Okulda PDR mezunu bulunmasının yararları
OKULDA PSİKOLOJİK DANIŞMAN BULUNMASININ YARARLARI
Bu konuda elbette çeşitli fikirler ortaya çıkacaktır. Bazı kesimler olumlu bir yan görmezken bazı kesimler ise olumlu yönlerini fark edip görmektedir. Gelin bir okulda psikolojik danışmanın bulunmasının faydalarını 5 madde de açıklayalım.
1)İLETİŞİMDE MODEL OLMASI
Bir psikolojik danışman gerek idare ile gerek diğer öğretmen arkadaşlarıyla ilişkilerinde farklı alanlardaki birçok meslektaşına göre daha olumlu iletişim kurmaktadır. Bunun en başta gelen nedenlerinde biri kendinin duygu, düşünce ve davranışlarının farkında olabilmesidir. Ayrıca eğitimini aldığı iletişim, çatışma çözme teknikleri konusundaki bilgisiyle de bu konudaki uzmanlığını ortaya koyabilmektedir.
2)AKADEMİK VERİMİN ARTMASI
Bir psikolojik danışman uyguladığı test, envanter ve ölçme araçlarından elde ettiği verileri somutlaştırarak ve bunu doğru kullanarak öğrencilerin akademik başarısının artmasında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca ders çalışma yöntemleri, sınav kaygısı gibi konularda yaptığı seminer, grup ve bireysel rehberlik hizmetleriyle de bu konuda katkı sağlamaktadır.
3)ÇOCUKLARIN GELİŞİMSEL AÇIDAN OLUMLU ETKİLENMESİ
Birçok kademe de görev alan bir psikolojik danışmanlar öğrencilerin bulunduğu gelişim dönemlerine göre farkında iletişim tarzlarını kullanmaktadır. İlkokuldaki bir öğrenciye daha sevgi dolu yaklaşırken lise düzeyindeki bir öğrenciyle saygı çerçevesinde bir iletişim kurmaktadır. Bu ise öğrencinin iletişim konusunda farkındalığının oluşmasından benlik saygısının yükselmesine kadar birçok noktada faydalı olmaktadır. Ayrıca öğrencinin gelişim özelliklerine ve bu bulunduğu döneme uygun alanlar konusunda seçenek sunarak ve bu alanlara bireyleri yönlendirerek, kişinin kendini geliştirmesi konusunda ona öncülük etmektedir.
4) POZİTİF ENERJİ
Birçok psikolojik danışman arkadaşımızın dost canlısı olması ,empati kurabilmesi, insanlara anlayışlı ve olumlu davranışlarla yaklaşması okulda adeta bir bahar havası oluşturmakta gerek ögrenci-öğretmen gerekse veliler ile olan ilişkilerde pozitif bir hava oluşturarak okul iklimini olumlu yönde etkilemektedir. Problemlere çözüm odaklı yaklaşması ve insancıl tavırlar sergilemesi sorunların daha kolay çözüme kavuşması konusunda katkı sağlamaktadır.
5) SOSYAL ETKİNLİKLERDE ARTIŞ
Psikolojik danışmanın bulunduğu okullar da spor müsabakaları, akademik konulardaki seminer ve çalışmalar, sosyal sorumluluk projelerinin psikolojik danışman olmayan okullara göre daha fazla yapıldığı görülmektedir. Bu açıdan öğrencilerin akademik ve sosyal açıdan gelişmelerinde psikolojik danışmanların çok önemli bir rolü vardır.
Peki açıkladığımız ve bunlar dışında okula daha birçok faydası dokunan psikolojik danışmanların okulda hala yararsız ve işe yaramaz olarak mı görüyorsunuz?