Özel gereksinimli çocuğu olan ebeveynin duyması gereken 18 cümle

21.03.2017
3.917
Özel gereksinimli çocuğu olan ebeveynin duyması gereken 18 cümle


ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUĞU OLAN  HER EBEVEYNİN DUYMASI GEREKEN 18 CÜMLE

YALNIZ DEĞİLSİN

Çocuğunla tüm özellikleri aynı olan başka bir çocuk yok ama benzer mücadeleleri veren çocuklar ve aileler var. Bu insanları bul. Onların arkadaşlıkları, seni anlayabilmeleri paha biçilemezdir…

SENİN DE İLGİLENİLMEYE İHTİYACIN VAR

Sürekli başkalarıyla ilgilenmek durumundasın ama unutma senin de ilgilenilmeye, kendine küçük de olsa vakitler yaratmaya ihtiyacın var. Kendini özel ve değerli hissettiğin ne varsa yap, sürekli kendinden fedakarlıkta bulunma. Unutma; sen buna değersin!

MÜKEMMEL DEĞİLSİN VE BU NORMAL

Kimse mükemmel değildir, herkes hatalar yapabilir. Sürekli yaptığın hatayı düşünüp kendini üzmeye devam mı edeceksin yoksa her hatanın bir sebebi vardır diye düşünüp yola devam mı edeceksin? Karar senin… Bugünü salı zannettiğin için randevunu kaçırdın halbuki bugün pazartesiydi. Belki de çocuğun okulda zor bir gün geçirdi ve senin de evde kalıp dinlenmeye ihtiyacın vardı. Kim bilir… Unutma ki; kendini suçlaman durumu değiştirmeyecek, o yüzden hatalarına takılma, devam et…

SEN BİR SÜPER KAHRAMANSIN!

Binaların üstünden atlayamıyor ya da bir kurşundan daha hızlı koşamıyor olabilirsin ama sen de bir süper kahramansın…. Her gün, sıradan bir ebeveynin yönetilmesinin imkansız olduğunu düşündüğü süreçleri yönetiyorsun. İlaçları vaktinde veriyor, fizik tedavi hareketleri yaptırıyor, ayrı yiyecekler hazırlıyorsun. Korkutucu tıbbi süreçlerde öfke krizine giren çocuğunu sıkıca tutuyorsun. Ani öfke patlamaları ve krizlerle mücadele ediyorsun. Ve neredeyse her zaman kendi öfke patlamalarına engel oluyorsun. Çocuğunu doktorların asla yapamaz dediği şeyler konusunda cesaretlendiriyorsun, umudunu asla kaybetmiyorsun. Sen hem ebeveyn hem terapist hem hemşire hem doktor hem arkadaş hem de sırdaşsın. Sen sıradan bir ebeveyn değilsin…

TERAPİ OYUNDUR VE OYUN TERAPİDİR

Çocuğun canını yakacağını düşündüğün her şeyi aslında terapistler bir oyun haline getirerek sunuyor ve sen de evde aynı şekilde yapıyorsun. Birçok çocuk için oyun olarak algılanan şeyler sizin için aslında birer terapi yöntemi. Çocuğun hem keyif almayı öğreniyor hem de güçleniyor…

ÇOCUKLARINLA EĞLENMEK İÇİN ZAMAN AYIR

Süper kahraman olan ebeveynler her zaman çok yoğundur ve ajandalarında her zaman bitmeyen işler yazılıdır. Ajandanda yazılı her şey önemli olsa da çocuklarla gülmek ve oynamak da önemlidir. Onların hastane duvarlarının dışında da seninle beraber anılar oluşturmasına destek ol.

YÜREĞİNİ SIZLATAN KARARLAR VERMEK DURUMUNDA KALACAKSIN

Sana anlatılan ya da bildiğin her şeyi sorgulamana neden olacak kararlar vereceksin. Unutma sen kendi yapabileceklerinin en iyisini yapıyorsun. 3. maddeyi hatırla. Verilen kararlardan sonra sürekli o kararları düşünmek seni daha da yıpratır. Senin en iyi kararı verdiğine inanan kişilerle çıkmazların hakkında konuş. Ve daha sonra bir daha o karar hakkında düşünme. Demek tabi ki kolay ama denemeye değer…

HER ZAMAN DOĞRUYA ULAŞAMAZSIN

Vermek zorunda olduğun birçok kararın en doğrusu olup almadığını, daha az acı verecek seçeneklerin olup olmadığını asla bilemeyeceksin. Ne kadar çok uykusuz gece geçirirsen geçir, kendine ne kadar çok acırsan acı, bu durum değişmeyecek.

KENDİNİ AFFET

Bazen niyetin çok iyi olsa da her şeyi mahvettiğini düşünebilirsin. Kendine ne kadar işkence edersen et sonuç değişmeyecek ve zamanı geri alamayacaksın. Unutma; en zor kararların hiçbir zaman doğru cevabı yoktur.

