Okul Öncesinde PDR

07.12.2016
3.165
Okul Öncesinde PDR

25.11.2016 tarihinde MEB yayınlamış olduğu norm kadro yönetmeliğiyle maalesef anaokullarında rehberlik normu tekrar kaldırılmıştır. Tekrar diyorum çünkü okul öncesinde rehberlik normu bir yapboza dönüşmüştür. İlk olarak 2014 yılında rehberlik normu okul öncesi kurumlarından kaldırılmıştır.2015 yılında Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararına istinaden meslektaşlarımız anaokullarında görev almaya başlamışlardır. Bu göreve başlama işi uzun sürmemiş ve 25.11.2016 tarihinde anaokullarında rehberlik normu kaldırılmıştır. Tüm meslektaşlarımız bu olaya karşı tavırlarını gösterdiği gibi birçok sendikada durumla ilgili MEB’e dava açmıştır. Dava sonucuna göre gerekli işlemler yapılacak ve umuyorum ki rehberlik kadrosu en kısa zamanda anaokullarına verilecektir. Bu işin resmi işleyen kısmıdır. Ancak burada benim için önemli olan özellikle eğitim camiası içerisinden birçok kişinin bu durumu doğru bulması ve rehberlik kadrosuyla alakalı olumsuz konuşmalar yapmasıdır.

Hâlbuki okul öncesi eğitim rehberlik hizmetlerinin olması gereken yerlerin ilki ve en önemlisidir. Rehberlik anlayışının öğrencilere erken yaşta kazandırılması ve rehberlik servisinden yardım isteme alışkanlığının oluşması açısından okul öncesi kademesi çok uygundur. Bölümümüz birçok alanı kapsamaktadır. Bölüm mezunları kişilerimiz aile danışmanı, kariyer danışmanı, okul psikolojik danışmanı, pedagog vb. alanlarda çalışabilmektedir.  Mesleğimizi eleştirenler gazetede şöyle bir haber görse ne derler acaba merak ediyorum.

“Haber Başlığı: Her anaokuluna bir PEDAGOG atayacağız.

Milli Eğitim Bakanı YÖK ile yaptığımız mutabakatla artık her anaokuluna ilgili bölüm mezunlarından birer pedagog atayacağız, dedi. Okul öncesindeki öğrencilerimizin gelişimini ve eğitimini takip edecek, anne babalara bu konuda danışmanlıkta bulunabilecek pedagoglarla daha sağlıklı nesiller yetiştireceğiz şeklinde açıklamalarda bulundu. “

Anaokulunda rehber öğretmen kadrosunu eleştirenler haber içeriğinde pdr, rehber öğretmen kelimeleri geçmesin büyük ihtimalle bu olayın çok güzel olacağını ve gerekli olduğunu belirtirler.

Ancak şunu bilmezler ki Türkiye’de pedagog yetiştiren en kapsamlı bölüm psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümüdür. İşte bundan dolayı mesleğimizin bu yönünü daha çok anlatmalı ve ortaya çıkarmalıyız.

Diğer bir açıklamada okul öncesi çocukların rehberliği anlayamayacağı, sorunlarını ifade edemeyeceği görüşüdür. Maalesef bunu dile getiren öğretmen arkadaşların sayısı da azımsanacak değildir. Üç yıl önce bir anaokulunda rehber öğretmen olarak çalışmaktaydım ve yaşadığım bir hatıramı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öğrencileri daha iyi gözlemlemek için sınıflara girip etkinlikler, zekâ oyunları alıştırmaları düzenliyordum. Bu etkinlikler sırasında öğrencilere  “Herhangi bir probleminiz olduğunda bana söyleyebilirsiniz” diye mesajlar veriyordum.

Ama genellikle görüşmeler konusunda öğretmen arkadaşların yönlendirmesi oluyordu. Öğrenciler normalde oyun oynamak vs. için geliyorlar ancak bir konuda sorun bildirmek veya konuşmak için gelmiyorlardı. Bir gün öğrencilerden biri tek başına sınıftan çıkmış, bende herhalde derse girmedi diye düşünüp sınıfına gönderdim. (Okul öncesinde teneffüs mantığı yoktur. Öğretmenler genelde sınıflarının başında bulunurlar.) Bu öğrenci tekrar odamın oralarda dolaşmaya başladı, bu kez anladım ki bana bir şeyler söylemek istiyor. Yanıma çağırdım ve konuştum. Öğrenci bana annesinin ödevler konusunda kendine baskı yaptığını kendi kelimeleriyle dile getirdi. Veliyle görüştüm gerçekten de baskı yapıyormuş. Veliyle çocuğa ders çalışma alışkanlığı nasıl kazandırılır, sıkmadan baskı yapmadan nasıl ödev yapılır vb. konularda görüştüm. Neticede bu konularda başarıya ulaştık. Ancak bundan daha fazla beni sevindiren şey beş yaşındaki bir çocuğun derdini, sıkıntısını anlatmak için rehberlik servisini seçmesidir.

Okul öncesinde rehberlik servisi etkin bir şekilde kullanılırsa ilkokulda karşılaşılan problemlerin birçoğunu ortadan kaldırabiliriz.

Sonuç olarak okul öncesi eğitimde bizlere çok ama çok ihtiyaç vardır. Umuyorum ki yetkililer en kısa zamanda gerekli düzenlemeleri yapacak ve meslektaşlarımız anaokullarında tekrar norm sahibi olacaklardır.

Sabri DAŞO
PSİKOLOJİK DANIŞMAN
sabridaso@gmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.