Mesleğimi seçiyor, geleceğimi planlıyorum
MESLEĞİMİ SEÇİYOR, GELECEĞİMİ PLANLIYORUM
Meslek genel anlamı ile bireyin yaşamını sürdürebilmesi için yaptığı ve genellikle yoğun bir eğitim, çalışmayı gerektiren sürecin sonunda kişilerin kazandıkları unvanın adıdır. Türkiye’de resmi olarak tanımı yapılmış 600 civarında meslek vardır. Bireyin bu meslekler içerisinde kendisine en uygun olanı bulması ise samanlıkta iğne aramasından farksızdır. Biz rehber öğretmenler bu süreçte nasıl bir yöntem izlemeliyiz. Bu yazımda buna kafa yoralım istedim.
Birey, akıl yürütmeye başladığı andan itibaren meslekler hakkında fikir sahibi olmaya başlar. Önce ailesi sonra da çevresinden bu bilgileri öğrenmeye gayret eder. Zaman içerisinde çevresindekiler tarafından sorulan ‘büyüyünce ne olacaksın?’ Sorularına aşina olmaya başlar. Okula başladıktan sonra bu sorunun cevabı sistematik olarak aranmaya başlanır. Ben ne olmalıyım? Kişisel çabaların yanı sıra okul ortamında öğrendikleri, ilkokul çağlarındaki çocuklar için gelecekte neyi yapmayı tasarladığının şekillenmesini sağlar.
Ortaokul çağlarında olan öğrenciler, meslekleri öğrenciler için somutlaşmaya başlar. Somutlaştırma yoluyla basit bir anlatımla meslekler hakkında fikir sahibi olabilirler. Öğrencinin bir mesleği anlaması ve onu isteyebilmesi için kendini tanıması gerekiyor. Maalesef öğrencilerde genel olarak gözlemlediğim, ilkokul ve ortaokul çağlarında oluşması gereken mesleki uyanış/farkındalık ve mesleki arayış ödevlerini yerine getirmekte zorlandıklarını gözlemlemekteyim.
Ben kimim; boş zamanlarımda neyi yapmaktan hoşlanırım, neyi yapmaktan hoşlanmam? 10 yıl sonra kendimi nerede, ne yapıyor olarak görüyorum? Gibi sorulara verilen cevaplar gelecekte öğrencinin ilgi ve yeteneğine uygun, mutlu olabileceği mesleği seçmesinde hayati derecede önemlidir. İlk olarak bu soruları sordurarak işe başlayabiliriz. Bize görüşmeye gelen öğrencilere bu soruları küçük bir kağıda yazıp vererek, haftaya bunları cevaplayıp gelmeni isterim. Üstüne konuşuruz diyerek, öğrencinin kendini fark etme yolculuğunda yardımcı olabiliriz. Kendisini tanıyan öğrencinin, meslek eğilim testlerinde kendisine daha uygun meslekleri seçtiği tecrübeyle sabittir. J
Ortaokul çağlarında olan öğrencilere mesleki rehberlik kapsamında, iş gezileri düzenleyebilir. İlginç meslek videoları izletebilir, yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olacak okul etkinliklerine yönlendirebiliriz. Ayrıca meslek tanıtım şenlikleri yapabilir. Ortaokul ve lise çağlarındaki öğrencilere meslek tanıtım günleri düzenleyebiliriz.
Meslek tanıtım günleri düzenlerken, öğrencilerin ihtiyaçları dikkate alınarak meslek mensupları çağırıldığında, öğrencilerin ilgisi ve merakı üst düzeyde yer almaktadır. Bu etkinlikte maksimum verim alınması için dikkat edilmesi gereken husus meslek mensuplarına etkinliğin olduğu günden önce ulaştırdığınız içerik metni yani davet mektubudur. Bu içerik metni meslek tanıtım günleri düzenlemeyi planlayan siz meslektaşlarımın çok işine yarayacaktır. Bu içerikte şunlar yer almaktadır.
………………………. ORTAOKULU/LİSESİ
MESLEK TANITIM GÜNLERİ İÇERİĞİ
- Konuşmacının kendini tanıtması. (Adı soyadı, mesleği, mezun olduğu okul vs.)
- Ortaokuldayken/Lisedeyken şuanki konumuza gelebilmek için neler yaptınız? (Düzenli çalışma, kitap okuma, hayal kurma vs.)
- Okuduğunuz lisenin/üniversitenin size kattığı değerler. (Özgüven, kitap okuma, sosyal çevre vs.)
- Bu mesleği seçme nedeninizi anlatır mısınız? (Örneğin şuan ki mesleğiniz çocukluk hayaliniz miydi?)
- İşinizi yaparken zevk alıyor musunuz?
- Aldığınızdan maaştan bahseder misiniz?
- Mesleğinizi icra ederken başınızdan geçen ilginç bir anınız var mı, varsa bu anından bahseder misiniz?
- Mesleğinizi öğrencilerimize tavsiye eder misiniz?
………………………. Ortaokulu/lisesi ailesi olarak Meslek Tanıtım Günlerinde sizi misafir olarak ağırlamaktan onur duyarız.
Tarih: 27.03.2017
Saat: 12:50
Yer: ……….. Ortaokulu/Lisesi Konferans Salonu
Meslek seçimine ışık olduğumuz öğrencilerimizin olduğun bir gelecek ümidiyle..
Mustafa TENTİK
Psikolojik Danışman
mtendik@hotmail.com
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
süper konu, kaleminize sağlık..