Ortaokulda Rehber Öğretmen Nasıl Çalışmalar Yapar

06.01.2017
16.025
Ortaokulda Rehber Öğretmen Nasıl Çalışmalar Yapar

Ortaokulda Rehber Öğretmen Nasıl Çalışmalar Yapar

Ortaokul öğrencileri, ilkokuldan mezun olup, liseye ön hazırlık yapan genel olarak 11-14 yaş arasında öğrencilerin okudukları bir alanı kapsar.

Öğrencilerin ilk ergenliğe girdikleri döneme tekabül eder ortaokul yılları… Bu öğretim kademesinde erkeklerde sakal çıkması, sesin kalınlaşması, her iki cinste de cinsellik olarak kendini keşfediş süreci, boy uzaması olduğu için, özsaygı düzeyinde düşüklük, kendini kabullenmeme (utangaçlık)  ya da aşırı özgüven patlaması yaşanabiliyor.  Özgüven ve özsaygıyı yükseltecek etkinlikler planlanabilir ve ergenlik dönemi özellikleri ve cinsel gelişim ile ilgili sınıflarda seminer verilmesinde fayda var düşüncesindeyim.

7. ve 8. sınıflarda karşı cinsten hoşlanma, aile ile iletişim kopukluğu, isyankarlık ve öğretmenle ikili diyaloglara girme, kendini kanıtlama gibi davranışları sergilenebiliyor. Bu aşamada aile ve öğretmenlere verilecek eğitimler önem arz ediyor. Çoğu zaman çocukluk yaşamında gelişimi ödevi olarak özgüveni eksik alan ergen, bu dönemde bu görevi tamamlamak isteyebiliyor. Aile ve öğretmenlerle bu dönemle ilgili bilgilendirici toplantılar yapmak ve videolar izletmek öğretmen, aile ve ergen arasında yaşanan iletişim kopukluğunun giderilmesinde etkili olabiliyor.

Özellikle 5. sınıflar oyun çağı sürecinde olduğu için somutlaştırma ve oyun yoluyla öğrenciyle kurulan iletişim; empati ve saygı alanlarında beceriler ve farkındalık kazandırabilir. İkili gruplar halinde yapılan jenga turnuvaları ince kas motorlarının gelişmesinin yanı sıra ve öğrencilerin birbirleriyle kurdukları iletişimin artmasını sağlayabiliyor. Ayrıca yeni gelen 5. sınıflara sene başında verilecek oryantasyon eğitimi, öğrencilerin okula uyumunu kolaylaştıracaktır.

Eğer  bulunduğumuz okula yeni tayininiz/atamanız çıktıysa tüm sınıflara,  yok yıllardır aynı okulda çalışmaktaysanız 5. sınıfları snellen göz tarama testinden geçirerek görme problemi yaşayan öğrencileri tespit edip, sınıf öğretmeni ile görüşüp ön sıraya oturma veya göz doktoruna yönlendirme yapılır.

Kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasının kazandırılması açısından kritik bir yaş dilimini temsil eder ortaokul. Kuralları sorgusuz kabul eden ilkokuldan sonra, kuralları sorgulayan bir sürece girdiği için doğru yönlendirmeler yaparak kitap okuma sevgisi aşılanabiliyor.

8. sınıflar TEOG’a hazırlandıkları için, sınav rehberliği işimizin önemli bir kısmını teşkil eder. TEOG tanıtımı, taban puanlar, ders çalışma stratejileri, ders programı hazırlamak (ya da hazırlamasına yardımcı olmak), sınav kaygısı, sınav motivasyonu ve zamanı doğru kullanma seminerleri, sınav kaygısı oturumları yapacağımız çalışmaların önemli bir bölümünü teşkil etmekte.

8. sınıflarda yer alan bir saatlik Rehberlik ve Yönlendirme dersi dışında, ortaokullarda rehberlik dersleri kalktığı için, bizler ders öğretmenlerinden izin alarak ya da boş derslerde seminerler vermekteyiz. Bu yüzden seminerler için doğru planlamalar yapmamız ve öğretmenlerle kurduğumuz ilişki hayati derecede önem arz ediyor.

Mesleki eğilim testi gibi envanterler kullanılarak öğrencilerin ileride seçecekleri meslekleri seçmesinde yardımcı oluyoruz. Bu kapsamda meslek tanıtım günleri (öğrenciler tarafından stand kurulması, meslek elemanlarının yapılması) mesleki farkındalığın kazandırılmasında çok etkili olabiliyor.

Bir üst eğitimi kurumu olarak farklı kategorilere sahip liselerin sunular ve videolarla tanıtılması, lise gezisinin yapılması bu dönemde hayati derecede önemlidir.

Daha alt sınıflarda dikkat dağınıklığı, doğru beslenmeme (kahvaltı yapmama, B12 vitamini eksikliği), tahtaya kalkma ve öğretmenin sevgisini yitirme korkusu (ilkokula oranla daha az, liseye oranla daha fazla), temizlik, etkili ve verimli ders çalışma,öfke kontrolü, vs. gibi bireysel görüşmelerimizin konuları arasındadır.

Etkili ve verimli ders çalışma, mesleğimi seçiyorum, etkili iletişim, teknolojinin doğru kullanımı, cinsel istismar,sigaranın zararları gibi konularda seminerler verebiliriz.

Spor turnuvaları, tiyatro, şarkı söyleme, münazara gibi etkinliklerle bu yaşlarda kendini gösterme eğilimi sıklıkla yaşanmakta olduğu için, öğrencilerin ilgileri ve yeteneklerini keşfetmesinde yardımcı olunup, doğru alana yönlendirmeler yapabiliriz.

Başarısızlık nedenleri anketi, sosyometri, kimdir bu, öğrenme stilleri envanteri, problem tarama listesi ve otobiyografi öğrencileri tanımakta ve aralarındaki ilişkileri tespit etmekte sıklıkla kullandığımız ölçekler arasında.

Değerler eğitimi ve ayın öğrencisi uygulamalarını aktif olarak kullanıldığı takdirde, okul içinde etkili sonuçlar elde edebiliyoruz.

Rehberlik panosunda doğum günü kutlamasıyla öğrencilerin ilgisini panoya çekilebilir, onların özel olduklarını hissettirebiliriz. Her ay çıkartacağımız rehberlik bültenleri ile rehberlik servisinin faaliyetlerini herkese anlatmak imkanı bulabiliriz.

Ortaokulda çalışan arkadaşlara bu yazının ışk olması dileğiyle..

Sevgiyle kalın..

 

Mustafa TENTİK
Psikolojik Danışman
mtendik@hotmail.com

YAZAR BİLGİSİ
2 yıl özel, 12 yıl devlet olmak üzere toplam 14 yıldır rehber öğretmen olarak okullarda çalışmaktayım. Aldığım Eğitimler: Bilişsel Davranışçı Terapi, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, BDT Temelli Oyun Terapisi, Filial Oyun Terapisi, Terapötik Teknikler, Okul Ortamında Karşılaşılan Davranış Sorunları, Sanat Terapisi, Masal Terapisi, Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi, Resim Analizi Eğitimi, Enneagram, Sınav Kaygısı, Çocuk ve Ergenlerde Kullanılan Teknikler, Yaşam Becerileri, Psikodrama, Yas Terapi, Duygu Regülasyonu, Şema Terapi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.