Öznel yargılarımızı sorgulamak

20.04.2017
925
Öznel yargılarımızı sorgulamak


ÖZNEL YARGILARIMIZI SORGULAMAK

Sorgulama, geniş anlamıyla kişiler, varlıklar, kurumlar, olay ve olgular ile fikirler, inançlar ve ideolojiler hakkında, sorular sormak, düşünmek, araştırma ve incelemeler yapmak, o konuyla ilgili doğru ve yanlış yönleri ortaya koymak demektir. Aklı kullanmayı gerektirdiği için insana özgüdür. Bilinçli bir çabanın sonucudur. Çünkü alışmış olduğumuz düzende ne oluyor veya ben neden böyle düşünüyorum demek kolay değildir.

Bir olay yaşadığımız zaman onu anlamlandırmaya çalışırız bu işlem genellikle daha önce edindiğimiz tecrübeler ve bilgi birikiminden faydalanarak öznel yargılar oluşturmamızla gerçekleşir. Çoğu zaman anlamlandırmalarımızda öznel yargılarımız etkili olur ve bunu genellikle sorgulamadan yaparız. Oysaki yargılarımız her zaman için doğru olmayabilirler onlar sadece kişisel çıkarımlarımız sonucunda oluşturmuş olduğumuz öngörülerdir. Bir kesinliği olmadığı gibi aslında bir bağlayıcılığı da yoktur. Çünkü öznel yargılar nesnelerin gerçekliğine değil, kişilerin duygu ve düşüncelerine bağlıdır bu nedenle de kişiden kişiye değişebilirler.

Hayatın akışı içerisinde öznel yargılarımızın farkına nasıl varacağız daha doğrusu hayatımızı öznel yargılarımıza göre anlamlandırdığımızı ve bu doğrultuda hareket ettiğimizi nasıl algılayacağız? Elbette ki sorgulayarak bunu fark edebiliriz. Şu an ne oluyor, ben neden böyle düşünüyorum, nasıl bu sonuca vardım ve benzeri tarzdaki sorular bu konuda bize yardımcı olabilirler.

Öznel yargılarımızı keşfederek kendimizi daha iyi tanıyabilir ve hayatı daha iyi anlamlandırabiliriz. Karşılaştığımız olaylara daha geniş açılarla bakabilir bu sayede daha tutarlı açıklamalar yapabiliriz.  Bu sayede yanılma payımızı azaltarak daha az hayal kırıklığı yaşayabiliriz.

Sonuç olarak öznel yargılarımızı sorguladıkça nesnel gerçekliğe daha çok yaklaşabiliriz. Öznel gerçeklikle nesnel gerçeklik arasındaki uyum arttıkça ise hayatı daha iyi anlamlandırabiliriz. Bununla birlikte psikolojik açıdan sağlamlığımız bu durumdan olumlu olarak etkilenir

 


Hatice KUTLU
Psikolojik Danışman
haticekutlupdr@gmail.com

 

 


Kaynakça
http://www.dogancuceloglu.net/yazilar/861/yargilamak-ustune/
http://www.tdk.gov.tr
https://www.turkcesozlukler.com


 

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.