Rehabilitasyon Merkezinde Psikolojik Danışman Olmak

21.02.2017
11.577
Rehabilitasyon Merkezinde Psikolojik Danışman Olmak

Rehabilitasyon Merkezinde Psikolojik Danışman Olmak

Atanamayan, hayal kırıklıkları içinde olan ve halen lisans eğitimini sürdürüp de gelecek kaygısı içerisinde yaşamına devam eden Psikolojik Danışmanlık mesleğinin MEB dışındaki alanlardaki iş imkanlarına yönelmesi artık kaçınılmaz olarak görülmektedir. Hal böyle olunca da seçenekleri biraz olsun artırabilmek adına faydalı olur umarım bu yazı.

Engelli bireylere ve ailelerine yönelik psikolojik sağlıklarını iyileştirmeye yardımcı faaliyetler sürdürmek olarak tanımlayabiliriz kısaca yapılan işi. Çalıştığımız grubun özel oluşu ve engelli çocuğa sahip olan ailelerin yaşadıklarını aklımıza getirdiğimizde aslında işimizin pek de kolay olmayacağını kestirebiliriz.

Öncelikle resmiyette rehabilitasyon merkezinde bir psikolojik danışman ne iş yapar?  MEB’den farklı olarak derslere girebilirsiniz. Bu durum kurum yönetimine ve vizyonuna göre de değişebilir. Ama resmiyette haftalık yirmi saate kadar bireysel ve grupla derslere girebilirsiniz. İçerik olarak ise aldığımız tek modül sosyal hayat modülüdür. Bu modülün içeriğinde ise düğme iliklemeden duyu organlarını tanımaya kadar aslında çok da alanla ilgili aşina olduğumuz şeyler yoktur. Ama öğrenciyi tanıma, davranış problemlerine müdahale için fırsat olarak görülebilir. Bunun yanında dosya sorumluluklarımız da vardır. Bep hazırlama, aylık performans yazma, yapılan aile görüşme formlarını doldurma gibi evrak işleri de özel eğitimin önemli iş yükleri olarak sayılabilir.

Danışmanlık becerilerimizi kullanabilmek adına ise kalan zamanlarımızda ebeveynlerle yapılan görüşmeler önemlidir. Ailelerin şok, inkar, suçluluk, kızgınlık, depresyon gibi aşamalardan sağlıklı şekilde geçip kabul aşamasına ulaşması için yapacağımız danışmalarda becerileri etkili kullanabilmemiz gerekmektedir. Çünkü şüphesiz birçok aile kabul aşamasına gelmekte güçlük çekmektedir. Bunun için de karşılaştığımız her spesifik durumla baş etmek için gerekli süpervizyon desteğine, ilgili kitaplara, makalelere ve çeşitli kaynaklara başvurmamız kendimizi geliştirmemiz adına da önemlidir.

Bir diğer önemli nokta ise rehabilitasyon merkezlerinde psikolog/psikolojik danışman bulundurmak zorunludur. Durum böyle olduğundan büyük oranda kurumunuzda tek başınıza çalışmanız kaçınılmazdır. Yani öğretmen, aile ve çocuk üçgeninin çok yakın hareket etmek zorunda olduğu bir kurumda bize düşen sorumluluk da artmaktadır.

Peki onca zorluk varken nasıl mesleki doyum sağlayabiliriz? Öncelikle çalışılan kurumda ticari kaygının eğitim kaygısını geçmemesi gerekmektedir.  Bunun için de stajerlik sürecinden sonra sözleşme imzalamakta fayda vardır. Çok merak edilen konu olan maaş ise yine çalışacağınız kurum ile yapılan anlaşmaya göre doyum sağlayacak düzeyde olabilir. Ve en önemli motivasyon kaynağı  ise umutsuzluk içerisinde çocuğunu getiren annelerin ve babaların, çocuklarında görmüş oldukları gelişim sonrası gözlerinin içerisinden okunan mutluluklarıdır diyebilirim…

 

Burhan ÇİÇEK
Psikolojik Danışman
burhancicek55@gmail.com

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.