Öğrenilmiş çaresizlik: matematik

23.10.2017
2.966
Öğrenilmiş çaresizlik: matematik

 

ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK: MATEMATİK

Gerek yıllarca çalıştığım lisede, gerekse de şuan çalıştığım ortaokulda eğitsel rehberlik alanında beni en çok uğraştıran sorun: Öğrencilerimin matematik dersiyle olan olumsuz iletişimi oluyor. Ne yapsam başarılı olamıyorum matematikten. Matematik dersi olunca ayaklarım geri geri gidiyor. Allahım neydi günahım, bu matematik dersini bize reva gördün gibi serzenişlerine çok tanık oldum.

Genel olarak öğrencimiz neden başarılı değil bu derste biraz kafa yoralım istiyorum. Öncelikle matematik dersi neden-sonuç ilişkisine dayalı bir derstir. Soyut düşünce, parça-bütün ilişkisi kurma, şekili yorumla ve düzenli çalışma gibi özellikler ister. Türk öğrenci tipi, kültürel kodları gereği düzenli çalışmayla pek işi olmaz. Tabiri caizse yumurta deliğe gelince hesabı hareket eder. Matematikte bazı dersler gibi son anda yapılan çalışmalarla halledilebilecek bir ders olmadığı için, karnelerde öğrencinin en çok moralini düşüren ders olur. Gelsin artık matematik sendromu. Ayrıca toplum olarak düşünmeye, hayal kurmaya pek önem vermediğimiz için, öğrencilerde soyut düşünme, var olan bilgiyi yorumlama gelişmiyor. Bu durumun negatif yansıması en çok da matematik dersinde gösteriyor.

Gözlemlediğim diğer husus, Türk öğrencisinin duygusal yaradışlı olması. Öğretmeninin ilgilenmesini, sevgisini, önemsediğini göstermesini istiyor. Matematik dersinin tahtaya dayalı işlenmesi, etkileşiminin sosyal temelli derslere oranla daha az olması nedeniyle, ders öğretmeniyle kontak kurulamıyor. Somutlaştırarak yapılan anlatımlar (materyal kullanma), öğretmenin ders çıkışlarında öğrencileriyle yakından ilgilenmesi, bu derste başarıyı artırabiliyor.

Peki öğrencimiz bu tespitlerime rağmen matematik dersini başarabilir mi? Buna cevabım olumlu.  Peki nasıl çalışmalı. Beraber göz gezdirelim isterseniz.

-Sevmediğin bir işte başarılı olamayacağının farkında olarak , dersini ve öğretmenini sevmeli.

– Sabah ya da akşam yatmadan önce beş dakika ayırarak derse ön hazırlıklı gelmeli.

– Dersi derste dinlemeli. Not almalı. Tahtaya kalkmalı. Anlamadığı noktaları ders öğretmenine sormalı.

– Okul rehber öğretmeniyle görüşerek öğrenme stilini keşfetmeli. Ona uygun evde çalışma yapmalı.

– Evde o gün işlenen konuyla ilgili 20 dakika göz gezdirmeli, çözümlü soruları tekrar çözmeli. Konunun genel hatları ve formülleri öğrenmeli.

– Elindeki test kitabından aynı konudan farklı nitelikte sorular çözmeli.

– Grafikler çizmeli, fosforlu kalem ile konu başlıklarının altını çizmeli, hatta sesli olarak kendine o konuyu ya da o sorunun çözümünün nasıl olduğunu anlatmalı.

– Zorlandığı konularda o konuyu bilen arkadaşlarından yardım isteyerek (akran öğrenmesi) öğrenmeli.

– Matematik düzenli tekrar ve kağıt-kalem ister. Bol bol yazıp, çizmeli.

Bunların yapıldığı takdirde öğrencimiz matematik korkusunu yenerek, başarı olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
2 yıl özel, 12 yıl devlet olmak üzere toplam 14 yıldır rehber öğretmen olarak okullarda çalışmaktayım. Aldığım Eğitimler: Bilişsel Davranışçı Terapi, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, BDT Temelli Oyun Terapisi, Filial Oyun Terapisi, Terapötik Teknikler, Okul Ortamında Karşılaşılan Davranış Sorunları, Sanat Terapisi, Masal Terapisi, Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi, Resim Analizi Eğitimi, Enneagram, Sınav Kaygısı, Çocuk ve Ergenlerde Kullanılan Teknikler, Yaşam Becerileri, Psikodrama, Yas Terapi, Duygu Regülasyonu, Şema Terapi.