Kıskançlık

06.04.2017
1.631
Kıskançlık


KISKANÇLIK !

“Seven insan kıskanır, kıskanmıyorsa sevmiyor demektir”, “Ben sana güveniyorum ama etrafa güvenmiyorum sözlerini sık sık hayatımızda duymuşuzdur. Kıskanmak nasıl bir duygudur, ne kadarı sağlıklıdır, bu sırada ne gibi duygu, düşünce, davranış gösteririz önce bunlara bir bakalım. Birini kıskandığımızda duygularımız kızgınlık, kin, üzüntü, acıdır. O sırada yaşadığımız düşünceler içerleme, kendini rakiple kıyaslama, kendine acımadır. Yaptığımız davranışlara baktığımızda kendini bitkin hissetmek, titremek, sürekli soru sormak, karşındakinden sürekli güvence istemek, hatta bu durum bizi şiddete kadar götürebilir. Genel olarak olumsuz bir duygu olsa da ofis taşımacılığı ilişkilerde çiftlerin birbirine zarar vermeden kıskanması ilişkinin korunmasını sağlayabilir.

Kıskançlığın sebebi genelde özgüven eksikliğidir ve kişiler partnerinin kendisini beğenmeyeceğini ve başka birisine tercih edeceğini düşünerek gerçek olmayan senaryo kurar ve kendisini buna inandırır. Yapılan araştırmalara göre erkekler kadınları cinsellik olarak kıskanırken kadınların erkekleri duygusal yakınlaşma olarak kıskandığı görülmüştür.

Kıskançlık bazen engellenemeyen bir duygu olarak da karşımıza çıkmaktadır. Çok fazlası olursa karşı tarafı bunaltıcı ve sıkıcı bir hal alabilir ve ilişkinin bitmesine yol açabilir. Nerede, ne zaman ortaya çıkacağı belli olmayan bir durum olarak karşımıza çıkabilir.

Kıskançlık; kimi zaman varlığı ya da yokluğu bizi rahatsız eden duygu olarak karşımıza çıkmaktadır. İlişkilerde bazı zamanlar, kadınlar/erkekler, partnerim beni kıskanmıyor şeklinde yakınırken bazıları ise partnerim beni çok kıskanıyor, dışarı bile çıkarmıyor şeklinde yakınmaktadır. Atalarımız ‘’Azı karar çoğu zarar.’’ demiştir. Her şeyde olduğu gibi kıskanmanın da az olması veya çok olması ilişkilere zarar vermektedir.

Kıskançlık duygusuyla başa çıkmak pek de kolay sayılmaz. Bu duyguyla başa çıkmak uzun zaman gerektirebilir. Öncelikle bu duygumuzun gerçekçi olup olmadığına bakmalıyız. Kıskançlığımızın sebebi nedir? Ortada gerçekten tehdit edici bir durum mu var yoksa bütün mesele bizim büyütmelerimiz mi, bunu düşünmeliyiz. Gerçekten tehdit edici bir durum var ise bu durumu partnerimizle konuşmalı ve duygularımızı ifade etmeliyiz. Eğer mesele bizim büyütmelerimiz ise kendimizi rahatlatmalı ve telkin edici ifadeler kullanmalıyız. “Partnerimle ben birlikteyiz ve başkalarından farklı olduğumuz için partner olduk, birbirimize değer verdik, sevdik diyerek kendimizi rahatlatıcı ifadeler kullanabiliriz.  Eğer arkadaş ortamından kıskanıyorsak onlarla tanışmayı deneyebilir ve partnerimizle birlikte gitmeyi teklif edebiliriz.

Her şey kendi elimizde… Kıskançlığımızın ilişkimize zarar vermemesi dileğiyle…


 

Eymen UYGUR
Psikolojik Danışman
eymenuygur92@hotmail.com

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.