Kimler Psikolojik Yardım Yapabilir ?

27.12.2016
4.034
Kimler Psikolojik Yardım Yapabilir ?

Kimler Psikolojik Yardım Yapabilir ?

Ruh sağlığı alanında psikiyatristler, psikologlar ve psikolojik danışmanlar kendini uzmanlık alanlarında birlikte tamamlayıcı olarak hizmet vermektedir. Psikiyatristler 6 yıllık tıp eğitiminin ardından 4 yıl da psikiyatri alanında uzmanlık eğitimi alan doktordur. Psikolojik rahatsızlıkların tanı ve tedavi süreciyle ilgilenmektedirler. İlaç yazma yetkisine sahiptir. Psikologlar fen-edebiyat fakültelerinden 4 yıllık psikoloji eğitimi alıp 2 yıl da klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmaları gerekmektedir. İlaç yazma ve tavsiye etme yetkileri yoktur. Aldıkları eğitime uygun olarak psikoterapi yapabilmektedir.

İlaç gerektirmeyen psikolojik rahatsızlıklara psikoterapi yöntemleriyle müdahale etmektedirler. Psikolojik danışmanlar ise eğitim fakültelerinin psikolojik danışma ve rehberlik bölümünde 4 yıllık eğitim almaktadırlar. Uzmanlaşmak istedikleri alana göre yüksek lisans ve doktora eğitimini almaktadırlar. İlaç yazma ve tavsiye etme yetkileri yoktur. Bireylerin günlük yaşamdaki sorunlarına yönelik psikolojik danışma hizmetlerinde bulunmaktadır. Uzmanlık alanı dışındaki durumlarda psikolog veya psikiyatriste sevk hizmetinde bulunmaktadır.

Ruh sağlığı hizmetleri uzmanları tarafından verilmesi gereken hizmetlerdendir. Çünkü psikolojik destek hassas ve bireye zarar vermeden yapılmaktadır. Bireye söylenen en ufak bir cümlenin dahi bireyin dünyasında çeşitli anlamları bulunmaktadır. Bu bakımdan bu alanda çalışan meslek grupları yardım hizmeti verirken işini dikkatle ve titizlikle gerçekleştirmektedir.

Uzmanlık alanı olmayan durumlarda bireyin yardım alacağı bir uzmana yönlendirmekte veya uzmanlık alanı dışındaki konularda bilgi vermemektedir. Son zamanlarda yaşanan sahte psikolog iddiası ve Beki İkala Erikli’nin ölümü olayları bu alandaki hizmetlerin uzmanları tarafından verilmesi gerektirdiğini kanıtlar niteliktedir. Tüm bunlar düşünüldüğünde psikolojik yardım amacıyla danışmanlık hizmeti alınmak istendiğinde diploması hakkında bilgi alınması gerekmektedir.

Eğitim kurumlarında da psikolojik destek verenler okul psikolojik danışmanlarıdır. Yukarıda bahsedilen hatalardan biri de okullarda/kolejlerde/etüt merkezlerinde bu alan mezunu olmayan kişilerin çalıştırılmasıdır. Felsefe ve sosyoloji mezunlarının ortak dersleri bulunmasına rağmen 33 günlük kurslar ile rehber öğretmen olmaya hak kazanması büyük bir yanlıştır. Çünkü psikolojik danışmanlar psikoloji eğitimlerinin yanı sıra eğitim psikolojisi , çocuk ve ergen psikolojisi üzerine farklı alanlarına yönelik eğitim almaktadır. Ayrıca danışma tekniklerine yönelik teorik ve uygulamalı eğitimler almaktadır. Ve bu eğitimler 4 yıla yayılarak psikolojik danışma alanında yetkinleştirilmektedir.

Tüm bu eğitimlere rağmen psikolojik danışmanların sürekli eğitimler alıp kendilerini geliştirmeye çalışmakta yetkinliklerini artırmaktadır. Tercih dönemi üzerinden örnek verecek olursak ; birçok kişinin “ Puanlara bakıyorsun A okulu B bölümü geliyor diyorsun. Ne var ki bunda herkes yapar” diye söylenecek kadar basit değildir. Çünkü tercihlere gelene kadar okul psikolojik danışmanı meslek tanıtımları yapmış , sınavlar hakkında bilgilendirme çalışmalarında bulunmuş , kararsızlık yaşayan bireylere mesleki danışmalar gerçekleştirerek karar alması konusunda yardımcı olmuştur. Bireyin kendisine uygun mutlu olacağı meslekler seçmesine ve bu seçim sürecinde kendi karar almasına yönelik hizmetlerde bulunmuştur. Tercih dönemi ise tüm bu yapılan süreçlerin ürünü olmaktadır.

Yani rehberlik hizmeti öncesinde psikolojik danışma hizmetlerini yapmıştır. Şöyle düşünün ki “B bölümüne gidersem C mesleğine sahip olur muyum?”  sorusuna “evet” denildiğinde ve aslında öyle olmadığında bireyin hayatını kısa veya uzun sürede etkileyebilmektedir. Bu örnekle ve son zamanlarda yaşanan olaylar düşünüldüğünde psikolojik yardım hizmetleri sertifikalar veya kurslar ile olacak kadar kolay değildir.

Psikolojik yardım almaya karar verdiğinizde alanında uzman diploması bu alanda bulunan psikolojik danışman / psikolog olduğundan emin olun. Bu alandaki kişilerden yardım alın. Şu an devlet okullarında psikolojik danışma ve rehberlik bölümü mezunu okul psikolojik danışmanlar çalışmaktadır. Ama özel eğitim kurumlarında ve rehabilitasyon merkezlerinde 33 günlük kurslar ile rehber öğretmen olana felsefe ve sosyoloji mezunları çalışabilmektedir. Bu yüzden çocuklarınızı bu eğitim kurumlarına kaydederken bu alandan mezun psikolojik danışmanların çalıştığına emin olun. Eğer çalışmıyorsa bu yönde talepte bulunun.

 

Fatma BAYKAL
Psikolojik Danışman
fbaykal26@gmail.com

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR
  1. Emine YÖNDEM dedi ki:

    Malesef devlet okullarında da eğitim programları, teftiş ve sosyoloji bölümü mezunları çalışmaktadır. 2004 yılından beri alan dışı çalışanlar var. Sadece özel okullarda çalışmıyor alan dışı olanlar.

    1. Fatma Baykal dedi ki:

      Evet haklısınız devlet okullarında da alan değişikliği yapılıyor ne yazık ki en son yargı kararıyla birlikte devlette şu an alan dışı atama söz konusu değil. Bunu göz önüne alarak ayrıca belirtmedim. Siz yorumunuzla belirttiğiniz için teşekkür ederim.