Okullarda Öğrenci Koçluğu Sistemi
OKULLARDA ÖĞRENCİ KOÇLUĞU SİSTEMİ
Öncelikle bu proje ile 3 dönemdir uğraşan biri olarak şunu söylemeliyim; kesinlikle gönüllülük ve istek projenin temelini oluşturuyor. Gönüllülük ve istek olduktan sonra öğretmen ve öğrencide sistem çok güzel bir şekilde planlanmış ve muazzam sonuçların doğuracağı ön görülmüştür ki bazı bulgular (2016 YGS-LYS sonuçları ve ÖSYM Yerleştirme sonuçları) bu öngörüyü doğrulamaktadır.
12. ve 8. sınıf öğrencileri bütün öğretmenler arasında eşit bir şekilde dağıtılır (okul idaresi tarafından), ideali her öğretmenin 3 ya da 5 öğrenci ile çalışmasıdır. Daha sonra veli-öğrenci-öğretmen proje sözleşmesi imzalar. Bu sözleşmede ki amaç tarafların sorumluluklarının proje başında konuşulması ve hemfikir olunarak projeye gönüllülükle bütün paydaşların desteği alınarak başlanmasıdır. Sözleşme imzalanmadan önce öğretmen, sözleşmenin içeriğini, sene içerisinde yapmayı planladığı çalışmaları ve projeyi veliye ve öğrenciye anlatır. Daha sonra sözleşme tüm paydaşlarla imzalanır.
Görüşme planlaması yapılırken şu hususlara dikkat edilmelidir. Koç öğretmen, öğrencileri ile en az ayda 1 görüşme planlamalı (görüşmeler 30-40dk aralığında ve koç öğretmen-öğrenci şeklinde bireysel olarak gerçekleştirilmelidir) ve bu görüşmelerin tarihi, konusu, içeriği bir önceki görüşmede belirlenmelidir. Bu sayede öğrenci görüşmeye hazırbulunuşluk düzeyi yüksek bir şekilde gelecektir.
Görüşmelerde bir sonraki görüşme tarihine kadar hedef soru çözüm sayısı, konu tamamlama belirlenebileceği gibi bir sonraki denemede hedef net artışları da belirlenebilir. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken husus şudur; öğrencinin çözemeyeceği kadar hedef soru çözümü, konu tamamlama belirlemek ya da yüksek net artışı belirlemek öğrencileri psikolojik açıdan olumsuz etkileyecektir. Soru çözüm, konu tamamlama ve net artış hedeflerini azar azar arttırmak, adımları ufak ufak atmak öğrencilerde başarı duygusunu pekiştireceği gibi, aynı zamanda bu duygu sayesinde öğrenciler sınava çalışmaya güdülenecektir.
Öğrenci ile görüşmelerimizi bu şekilde ayarladıktan sonra, ayda en az 1 kere veli okula davet edilmeli, belli aralıklarla veliyle telefonda görüşülmelidir. Bu çalışmada amacımız, öğrenci ve velinin önemsendiğini ve ilgilenildiğini hissetmesi, velinin öğrencisinin başarısı hakkında bilgi sahibi olması ve en önemlisi aileyi eğitim sürecine dahil etmektir. Aile ile işbirliğinin öğrenci üzerinde olumlu bir etki yaratacağı muhakkaktır.
Okul Psikolojik Danışmanının Görevleri;
- Projeyi sene başında düzenleyeceği bir toplantıda öğretmenlere tanıtır, kullanılacak formlar hakkında, sınav sistemi hakkında genel bilgiler verir ve sınava hazırlığın öneminin öğrenciler gözünden aktarır.
- Koç öğretmenlere tüm çalışmalar boyunca müşavirlik yapar.
- Görüşmelerde karşılaşılan ve uzman gerektiren konularda, koç öğretmenlerin rehberlik servisine yönlendirdiği öğrenciler ile danışma yapar.
- Yapılan deneme sınavı sonuçlarına göre okulun genel başarı durumunu analiz eder, ve aylık toplantılarda öğretmenler ile birlikte yapılabilecek çalışmaları, yeni görüşmelerin planlaması hakkında görüş önerisi sunar.
Okul İdaresinin Görevleri;
- Okul idaresi sene başında koç öğretmen ve öğrenci eşleştirmesini yapar.
- Eğitim-öğretim yılı boyunca her ay değerlendirme toplantısını organize eder.
- Görüşmelerin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için fiziki ortamı sağlar.
- Deneme sınavlarını organize eder ve yapılması aşamasında görevlileri, okulu ve diğer gerekli hazırlıkları yapar, sonuç dökümanlarını koç öğretmen ve rehberlik servisine yönlendirir.
- Gerekli kurumlar ile işbirliği ve yazışmaları yapar.
- Sene içerisinde karşılaşacak sorunlar ile ilgili koç öğretmen-öğrenci ve rehberlik servisinin önerileri ile çözüm üretmeye çalışır.
Projede kullanılan sözleşme, öğrenci-veli görüşme takip çizelgesi, deneme sınav sonuçları takip çizelgesi, konu-soru takip çizelgesi’ne www.facebook.com/groups/rehberlikservisi2015 ‘ten yada www.rehberlikservisi.net adresindeki dökümanlar bölümünden ulaşabilirsiniz.
Bu proje EBAP (Eğitimde Başarıyı Arttırma Projesi) ismi ile Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından geliştirilmiştir, bu yazı projenin uygulaması hakkında olup deneyimlerime dayalı bir görüş yazısıdır. Proje hakkında ilgili resmi web adresine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;
http://sanliurfaarge.meb.gov.tr/
EKLER ;
EBAP Kullanılacak Formlar [ INDIR ]
Konu Takip Çizelgeleri – Ders Ders [ INDIR ]
Buğra TOPKARA
Psikolojik Danışman
Moderatör
bugratopkara@gmail.com
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
merhaba, biz de 2 yıldır okulumuzda koçluk sistemi uygulaması yapıyoruz. bu yıl 8. sınıflar için sadece. ve sene başında öğretmen öğrenci dağılımı yaparken 7. sınıf takdir-teşekkür durumuna bakarak dağıtıyoruz. buna rağmen her öğretmene 8 öğrenci düştü. kalabalık okullar için her öğrenciye koçluk yapmak zor olabiliyor. kalabalık yerde çalışan arkadaşlara fikir olsun diye belirtmek istedim:)
Sadece 8.sınıf öğretmenlerine mi öğrenci veriyorsunuz yoksa tüm öğretmenlere mi veriyorsunuz bunu merak ettim? Öğrenci sayısı fazla olan okullarda takip çalışması, görüşme çalışmaları maalesef verimsiz kalabiliyor, öğretmenlerimiz için çok güç durumlar ortaya çıkabiliyor. Öğrenci seçimi için dediğiniz gibi yada daha farklı çözümlerde üretilebilir.