Pandemi Döneminde Psikolojik Danışman Olmak
“Kimseye etmem şikâyet, ağlarım ben halime
Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbâlime
Perde-i zûlmet çekilmiş, korkarım ikbâlime
Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbâlime”
Dizelerinin sahibi İhsan Raif Hanımefendi şiirinde; 1800’lerin sonunda bir kız çocuğunun, İhsan Raif Hanım’ın çocuk yaşında zorla evlendirilişine ve kendisini bekleyen karanlık geleceğe dair kağıda haykırdığı dizeleri notalara dökülmüş hüzünlü bir yaşamın öyküsünü günümüze kadar taşımıştır. Google bakın direk şiirin hikâyesini bu birkaç satırla özetlemiştir. Oysaki içinde yaşanmışlıklar okuyan her bireyle kendi yaşanmışlıklarına dil olmaktadır.
Sanatın doğuşu binlerce yıldır insanoğlunun duygularının dışa vurumunun estetikle buluşması ile vücut bulmuştur. Yeri gelmiş içli notalara, tuvalde ki renklere, duvarlardaki oymalara ve resimlere, dağa, taşa, bir pirinç tanesinin üzerine dahi nakış olup işlenmiştir. Sanatın evrensel olma yolunun çıkışı insanoğlunun ruhunun benzer ihtiyaçlarla donanmış olmasından geçmektedir. Duyguyu anlatmanın en güzel yoludur. Sanatçıların duygusal yönlerinin yoğun empati duyguları ile beslenmesi onların zamanla sıra dışı, marjinal algılanmalarına sebep olmuştur. Fazla empatinin kontrol edilememesi kişide ruhsal travmalara kadar giden yalnızlık, anlaşılamama duyguları ile sanatsal ürün olarak dışa vurulamadığı zamanlarda bocalamalara ve dengenin bozulmasına neden olmaktadır.
Denge nedir diye sorduğunuzda tarayıcınızda muhtemelen ilk şu cümleleri göreceksiniz;” Karşılıklı iki kuvvetin denk duruma gelmesi halidir.”Fizik kuramlarına göre verilen bu tanımı tüm hayatımıza şöyle uyarlayacak olursak; iç dünyamız ile dış dünyanın çatışmadan birbirini karşılayarak öz benliğimizi sarsmaması olarak tanımlayabiliriz. Aslında yaşamın özünde; ihtiyaçlarımızın orantılı olarak karşılanması bizi denge de tutmaktadır. Meşhur Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi;
- Fizyolojik İhtiyaçlar: Açlık, susuzluk ve buna benzer temel yaşamsal ihtiyaçlar
- Güvenlik İhtiyacı: Dış faktörlerden kaynaklı tehlikelerden korunma
- Sosyal İhtiyaçlar: Aidiyet, sevgi, kabul görme, sosyal yaşam vb.
- Değer Verilme/Saygınlık İhtiyacı: Statü, başarı, itibar, tanınma
- Kendini Gerçekleştirme: Gelişim, bir işi başarıyla tamamlama, yaratıcılık. Şeklinde özetlenmektedir.
Bir birey olarak yaşamda dengede kalmak için şurada birkaç satıra sığan ihtiyaçlar bir ömrü oluşturmaktadır.
Biz Psikolojik danışmanlar koruyucu ruh sağlığı hizmeti verdiğimiz her alanda ve kurumda gerek bireysel gerek grupla yapılan çalışmalarımızda danışanlarımızın dengede kalması için bunu sağlayacak etmenleri ve buna engel olan kök sorunların farkındalığı için hizmet vermekteyken; çoğunlukla dengede olma ihtiyacı duyan bir birey olduğumuzun unutulduğu bireyler olarak, yenilenen web sitemizle kurulduğu ilk günden beri en önemli misyonlarından bu farkındalıkla meslektaşlarımıza destek olmaya çalışıyoruz.