Kitap okuma ile duygusal bağ nasıl kurulur ?

29.10.2020
2.859
Kitap okuma ile duygusal bağ nasıl kurulur ?

Psikolojik danışman gözüyle;
Kitap okuma ile duygusal bağ nasıl kurulur ?

Kitap okuma serüveniniz nasıl başladı? Hiç düşündünüz mü? Size ilk okunan kitap ya da ilk okuduğunuz kitap hangisiydi? Son günlerde okuma kültürü ve bu alışkanlığın nasıl kazandırılabileceği ile ilgili yoğun bir şekilde düşünüyorum.

Kitap ile ben nasıl tanıştım. Meslek alışkanlığı, ilk hatırladığım kitap neydi diye düşündüm. Hangi kitaptı aklımda ilk kalan aynı zamanda bende ilk iz bırakan? “Oya ve Kaya” serisi vardı bir zamanlar. Buldum internetten ve görünce çok sevindim. Bu kitabın neyi etkiledi diye inceledim. Aradan nerden baksan 30 küsur yıl geçmiş olmasına  rağmen hafızamda kaldığı gibiydi. Peki bu kadar net hatırlamamın sebebi ne olabilirdi? Çocukluk anıları daha mı kalıcı?  Bende bu kitabın iz bırakmasının sebebi neydi? Sanırım kitabın resimleri beni çok etkilemişti. Neşelendiren, komik bir hikayesi vardı.  O zamana kadar görmediğim kadar canlı çizimlerdi ve bıraktığı duygusal etkiydi kalıcılığı sağlayan.

Duygusal olarak bağlanmama  etkisi olan  kitapla geçirdiğim vakitlerde ki yaşantılarımın çokluğu ve niteliğiydi.  Okur yazarlığa geçmeden önce ki dönemimde ve sonrasın da ablalarımın bana sürekli kendi kitaplarını okuduğunu hatırladım. Model olunma vardı, kulağın kitaba alışması vardı. Bu çok dile getirilmeyen ancak çok önemli bir konu, kitap dinlemek. O çok sevdiklerimin model olması, sürekli ve rutin bir şekilde yüksek sesli kitap okumaları.

Siz de yetişkin hayatınızda iyi bir okursanız ya da tam tersi değilseniz geçmiş yaşantılarınızı şöyle bir irdeleyin. Okuma eylemi adına neydi ilk yaşadıklarınız. Yolculuğa buradan başlamak gerek yeni başlangıçlar yapmak ve  okumayı sevmek adına ya da çevrenizdekilere farklı bir kapı aralamak adına. Bende kendi deneyimlerinden yola çıkarak, bibliyo terapiye de  inanan bir danışman olarak özellikle çocuklara kitap sevdirme alışkanlığı kazandırırken nasıl bir yol izlemeliyiz  üzerine birkaç  öneri oluşturdum.

Okuma eylemi bir çok  uyaranın devreye girdiği günümüz dünyası için  alışkanlık geliştirilmesi için uğraş gerektiren bir eylem. Bu alışkanlık  kuru bir sevdirme çabası ile değil üzerinde mesai harcanması gereken bir durum. Okul öncesi ve ilkokul çağında ki çocukları bu yönde desteklemek için işin özüne inmek gerek. Kendi geçmiş yaşantılarınızdan başlayarak bu yolculuğa çıkmak daha etkili olacaktır. Bu nokta kitabın konusu ve çizimleri ile ilgili nitelikli öneriler göz önünde bulundurulmalı. Ancak bu tavsiyeler sadece kapağında psikolojik danışman onaylı kitap ibaresi olan kitapları alma yönünde olmamalı.

Psikolojik danışman  (eski tanım karşılığı ile pedagog) onaylı kitaplarda gördüğüm şey  davranış kazanımına yönelik didaktik kitaplar genelde. Evet didaktik olarak yazılmış metinlerinde  öğrenmede yeri var ancak kitap okuma alışkanlığı bu tarz kitaplarla geliştirilemez. Psikolojik Danışman gözüyle okuma tavsiyelerinde ; çocuğun yaşına uygun, onun gelişimini destekleyecek,  keyif alabileceği, eğlenerek  düşünme becerilerinin gelişmesine katkıda bulunabileceğimiz kitapları tavsiye etmek gerek ki çocuğun gelişimine katkımız olsun.

“Kitap sadece  öğreten olmamalı ,eğlendiren, düşündüren, güldüren, keyif veren, resimleri  ve hikayesi ile  farklı dünyalar açan olmalı ki  bağlılık oluştursun”

Kitap okuma alışkanlığı kazandırmada ana hedefimiz   duygu oluşturmak olmalı her yaş çocuk hatta yetişkin için. Kitap okuma alışkanlığında kitap ile  duygusal bir bağ kuranlar okumaya ile barışık olurlar bu sebepledir ki çocuğun etkileneceği konuları tespit ederek okuma eylemi ile tanıştırmak önemlidir. Bağ kuramadığınız her şey sizi sıkar koca bir oda Fransızca konuşan güzel şık insan size bu dile hakim değilseniz hiçbir şey ifade etmeyeceği gibi çok güzel yazılmış ama konu itibari ile size hitap etmeyen bir kitap da  okuma alışkanlığı geliştirmez. Kitap hiçbir zaman sadece bir kitap değildir. Duygusal bağ kurulan bir arkadaştır. Bu yönde ki somut tavsiyelerimi bir sonraki yazı da bulabilirsiniz .Kitapla  kalın…

 

ETİKETLER: , ,
YAZAR BİLGİSİ
İstanbul üniversitesi PDR den 2000 yılında mezun oldum. Cesitli özel kurumlarda psikolojik danışmanlık yaptım. 2009 yılından sonra MEB da göreve başladım.AREL Üniversitesi Psikoloji bölümünde Tezli Yüksek lisansımı 2013 yılında tamamladım.CAS , PREP , Yaratıcı drama eğitimleri aldım.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.