EBEVEYN OLMAK ZORDUR, ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EBEVEYNİ OLMAK İSE ÇOK DAHA ZORDUR

Aynı zamanda ödüllendiricidir. Daha sabırlı olunmasını sağlar. Tüm mücadelelerin yanında ödüller de vardır. Ödülleri bulmak için kalbinin içine bakman yetecektir.

ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EBEVEYNİ OLMAK MARATON KOŞMAK GİBİDİR.

Maraton kazanmayı hedefleyen kişilerin molaları yoktur. Eğer yarışta kalmak istiyorsan koşarken yiyecek, içecek ve hatta tuvalet ihtiyacını da koşarken gidereceksin. Senin maratonun öngörülebilir yakın geleceğin de ötesinde devam edecek. Unutma; kazanmak zorunda değilsin sadece hedefe ulaşman yeterli.

KENDİNİ KAYBETME

Özel gereksinimleri olan bir çocuğun ebeveyni olmak senin kişiliğini değiştirmesin. Hayatında birçok rol var ve ebeveyn olmak bunların sadece bir tanesi. Yaşamda sana keyif veren şeylerden kendini mahrum etme…

KÜÇÜK ŞEYLERİ KUTLA

Başka çocuklar için çok küçük olan başarılar senin için çok büyük… Bunu unutma ve her bir küçük adımı kutla. Kıvıramadığı bir parmağı artık kıvırmaya başlaması, anne diyebilmesi, sarılabilmesi…. Ne kadar küçük ve sıradan görünürse görünsün her biri çocuğun için büyük bir adım ve bu adımı tüm sevdiklerinle paylaş..

SIRADAN EBEVEYNLERİN SENİN MORALİNİ BOZMASINA İZİN VERME

Senin çocuğundan 6 ay küçük bir çocuğun yürüdüğünü duymak senin canını sıkar. Ya da bir ebeveynin senin çocuğunun 2 yaşında olmasına rağmen neden hala emeklediğini sorması seni üzer. Unutma, bu insanlar senin nasıl bir durum içerisinde olduğunu bilmiyor. Anlat, açıkla, öğret, sabırlı ol ve onların farkındalık kazanmalarını sağla. Unutma o ebeveynler de kendi çocuklarının başarılarını kutlamak istiyorlar; bu yüzden senin çocuğunun neden yapamadığını o an fark edemiyorlar.

KIYASLAMA

Tüm çocuklar farklıdır ve kendi hızlarında ilerlerler. Oldukça sıradan ve bilinen bir cümledir ama yine de hatırlamaya değer. Eğer önemli bir gelişim basamağı tahmin ettiğin süreçte hala atlanmadıysa mutlaka doktorla görüş. Çocuğunu kardeşiyle, kuzeniyle, okuldaki arkadaşlarıyla hatta benzer yetersizliğe sahip diğer çocuklarla kıyaslamak sana bir şey kazandırmayacak. Senin çocuğun biricik ve onun da bireysel zayıflıkları ve güçlü olduğu yanlar var.

“O EBEVEYN” GİBİ OLMAK ZORUNDA DEĞİLSİN

Günde 10 saat harcayarak çocuğuna kedi görünümlü doğal çikolatalar üreten anneleri bilirsin. Her tatil için ayrı ayrı düzenli bavullar hazırlayan anneleri bilirsin. Her sene öğretmene en havalı hediyeyi bulan o anneyi  bilirsin. Ve çocuğu üstünü asla kirletmeyen o anneyi de çok iyi bilirsin. Eğer o anneler gibi olmak istiyorsan; güç seninle olsun! Ama unutma ki çocuğunun çantasındaki çikolataların kedi şeklinde olmaması, üstünün kirli olması, tatilde düzensiz valizlerinin olması seni yetersiz bir ebeveyn yapmaz!

EVLİLİĞİNE ZAMAN AYIR

Evlilik gerçekten çok zordur. Ebeveyn olmak da zordur. Özel gereksinimli bir çocuğun ebeveyni olmak ise daha da zordur. Anne-baba rollerin baskın olmasın, eş olduğunu unutma…

İÇGÜDÜLERİNE GÜVEN

Çocukların için en iyisinin ne olduğunu ancak sen bilirsin. Doktorlar, öğretmenler, hemşireler… Bunların hepsi inanılmaz güzel ve kıymetli bilgi kaynaklarıdır ama sen duyulmadığını hissediyorsan ikinci bir seçeneği mutlaka araştır. Çocuğunun ihtiyaçları için savaşmaktan korkma. Unutma; uzmanlar kendi alanlarında uzmandır sen ise kendi çocuğunun uzmanısın.

 

 

Bingül UZEL
Uzm. Psikolojik Danışman
bingul_1986@hotmail.com

 

Not: http://www.abilities.com/community/parents-20things.html sitesinden çeviridir

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.