Duygularınızı Kabulleniyor Musunuz ? Çevremizde bazen “ ne kadar duygusuz insan ” gibi yorumları duyar veya bu yorumu yaparız. Peki...
MSÜ sınavı öncesi son tüyolar
Bir Milli Savunma Üniversitesi Sınavı daha geldi çattı. 27 Mart Pazar günü yapılacak olan 2022 MSÜ’ye 550 bin adayın katılması beklenmektedir. Lise son sınıf öğrencileri ve mezunlar TYT’nin provasını yapmak veya subay, astsubay adayı olabilmek adına sınava girmeye hazırlanıyor.
Doğal olarak herkesin heyecanla beklediği tüm il merkezlerinde yapılacak olan MSÜ sınavı 120 sorudan oluşup bu sene ilk kez 165 dakikalık süreçte tamamlanacaktır. Peki bu süreçte adayların nelere dikkat etmesi gerekiyor?
- Son hafta genel tekrarlar ile çıkmış MSÜ sınav sorularına ağırlık verilen bi çalışma gerçekleşmiş olsa da sınava yönelik çalışmalar, sınava bir gün kala bırakılabilir.
- Konsantrasyonumuzu bozan, canımızı sıkan, enerjimizi düşüren her şeyden uzak kalalım.
- Olumlu, motive edici ifadelere yer verelim. (Başaracağım, sınavda elimden gelenin en iyisini yapacağım, sınav heyecanımı kontrol edebilirim ve dikkatli olabilirim.)
- Deneme sınavlarındaki soru çözme sırasına aynı şekilde devam edilmelidir. Farklı bir taktik ilk kez bu sınav esnasında uygulanmamalıdır.
- Kodlamaya dikkat! (Alışkanlık haline getirilen kodlama şekline aynen devam edilmelidir. Sayfa sayfa veya soru soru kodlamalar gerçekleştirilebilir.)
- Teste başlarken en iyi olduğunuz testten veya deneme sınavlarındaki uyguladığınız sıraya göre devam edebilirsiniz.
- Bir miktar kaygı başarı için yeni kapılar açar. Normal ve sağlıklı olup sizleri başarıya götürecek olan orta seviyedeki kaygıdır.
- Aşırı kaygıya kapıldığınız bir an olursa 2 dakikaya kadar kendinize izin verip nefes egzersizleriyle normal kaygı düzeyine geçmeyi deneyebilirsiniz.
- Rahatlamak adına sınav kurallarını ihlal etmeden arada bir oturuş şekli değişikliği yapılabilir.
- Beslenme alışkanlıkları sınav günü değiştirilmemelidir. Rutin beslenme, kahvaltı alışkanlığı neyse ona devam edilmelidir.
- Olumsuz ifadelere dikkat! (İnsan zihni genelde cümleleri olumlu okumaya yatkındır. ”Değildir, yanlıştır, çıkarılamaz vb. ifadeler dikkatli okunmalıdır. Paragraf sorularında önce soru kökünü okuyup şıkları gözden geçirip paragraf okunarak çözüme gidilebilir.
- Sorularda kelimeleri gruplandırarak hızlı okumak, soruyu daha kolay anlamayı ve zamandan kazanmayı sağlayacaktır.
- Turlama tekniğini kullanalım. Bu şekilde zamandan da kazanmış oluruz.
- MSÜ genel puanı ve MSÜ eşit ağırlık puanı için Türkçe ile Matematik, MSÜ sözel puanı için Türkçe ile Sosyal, MSÜ sayısal puan için Matematik ile Fen testlerinin ağırlıklarının diğerlerine nazaran daha fazla olduğunu unutmayalım. Zamanı iyi kullanıp çözebildiğimiz kadar çok soru çözerek, doğru cevap sayımızı arttıralım.
- Soru çözerken tüm şıkları okuyalım.
- İki şık birbirine çok benziyorsa muhtemelen cevap ikisi de değildir. İki şık birbirinin zıttıysa cevap muhtemelen ikisinden biridir.
- Doğru cevabı bulamıyorsanız yanlışları eleyerek yol alabilirsiniz.
- Peş peşe zor sorular gelebilir. Moraliniz bozulmasın; çünkü ilerleyen sayfalarda kolay yapacağınız sorular da olacaktır.
- Peş peşe aynı cevap şıkları olursa da şüphelenip değiştirmeye gerek yok. Arka arkaya üç cevap şıkkı aynı olsa da dördüncüsünün aynı olması zor bi ihtimaldir.
- Soruları ön yargılardan uzak değerlendirmekte fayda var. Bazı sorular gerçekten sandığından daha kolay olabilir.
- Bazen sen ilk sayfadayken diğer adaylar sayfaları çevirecekler veya sınavı erken bitirip çıkmaya çalışanlar olacaktır, lütfen ben geri kaldım, beni geçiyorlar şeklinde paniğe kapılmayalım, bunun çok farklı sebeplerinin olacağını unutmayalım.
- Sınava girerken MSÜ sınava giriş belgesini ve fotoğraflı kimlik/yeni TC kimlik belgesini yanımızda bulunduralım.
- Sınava giriş belgesindeki ”önemli uyarılar” kısmını mutlaka okuyup dikkate alalım.
Tüm adayların emeklerinin karşılığını alması dileğiyle…
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR