Le Tableau (Mutluluğa Boya Beni) – Film inceleme
FİLMİN KÜNYESİ
Filmin Adı: Le Tableau (Mutluluğa Boya Beni)
Oyuncular: Jean Barney, Chloe Bertier, Julien Bouanich, Serge Faliu, JB Blanc
Yönetmen: Jean-François Laguionie
Süre: 1 saat 18 dakika
Imdb: 7,3
Tür: Animasyon, Fantastik
Özet: Yarım kalmış bir tabloda çiçek bahçeleri içinde bir şato ve uzayıp giden bir orman… Nedense bir ressam bu manzarayı ve çizdiği 3 karakteri yarım bırakmış; boyanması bitmiş Toupins, birkaç rengi eksik kalmış Pafinis ve sadece eskiz çizgilerinden ibaret Reufs. Aralarında en güçlüsü olduğunu fark eden Toupins bir anda resmin kontrolünü eline alır. Yarım kalan resme uyum ve düzenin gelmesi ancak ressamın resmini bitirmesiyle mümkündür; fakat asıl can alıcı soru da buradadır: Ressama ne olmuştur? Neden resmini tamamlamadan gitmiştir?
Neden İzleyelim?
Fransız animasyonlarının namını duymayan yoktur. Küçük Prens başta olmak üzere pek çok güzel ve anlamlı film geçmişten günümüze seyircilerin beğenisine sunulmuştur. Mutluluğa Boya Beni filminde de pek çok duygunun en saf haline şahit oluyorsunuz. Aşk , mutluluk, eşitlik… Aslında film, dünyada var olan düzenin bir kopyasını yansıtıyor. Üç farklı tabakaya ayrılmış insan topluluğu, renkleri tam olduğu için en güzel şartlarda yaşamaya hak kazandığını düşünen insanlar ve bu insanların zulmü altında hayatta kalmaya çalışan karalamalar… Film öylesine anlamlı öylesine renkli ki izlerken hikayenin içinde kaybolup gidiyorsunuz. Filmin bir diğer güzelliği ise nihai amacın kendisi yani ressama ulaşmak. Bu amaca ulaşma yolunda filmin size öğreteceği çok şey var!
Nasıl Değerlendirelim?
Hindistan’ ın meşhur kast sistemi tarihten hep duyduğumuz bir kavram olmakla birlikte inceden inceye birçok toplumda kendisini gösteren de bir yapıdır. Bu filmde de aslında küçük bir kast sistemi kendisini var ediyor diyebiliriz. Bu kısmı toplumların düşünce yapısını anlamada kullanabiliriz. Bir diğer dikkate değer konu da Fransız tarihinde verilen insan hakları savaşlarının filmlerine de yön verdiğinin anlaşılması olmalıdır. Öyle ki filmde yaşananlara son verecek bir çare bulma çabası hiç son bulmuyor. Umuda tutunarak çıkılan bu yol kötülüklerin sona erip iyiliğin hüküm süreceğine dair nihai çabamızı destekliyor. Toplum tarafından dışlanmış, hor görülmüş insanlarla karşılaşılan bir mesleğe mensup insanlar olarak bu filmden ders edinilecek çok şey olduğunu düşünüyorum ve hepinize keyifli seyirler diliyorum.
Necla AYDOĞAN
Psikolojik Danışman
neclaydogan.94@hotmail.com