Okulda Ya Da İşyerindeki Çalışmalarınızı Renklendirecek Eğlenceli Uygulamalar

13.04.2021
1.987
Okulda Ya Da İşyerindeki Çalışmalarınızı Renklendirecek Eğlenceli Uygulamalar

Bu yazı; herhangi bir kurum için proje hazırlayan meslek elemanları, ödevlerini daha etkili hale getirmek isteyen öğrenciler, sınıf/okul içi etkinliklerini renklendirmek ve öğrencileri proje hazırlamaya güdülemek isteyen öğretmenler, bilgisayar uygulamalarına merak duyan kişiler için hazırlanmıştır.  

Proje; belli bir amaca yönelik, başlangıcı, sonu ve bütçesi olan, sonucunda ortaya bir ürün çıkarılan çalışmalara verilen addır. Projede yapılacak çalışmalar, çalışmaların kimin tarafından yürütüleceği planlama aşamasında belirlenir.  

Teknolojik imkanların gelişmesi, bilgiye ulaşmanın kolaylığı, internet üzerinden materyal üretiminin ücretsiz olarak yapılabilmesiyle birlikte Yapılandırmacı Eğitim Anlayışı teorik bir ifade olmanın ötesine geçme imkanına kavuştu. Bu eğitim anlayışının önemli bir bileşeni olan “Proje Tabanlı Öğrenme” de öğrenme sürecine artık daha fazla adapte edilebiliyor.  

Proje yazmayı ve ekip çalışmasını kolaylaştırıcı platformlar internet diliyle Web 2.0 aracı olarak adlandırılıyor. Bilgisayar sistemlerinin yaygınlaşmadığı zamanlarda bir proje oluşturmak ortaya bir yığın evrakın serilmesi, her planlamanın kağıda dökülmesi ve verimliliğin düşmesi anlamına geliyordu. Proje planlamak ve yürütmek zaten başlı başına emek gerektiren bir olayken bir de fiziksel engellerin varlığı işin daha fazla uzamasına ve hem öğrenci hem de öğretmenler açısından sıkıcı bir süreç haline gelmesine yol açıyordu. Ancak Web 2.0 araçlarının artmasıyla ekipteki herhangi birinin çalışması eş zamanlı olarak ekipteki diğer kişilere ulaşabiliyor, oluşturulan fikirler hemen şekillenip son halini alabiliyor, kağıda duyulan ihtiyacın azalmasıyla çalışmalar daha hızlı bir şekilde yürütülebiliyor. En önemlisi de öğrenciler internetin kendileri için faydalı kısımlarına odaklanmaya başlıyor ve yeni projeler üretmeye istekli hale geliyor.  

Okulumuzda yürüttüğümüz e-Twinning projesi sebebiyle aldığımız eğitimler kapsamında onlarca Web 2.0 aracı tanıma şansı elde ettik. Bu araçlardan en ilgimi çekenleri, daha doğrusu bundan sonra sıklıkla kullanmayı düşündüklerimi kısaca tanıtarak paylaşmak istiyorum: 

Meeting WordsBu araç, bir yazı ya da fikir üzerinde çalışırken ekiptekilerin birbirlerinin cümlelerini tamamlama, yeni fikirleri kendi ekranlarında eş zamanlı olarak görebilme imkanı veriyor. Telefonda da rahatlıkla kullanılabilen uygulamada hesap oluşturmaya da gerek yok. Ekranı açan ilk kişi diğerlerine ekranın bağlantısını gönderiyor ve bağlantıya tıklayan herkes adını yazıp bir araya geliyor. Herkesin ayrı bir rengi olduğu için hangi cümleyi kimin yazdığı net bir şekilde görülebiliyor. En basitinden bir ödev bile hazırlarken, sınıfça bir etkinlik yaparken kullanılabilir.  

Projemizi yazarken sıklıkla kullandığımız bu araç, bizi her seferinde “Bulduğun metni bana mail at, ben de Word’e yapıştırayım” cümlesini kurmaktan kurtardı.  

EmazeSunum, takvim, blog ya da fotoğraf albümü oluşturmak için eğlenceli bir araç. Hem öğretmen hem de öğrencilerin 2000 yılından kalma sıkıcı sunumları izlemekten sıkıldığını biliyoruz. Sunumları eğlenceli eklentilerle renklendirmek, öğrencileri de farklı sunumlar hazırlamaya heveslendirmek için gerçekten güzel bir uygulama. Aynı zamanda yazdığınız bir proje için renkli bir takvim ve proje çıktılarınız için de fotoğraf albümü oluşturabilirsiniz. Elinizdeki tüm ürünleri yine aynı uygulamada öğrencilerinizle ortak bir blog oluşturarak derli toplu bir şekilde sunabilirsiniz.  

