜK
Psikolojik Danışman
urungu7447@hotmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.