Oyun Oynamanın Çocuklar İçin Faydaları Nelerdir?

26.04.2022
1.479
Oyun Oynamanın Çocuklar İçin Faydaları Nelerdir?

Bir önceki yazım Çocuk ve Oyun Yolculuğu’nda oyunun çocuklar için ne denli önemli olduğundan ve ne anlama geldiğinden söz etmiştim. Peki çocuklar için bu kadar kıymetli olan oyun nelere, nasıl yarar sağlıyor? Şimdi biraz buna bakalım.

Çocuklar isimlendiremedikleri duygularını, zorlandıkları ve baş edemedikleri olumsuz yaşantılarını, korkularını, kaygılarını veya hayallerini oyunun sembolik diliyle dışavururlar. Gerçek hayatta kontrol edemedikleri olay, durum, yaşantılarının bir ödünlemesi niteliğinde kendi kurdukları oyunlarda adeta gücü ve kontrolü ele geçirir; psikososyal zorluklarını çözmenin bir simülasyonunu yaparlar. Kimi zaman aynı oyuncakla defalarca aynı şekilde oynarlar. Bu çoğunlukla, çocuğun o oyun kurgusu ve oyuncak aracılığı ile birtakım zorlayıcı duygu ve yaşantıyı yeniden düzenlemeye, onarmaya, yapılandırmaya çalıştığını ifade eder. Bir örnek üzerinden gitmemiz gerekirse, babası tarafından fazla baskılanan ve yetersiz hissettirilen bir çocuk, oyun odasındaki hayvan figürleri ile oynarken baba ayı figürünü sürekli uçurumdan atarak öldürebilir. Burada çocuğun babasına ifade edemeyip, bastırdığı öfkesini dışavurduğu düşünülebilir. Çocuğun hikayesi içerisinde bu, oldukça anlamlı bir oyun davranışı çıktısı olarak görülebilir.

Oyun; çocukların kendi kendilerine oynayarak duygusal  boşalım olanağı buldukları; gerçek hayatın davranışsal provalarını yapabildikleri hayali bir tiyatro sahnesine benzetilebilir. Ayrıca çocuklar oyunlarında yarattıkları çatışmaları, yargılanmadan ve suçlanmadan sergileyebildikleri sürece çocukların problem çözme becerileri gelişmekte ve alternatif başka çözüm yolları üreterek çözüm repertuarları genişlemektedir.  Oyunlarında karar verme,  kendi duygu ve düşüncelerini özgürce ortaya koyabilmeleri ise çocukların özyeterlilik hissini geliştirmekte ve olumlu bir  benlik algısına sahip olmaları  konusunda desteklemektedir.

Uyum, davranışsal, duygusal, psikolojik, düşünsel alanlarda çocukların gelişimlerinin en önemli parçası olan oyun için olabildiğince alan açılması, desteklenmesi her açıdan daha sağlıklı ve mutlu bireyler olmaları için elzem görünüyor.

YAZAR BİLGİSİ
2014’te Kocaeli Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun oldu. Şu anda klinik psikoloji alanında lisansüstü eğitimine devam etmektedir. Mezun olduğundan itibaren anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise gibi farklı  kademe okul psikolojik danışmanı; rehberlik ve araştırma merkezinde ise oyun terapisti olarak çalışmıştır. Şu an lise kademesinde okul psikolojik danışmanlığına devam etmektedir. Aile Danışmanlığı, 0-18 Yaş Aile Eğitimi, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Deneyimsel Oyun Terapisi, Filial Terapi, EMDR Terapisi, Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi,  Çocuk ve Ergenlerde Psikolojik Sağlamlık Geliştirme Programı, Aile İçi Barışçıl İletişim, Sağlıklı Cinsel Eğitim ve Danışmanlık vb.  gibi eğitimlerin teori ve uygulamalarını tamamlayarak  çocuk, genç, yetişkin bireylere yönelik terapi ve ebeveyn danışmanlığı hizmetleri yürütmektedir. Ayrıca Çocuklarda Sınırlar, Mahremiyet Eğitimi, Aile İçi Sağlıklı İletişim, Yeterince İyi Ebeveynlik  gibi  konularda ebeveyn ve yetişkin bireylere yönelik bilgilendirme seminerleri gerçekleştirmektedir. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, EMDR Derneği, YÖRET Toplumsal Gelişim ve Eğitim Vakfı,  Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı (TEGV)'na üyedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.