OurbooxJoomagKitap ve dergi hazırlama araçları. Bir yazar olarak favori iki uygulamam olduğunu söyleyebilirim. Bu uygulamaları kullanarak projenizin çıktılarını dergi şeklinde sunabilirsiniz. Ya da yaptığınız bilimsel bir araştırmayı kitaplaştırabilirsiniz. Benim aklıma ilk gelen, Joomag’in okul dergileri oluşturmak için çok uygun bir uygulama olduğuydu. Bunların dışında örneğin okulda bir gezi düzenlenmişse geziye ait eğlenceli görüntüler (elbette velilerin izni alınarak) dergi haline getirilebilir ve okul sitesine yüklenebilir. 

GlogsterAfiş hazırlama aracı. Projenize ya da konunuza ait bilgileri, görselleri, dipnotları özet halinde tek bir afiş şeklinde hazırlayabilirsiniz. Ya da ders bazında sınıfça bir poster hazırlayıp öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz. Psikolojik danışman olarak bağımlılık, sağlıklı beslenme vb. konularda kısa bilgiler içeren afişler hazırlayıp rehberlik servisini renklendirmeyi düşünüyorum.  

Özetle, Glogster uygulamasını etkin bir şekilde kullanmak öğrenme çıktılarının akılda kalıcı hale gelmesini kolaylaştırabilir.  

Big Huge LabsAfiş hazırlama aracı. Okulda ya da işyerinde bir farkındalık oluşturmak için etkileyici görseller içeren posterler hazırlayabilir, konunuza kendi yönteminizle dikkat çekebilirsiniz. Hele de bu posteri öğrenciler birlikte hazırlarsa mezun olduklarında bile çalışmaları akıllarında kalacaktır.  

Rehberlik servisi için de bağımlılık gibi konularda tek cümlelik sloganlarla mesajınızı daha güçlü bir şekilde yayabilirsiniz.  

DotsubVideo hazırlama aracı. Okulda bir süreci kapsayan çalışmalarınızı video şeklinde bir araya getirebilir, hatta kısa film yarışmaları bile düzenleyebilirsiniz. Özellikle lise öğrencilerinde okulda görünür olma isteği baskın olduğu için okul çapında böyle bir çalışma yürütmek öğrenci katılımını epeyce artıracaktır. 

Son olarak, bir web 2.0 aracı olmasa bile Unsplash adlı siteye değinmek istiyorum: 

UnsplashOkulda ya da projenizde kullanacağınız Google görsellerini bilgisayara kaydedebilirsiniz. Ancak bu görseller çoğunlukla telif içerir. Projenizin geçerli sayılabilmesi, ulusal ve uluslararası alanda özgün kabul edilebilmesi için alıntılarda kaynakça göstermenin yanında fotoğrafların da telif hakkına tabi olmaması, ya da sizin çektiğiniz fotoğraflar olması gerekir.  

Telif problemi yaşamamak için iki seçenek var: Fotoğrafı sahibinden satın almak, ya da telifsiz görsel sitelerinden fotoğraf yüklemek.  

Unsplash, telifsiz fotoğraf hizmeti sunan ücretsiz bir internet sitesi. (Tabi araştırarak daha farklı sitelere de ulaşabilirsiniz.) Bu görselleri kullandığınız sürece telif problemi yaşamazsınız.  

Bu konuya değinmişken, video hazırlarken kullandığınız fon müzikleri de YouTube uygulamasında telif hakkına tabi tutuluyor. Bu yüzden YouTube, içerik üreticileri için “Audio Library” adlı bir kanal oluşturmuş. Bu kanalda yer alan müzikler telifsiz olduğu için projelerde hazırladığınız videolarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Böylece her alanda tanınabilecek temiz projeler elde etmiş olursunuz.  

Daha birçok Web 2.0 aracı mevcut. Proje yazmayla ilgileniyorsanız, sınıf içi etkinlikleri daha renkli hale getirmek, öğrenciyseniz de daha etkili ödevler hazırlamak istiyorsanız bu araçların size çok faydası dokunacaktır. Diğer araçlar için internette araştırma yapabilirsiniz.  

Bu araçları öğrendikçe 50 sayfalık, düz fontlarla hazırlanmış, upuzun metinler ve düşük pikselli resimlerle dolu bir sunum gözümüze olduğundan daha iç bunaltıcı görünecektir. Hem işyerindeki, hem okuldaki çalışmaları renklendirmek, hem de konuyu öğrencilere cazip hale getirmek için bu araçları her fırsatta kullanmayı ve devamlı yeni araçlar keşfetmeyi öneriyorum. İyi çalışmalar! 

 

YAZAR BİLGİSİ
1996 Sakarya doğumluyum. 2013 yılında Sakarya Anadolu Lisesi, 2017 yılında Sakarya Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun oldum. 2018'den beri Şanlıurfa'da Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen olarak görev yapıyorum. Aynı zamanda yazarlığa devam ediyorum. 2017 yılında Koruyucu, Üçüncü Yoldaş ve Anahtar adlı roman serim yayımlandı. Fantastik macera konulu üçleme, 12 yaş ve üzeri tüm okurlara hitap etmekte. 2017'den beri çeşitli kurum ve kuruluşlarda, okullarda söyleşi ve imza günlerine katılıyorum Psikolojik romanım Mor henüz basılmadı. Şu sıralar 5. Kitabım olan tarihi macera konulu Elbis'i yazmaktayım.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.