Pal Sokağı Çocukları – Ferenc MOLNAR

14.05.2019
1.825
Pal Sokağı Çocukları – Ferenc MOLNAR

 

Pal Sokağı Çocukları / Ferenc MOLNAR

Ferenc Molnar(1878-1952) : Budapeşte doğumlu yazar ilk öykülerini 19 yaşında yayınlamaya başladı. Genel olarak yoksulların sorunlarına değindi. Her biri başyapıt niteliğinde birçok eseri olsa da onu bütün dünyaya tanıtan orijinal adı A Pal Utcai Fiuk olan Pal Sokağı Çocukları adlı eseriydi.

Eser 234 sayfadan oluşuyor. 160. sayfadan sonrasını tek nefeste okuyacağınızı temin ederim. Kitabın sonu etkileyici ve inanılmaz duygusal. Bu zevkten mahrum kalmanızı istemem. Bu sebeple okumadan önce içerik hakkında fazlaca bilgi edinmemeye dikkat edin. Kitap, tüm dünya ve özellikle de Macaristan için çok büyük bir değere sahip. Macaristan’da da bütün çocuklar Pal Sokağı Çocuklarının hikayeleri ile büyüyorlar ve hatta ülkede kitaptan bir sahneyi canlandıran çok meşhur heykeller bulunuyor.

Kitapta kendilerine Pal Sokağı Çocukları diyen bir grup çocuğun son oyun alanları olan Arsa’larını koruma hikayesi anlatılıyor. Elbette bu arsada gözü olan başka bir çocuk grubuna karşı. Bu çocuk grubu da Kızıl Gömlekliler adıyla karşımıza çıkıyor. Kızıl Gömlekliler diğer çocuklara göre şehrin daha varlıklı kesimini yansıtıyor. Pal Sokağı Çocukları ve Kızıl Gömleklilerin liderleri var. Liderler savaşın sınırlarını ve zamanını belirleyip ordularını –ki bu gayet ciddi bir ordudur- savaşa hazır hale getirmek için günler öncesinden planlama yapmaya  ve hazırlıklara başlıyorlar.

Kızıl Gömlekliler hem yaşça hem de sayı olarak Pal Sokağı Çocuklarından fazla oldukları için Pal Sokağı Çocuklarının çok iyi bir savaş planına ihtiyaçları var. Ve bunun için her şeylerini ortaya koymaktan asla geri durmuyorlar. Ardından savaş gününün gelmesi ile heyecan katlanıyor  ve beklenmedik bir dizi olaylar ile kitap sonlanıyor. Küçücük çocukların tıpkı büyüklerinkine benzer şekilde yaşam ve varlık mücadelesi verirken iç dünyalarında meydana gelen aydınlanmaları en duygusal ve en içten şekilde okuyoruz.

Sahip olduğu şöhreti sonuna kadar hak etmiş benzersiz bir kitap. Normalde ortaokul çağı çocuklar için tavsiye listelerinde yer alsa da kanımca her yaştan insanın okumasında fayda var.

Kitaptan alıntılar:

Çünkü top oynayacak yerimiz yok! Burada oynanmıyor! Eszterhany Sokağı’nda her zaman yer kavgası oluyor. Bize de top sahası lazım. İşte bu kadar!

Demek ki gerçek askerleri savaşa götüren nedenler gibi gerekçelerle savaş kararı almışlardı. Ruslara deniz lazımdı, o yüzden Japonlarla savaş tutuşmuşlardı. Kızıl Gömleklilere top oynayacak alan lazımdı, başka türlü olmayınca, o zaman top sahasını savaş yoluyla elde etmek istiyorlardı.”

“…Onlar için sabahları Amerikan bozkırı, öğleden sonra Macar ovası olan, yağmur yağdığında deniz, kış aylarında kuzey kutbu haline gelen, onların çocuk ruhları için sonsuzlukla, özgürlükle, coşkuyla eş anlamlı olan, onları eğlendirmek için kılıktan kılığa giren bu dost toprak parçasını, yani iki evin arasına sıkışan bu ufacık engebeli arsayı belki artık sonsuza dek yitirmişlerdi…”

“büyük savaşlara tanıklık eden gerçek savaş muhabirleri, çarpışmaların kaybedilmesinde kargaşanın büyük rol oynadığını söylerler.”

“Janos Boka gözlerini sıraya dikmiş düşünüyordu. Basit çocuk ruhunda erinden derine bir şeyler değişiyordu: hayata dair,hani içinde hepimizin bazen kederli, bazen neşeli köleler olduğumuz hayata dair, bazı gerçekleri kavramaya başladığını hissediyordu.”

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.